Historiefortelling og sjøsprøyt
Å sende sine ansatte ut i en RIB er en stadig vanligere måte for arbeidsgiverne å lage et lite pustehull i hverdagen for sine ansatte. Eller for forloveren å gi bruden eller brudgommen en frisk start på utdrikningslaget. For hotellene har det vist seg å være attraktivt å ha et slikt friskt og samtidig sosialt tilbud på menyen. Og opplevelsen er på langt nær forbeholdt tøffe gutter i tyveårene – det kan være like aktuelt for damene i det lokale historielaget å klatre om bord.
De store gummibåtene blir opprinnelig brukt blant annet som dykkebåter, redningsbåter og militære stridsbåter. De har plass til 8-10 personer og raser av gårde en halvmeter over havoverflaten med en fart på langt over 30 knop. Og mens passasjeren er garantert en fysisk tur, der naturen og været setter premissene, har RIB-Adventure også klart å bake inn spennende lokalhistorie.
-Jeg har brukt mye tid på å innhente opplysninger om de forskjellige stedene vi kjører, forteller daglig leder Roy Andersen.
|
Fart og spenning hører med, og båtene kommer opp i hastigheter godt over 30 knop. (Foto: RIB-Adventure.no) |
For vinterkulde setter ingen stopper for RIB Adventure sine aktiviteter– tvert imot er dette en mulighet til å oppleve sjøen på en helt annen måte enn man gjerne er vant med.
De forskjellige turene legges opp slik at man kan komme nært innpå de mange spennende og vakre stedene langs fjorden, samtidig som det selvfølgelig også er rom for fart og moro over åpen sjø.
Andersen samarbeider med en rekke andre RIB aktører med god kjennskap til farvannet i Oslofjorden med sine bortgjemte bukter og flotte strender. Og alle skipperne som kjører på RIB-Adventures turer har kjennskap til manusene han har utarbeidet, og kan fortelle historiene om alt fra fulle fyrbøtere på Færder og grusomme henrettelser på Steilene ved Oslo, til oppdagelsen av Draculavepsen på den fredede Tofteholmen.
Firmaet tilbyr en rekke ulike pakker med alt fra RIB-safari til jule-RIB, og gjerne i forbindelse med kickoff, sommer- eller vinterfester og konferanser. Innbakt i turen kan man få alt fra quiz og teambuilding-aktiviteter til spesialtilberedt lunsj i det nedlagte fyret på Gullholmen eller fiskesuppe i Engelsviken.
- Rundt halvparten er næringslivskunder som tar direkte kontakt, mens resten kommer via hoteller eller eventbyråer. Vi har også noen utdrikningslag, og spennvidden øker, forteller han.
RIB-Adventure samarbeider med en rekke hoteller og restauranter, og tar turer så vel inn til Oslo og Drammen som til Koster eller Færder.
- Vi kommer og henter på nærmeste brygge, og tar dem med en tur ut på fjorden. Deretter kan vi for eksempel kjøre dem et sted hvor de får middag, og sørge for at gjestene kommer hjem med buss eller fjordcruisebåt etterpå, sier Andersen.
Selv om det er lagt inn en drikkepause med mulighet til å nyte en kald pils eller et glass vin på selve turen, er det fullstendig uaktuelt å ta med folk som har drukket noe mer i båtene. For sikkerheten på sjøen er ekstremt viktig, noe Andersen understreker igjen og igjen. Alle gjestene har passasjeransvarforsikring og blir utstyrt med sjøredningsdrakter. Skipperne har kystskippersertifikat og førstehjelpskurs, i tillegg til lang erfaring. Om bord i båtene er det også alt fra førstehjelpsutstyr, nødbluss og GPS til verktøy for enkle reparasjoner.
Roy Andersen har også vært en pådriver når det gjelder HMS-arbeid, og har utviklet sikkerhetsrutiner som setter en standard for bransjen. Han har også kontaktet Sjøfartsdirektoratet med henblikk på å få utarbeidet forskrifter.
Så er også mottoet for firmaet: ”Våre kunder skal være glad for at de har vært på tur, og ikke glad fordi de har overlevd!”
- Vi har hatt rundt 1000 passasjerer pr båt, og de eneste skadene vi har hatt, er et par vrikkede ankler. Enkelte blir litt vel ivrige når de skal om bord, og det er da uhellene har skjedd, forklarer han.
Når en gruppe med ulik sammensetning skal ut på sjøen, er det ofte noen som er litt skeptiske.
- Disse får gjerne sitte ved siden av skipperen, og så starter vi turen i rolig tempo. Men det tar som regel ikke lang tid før de er klar for å kjøre på for fullt, smiler Andersen.
Den eldste passasjeren så langt har vært 85 år gammel, og var veldig fornøyd med turen.
RIB-Adventure har bygget seg opp over tid, og det er først de to siste årene at han har kunnet leve helt og holdent av dette. Det hele startet da han drev en bensinstasjon på Tofte, hvor han også drev med utleie av vannsportsutstyr. Selv har han hatt glede av sjøen hele livet, og ved siden av hadde han også ansvar for sjøaktivitetene på leirskolen som faren drev. De kjøpte inn en RIB som ble leid ut med eller uten skipper til hyttefolk og andre som hadde lyst på en tur.
- Da Quality Spa & Resort ble bygget i Holmsbu, skjøt det hele fart. Hotellet hadde tro på det vi drev med, og satset på oss som en av hovedaktivitetene. Siden det har både samarbeidet med hotellene i Holmsbu og forretningsvirksomheten generelt utviklet seg skritt for skritt, sier han.
Mens hotellene bidrar med kunder, sørger RIB-Adventure for gode båtopplevelser som gjestene assosierer med oppholdet.
-Etter litt skepsis i begynnelsen, har også mange av de andre hotellene langs kysten av Oslofjorden sett verdien av dette, og knyttet seg til, legger han til.
I stedet for å ha et felles firma, er Andersen og mange av hans kollegaer frittstående båteiere som samarbeider om større arrangementer. Det er den som selger som bruker sitt navn, og hyrer inn de andre. RIB-Adventure har levert et RIB-event med 22 båter, hviket så langt er Norges største i sitt slag. På bakgrunn av utstrakt samarbeid og felles fokus på kvalitet, sikkerhet og historiefortelling, har en gruppe av skipperne, med RIB-Adventure i spissen, valgt å organisere seg under paraplyen Norway Rib.
- Det har de siste årene kommet mange nye aktører i bransjen, og ikke alle har samme fokus på produktet som leveres, sier han.
RIB-Adventure følger internasjonale retningslinjer for økoturisme, som blant annet innebærer å følge strenge miljøprinsipper og alltid sørge for å påvirke natur, kultur og miljø i minst mulig grad, samt bidra aktivt til natur- og kulturvern.
Men Andersen ønsker å gå lenger enn dette.
- Vi skal bli klimanøytrale ved å fase over til bio-drivstoff. Foreløpig er ikke teknologien like klar som vi er, og vi har kjøpt klimakvoter som en løsning mens vi jobber med motorleverandører med ønsket teknologi.
Høyt på ønskelisten står motorer som går på ren biodiesel, laget på biomasse og E-85.
Han er også involvert i utviklingen av nye RIB-båter, spesielt bygget etter deres ønsker og behov når det gjelder opplevelser og sikkerhet for gjester og miljø.
- Den første er sjøsatt nå, mens de to neste blir klare til våren.
Båtene som blir bygget i Kragerø får navnet Ynor R3 etter de tre opphavsmennene Roy, Roy og Ronny.
Selv om de tre første båtene blir laget til eget bruk, er planen at de etter hvert vil komme i salg.