Bevarer jernbanehistorie
Østbanebygget pusses nå opp og åpner om halvannet år som hotell med rundt 160 rom.
Første del av Østbanen ble bygget i 1854 og er landets eldste trafikknutepunkt. Fasaden er fredet av Riksantikvaren, og når bygget nå renoveres om til hotell, skal også deler av innmaten beholdes intakt.
|
KRONEROMMET: Prosjektleder Trond Rusten i Rom Eiendom (foran), og byggeleder Kai Heidenreich Raa i ÅF (bak) i det staselige kronerommet på Østbanen. (Foto: ÅF, Kaia Means) |
Også stasjonsmesteren kontor skal bli suite.
Reparerer skader
Konsulentselskapet ÅF er byggeleder for hotellet, og har den utfordrende oppgaven med å koordinere byggearbeidene og restaureringen slik at de antikvariske verdiene blir ivaretatt på best mulig måte.
I det elegante kronerommet er det en sjelden gyldenlærtapet. Deler av tapetet har fått soppskader og skal nå utbedres.
– Renoveringen er så omfattende og kompleks at vi må hente kompetanse utenfor Norges grenser dersom man skal bringe tapetet tilbake i tilnærmet original form, sier byggeleder Kai Heidenreich Raa i ÅF.
Takhøyden på hele fem meter skal opprettholdes i dette rommet.
– Originale vinduer inklusivt originalt glass skal beholdes, det samme skal antikvariske møbler og veggmalte reklameplakater fra 1880-tallet, sier Raa.
Fjerner tysker-påbygg
Selve Østbanen er bygget i tre etapper. Første del sto ferdig da Norges første toglinje mellom Oslo og Eidsvoll åpnet i 1854.
Den store Østbanehallen ble bygget i 1878-82. Økt trafikk førte til ombygninger i 1907 og 1920.
Men ikke alt gammelt skal tas vare på. Gesimsen som tyskerne satte opp i 1940, skal fjernes.
Hotellkjeden Choice skal leie bygget og drive hotellet i det gamle Østbanebygget. Etter planen skal hotellet ta imot de første gjestene på nyåret 2012.