Blir det norsk Linie-suksess?

Klarer Norge å forsvare æren i årets Linie Award? I så fall må Christopher Christiansen levere varene.

Publisert Sist oppdatert

I morgen representerer han de norske fargene under finalen i Stockholm. 22-åringen fra Koppervik er beskrevet som «han som skygget bestefaren på kjøkkenet i barndommen og fileterte fisk da jevnaldrende spilte TV-spill».

– Bare 15 år gammel begynte mormor og jeg å lage en kokebok for de mange familieoppskriftene vi hadde. Vi ønsket å dokumentere oppskrifter som har gått gjennom generasjoner, og fikk faktisk skrevet ned over 30 av dem, minnes Christopher.

I lære hos Bocuse d’Or-vinner

Til daglig jobber han som kokk hos Kulinarisk Akademi i Oslo. Og som så mange andre drømmer han om Bocuse d'Or. Christiansen gikk i lære hos Odd Ivar Solvold, som har bronse i Bocuse d'Or i 1999 og som har coachet frem både Charles Tjessem, Geir Skeie og Ørjan Johannessen til Bocuse-gull. Men før det eventuelt blir Bocuse-forsøk er det mesterskapet Linie Award som er i fokus.

Og Christiansen har en stolt arv å ta vare på. Tidligere norske vinnere inkluderer blant andre Even Ramsvik (Michelin-restauranten Ylajali i Oslo) og Christian André Pettersen (assisterende kjøkkensjef på Spiseriet i Stavanger). Sistnevnte vant Linie Award i fjor, og er i år blant de seks kokkene som kjemper om å blir norsk Bocuse-kokk i 2016 og 2017. Før den tid er han å finne i juryen i Linie Award.

Linie Award ble for første gang arrangert i 2005, og i år er det første gang konkurransen holdes utenfor Norges grenser.

Bartender-del

BARE-BAR(E): Sondre Kasin er Norges representant
i bartender-delen i Linie Award.

I bartenderkategorien i Linie Award er det Sondre Kasin fra Kongsberg som skal representere Norge. Kasin jobber til daglig på Morgenstierne, en bar i Waldemar Thranes gate i Oslo som er spesielt kjent for sine gode drinker.

Kasin vil konkurrere mot fire andre bartender-talenter i Stockholm henholdsvis fra Sverige, Danmark, Finland og Tyskland.

Sterk jury

I juryen er Norge representert ved Bjørn Svensson – den oslobaserte svenske mesterkokken og eier av restaurant Fauna – én av fire Michelin-restauranter i Oslo. I juryen for bartender-konkurransen sitter den tidligere Linie Award-vinneren fra 2011 og eier av Fuglen, en av Norges beste cocktailbarer, Halvor Digernes. I 2013 åpnet han også suksessbaren Fuglen i Tokyo, Japan.

Av Michelin-kokker i årets jury er; juryleder Jacob Holmström fra Gastrologic i Stockholm, Bjørn Svensson fra Fauna i Oslo, Jonathan K. Berntsen fra Clou i København, Filip Langhoff fra Ask i Helsinki og Thomas Kammeier fra Hugos i Berlin. I tillegg til en Michelin-kokk fra hvert land vil også fjorårets vinner fra Norge, Christian Andre Pettersen fra Spiseriet i Stavanger og Halvor Heuch fra Arcus Norge sitte i juryen.

I juryen for bartenderkonkurransen sitter; juryleder Ludde Grenmo fra Bar Tijo i Stockholm, Halvor Digernes fra Fuglen i Oslo, Kasper Riewe Henriksen fra Duck and Cover i København, Pekka Vâlitalo fra Son of a punch i Helsinki og Uwe Christiansen fra Christiansens i Hamburg. I tillegg til disse annerkjente bartenderende vil også fjorårets vinner fra Sverige Oscar K.J. Johannessen fra Corner Club i Stockholm og Ivan Abrahamsen fra Arcus Norge sitte i juryen.