Idéskaperne
Quality Hotel Expo på Fornebu fikk eksperthjelp da kurs- og konferanseavdelingen skulle utformes. Den kreative lekenheten fikk navnet Idéfabrikken.
– De fleste konferansehoteller er bygget etter det vi kan kalle en ”konferansemal”, de skal fungere i alle sammenhenger fra bryllup til rørleggermesse eller gallamiddager. Det funker egentlig ikke for noen, sier kreativ leder og Idéfabrikkgründer Stig Hjerkinn Haug fra Stig og Stein idélaboratorium. Hans profesjon de siste 20 årene har nettopp vært kreative tips og en inspirerende aktivitet for å gi konferanse- og møtedeltagere påfyll og motivasjon.
Mannen snakker som en foss og det er plent umulig å ikke bli revet med, eller grundig inspirert, for den saks skyld.
Tidlig inn
Quality Hotel Expo på Fornebu er relativt nyåpnet og Haug er svært fornøyd med at Stig og Steins Idélaboratorium ble trukket inn i prosessen med å skape Idéfabrikken allerede mens hotellet var på byggestadiet. Med Artur Buchardt og Petter Stordalen som pådrivere innen nytenkning og kreative løsninger, sier det seg nærmest selv at dette ikke kom til å bli noe A4 hotell.
– Men, poengterer Haug, man trenger absolutt ikke bygge ballrom eller klatrevegg. Tilrettelegging er hans heteste stikkord. Kreativiteten skal nesten ikke synes.
På Expo er det laget et par rom som inspirerer, som har noe ved seg. Da er det smart å ha vært med fra byggeprosessens begynnelse for å være sikker på at veggene får en overflate som gjør at ide-post-it-lappene blir hengende eller at det kan vises bilder eller for den saks skyld film på veggene. Eller at det er nok plass til å ta plass i den lave sittegruppen. Noe skjer med kreativiteten hvis møtedeltagerne sitter i annerledes grupper, går eller står, mener Stig og Stein idélaboratorium. Hjernetrim oppgaver er tilgjengelige, gjerne til kreative og ikke minst som morsomme pauseinnslag.
– Se for deg lokaler som ikke bare skal fungere i kinooppsett eller til gallamiddag. Alle vegger skal kunne brukes til å henge lapper på. Det er en type bruk hvor alle deltar og da må lokalene egne seg.
Kreative øvingslokaler
– Skal du bli flinkere til å lage flere og bedre ideer – må du som med alt annet, øve. Og hva er egentlig kreativitet? Hvordan kan jeg samme med mine kollegaer klekke ut bedre ideer på kortere tid? Og hvordan sikrer jeg egentlig at en god idé blir realisert, og ikke havner i skuffen, spør Haug.
På hotellet finner du for eksempel Idéboxen til Stig og Stein Idélab. Dette er en boks med alt som trengs for å gjennomføre et idémøte; rett og slett en guide som tar deltagerne steg for steg gjennom fasene i en god idéprosess, her er tips til møteledelse samt kreative teknikker som sørger for at idémøtet lykkes.
Ser du godt etter er (nesten) hele hotellet utstyrt med (nesten) usynlige kreative remindere. I romdelerne, som er utformet som bokhyller finnes et helt bibliotek av kreativitetsfremmende lektyre. Et par vegger er dekket med levende planter som, foruten å sørge for ekstra oksygen, er pyntet med små grønne lapper. Kjente mennesker har sagt kloke ting om kreativitet og du finner sitatene på grønne lapper midt i alt det grønne. Og jo da, Haug er kledelig representert med et eget sitat.
Alle skal med
Haug trekker også frem viktigheten av at alle på hotellet involveres i den kreative tenkningen.
– Både booking, resepsjon, kjøkken, rett og slett alle må skjønne hva de driver med. Og gjerne være kreative. Involvering er et nøkkelord, fortsetter han. På Fornebu holdt de allmøte og gjennomgang av konseptet før de første gjestene inntok den kreative arenaen. Samt at Stordalen selv proklamerte Idéfabrikken for åpnet. Med brask og bram på ekte Stordalsk vis.
Haug har forresten enda et råd å komme med:
– Det skal ikke være for fancy på teknologi! Dette er analog jobbing. Folk skal jobbe sammen, skrive på papir og henge opp på veggen, avslutter han med stor iver og glød.
– Har du forresten smakt på softisen?
Noen lekne grep har de bevilget seg på Quality Hotel Expo.
