TØFF KAMP: En av disse fire kandidatene vil gå av med seieren årets unge kokk som avgjøres i Stavanger 18. september.
TØFF KAMP: En av disse fire kandidatene vil gå av med seieren årets unge kokk som avgjøres i Stavanger 18. september.

Dette er kandidatene til årets unge kokk

Vinneren kåres 18. september.

Årets unge kokk er en rekrutteringsarena mot verdens vanskeligste kokkekonkurranse; Bocuse d’Or. 18.september i Stavanger.

Kandidatene til årets unge kokk 2023:

Navn: Eli Anne Sundset

Alder: 23 år. Arbeidssted: Kokk, To rom og kjøkken, Trondheim

Navn: Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg

Alder: 24 år. Arbeidssted: Kokk, Thon hotel Lofoten, Svolvær

Navn: John Sebastian Hornslien. Alder: 24 årArbeidssted: Kokk, Hotel Bristol, Oslo

Navn: Petter Harbo Soma. Alder: 22 år. Arbeidssted: Kokk Tango, Stavanger

En jury fra Bocuse-akademiet har pekt ut de fire unge kandidatene, og konkurransen retter seg mot kokker under 25 år og Bocuse-kokkene vurderer kandidatene først og fremst på bakgrunn av fagkunnskap og originalitet, arbeids- og konkurranseerfaring og hvilke tanker kandidaten gjør seg om fagets utvikling.

Temaet for årets kvalifisering var klassikere. På menyen stod klassiske norske råvarer som potet, meieriprodukter og løk, i tillegg til høyrygg av Norsk Rødt Fe og grønnsaker fra ambisiøse norske produsenter. De utvalgte råvarene har vært sentrale i det norske kjøkkenet i all tid, og utgjør en viktig del av vår tradisjonelle matkultur. Blant annet måtte kandidatene presentere en moderne vri på 80-talls klassikeren bakt potet, heter det i en pressemelding.

Ganefryden, eller amuse-bouche på fransk, er den lille smakebiten som vekker nysgjerrighet og forventning i store måltid. Den forteller om restaurantens ambisjoner, og gir hint om hva en kan forvente av kokken. Årets ganefrydoppgave var å gjenskape og oppdatere bakt potet til vår tid.

– For at norske kokker skal fortsette å hevde seg på pallen i Lyon, så er det avgjørende at vi starter tidlig med å rekruttere unge kokketalenter som får muligheten til å bygge seg en solid konkurranseerfaring. På den måten løfter vi kokkefaget, næringen, de gode råvarene og den norske matkulturen, forklarer Christopher Davidsen, faglig leder for Bocuse-akademiet, i en pressemelding.

Årets unge kokk ble for første gang arrangert i 2019. Vinneren ble Aleksander Løkkeberg Vartdal, og han er i år en av finalistene i Årets kokk.

– I søknaden om å få delta måtte de unge kokkene modernisere norske klassiske råvarer, og resultatene var veldig overbevisende. De fire kandidatene ble valgt ut på bakgrunn av fagkunnskap og kreativitet i oppskrifter og presentasjon. Jeg gleder meg til å følge dem på veien til Årets unge kokk-finalen i september. Forhåpentligvis ser vi dem også igjen i Årets kokk om noen år, sier Geir Skeie, styreleder i det norske Bocuse-akademiet.

Powered by Labrador CMS