Nitti år og like fiin

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Portvin har sterke røtter i Norge, og i år kan Fiin Gammel Portviin feire 90 års-jubileum.

Under brennevinsforbudet på 1920-tallet, den såkalte forbudstiden, var sterkvin den sterkeste tillatte alkoholdrikken, og Norge var et av de viktigste eksportmarkedene på den tiden.

30. november 1922 ble Vinmonopolet etablert som et privat aksjeselskap under statlig kontroll, med enerettigheter som omfattet både import og salg. I disse årene ble Norge tvunget til å importere store mengder vin og brennevin gjennom traktater med vinlandene. For Portugals del krevde den norske regjering en viss markedsandel av klippfiskimporten til Portugal, samt lavere avgifter for å anløpe portugisiske havner. Til gjengjeld forpliktet Norge seg til å importere store mengder portvin. Rekorden var i 1934 da importen og salget var på hele 2,8 millioner liter portvin. Til sammenligning var salget av all svakvin dette året på kun 690.000 liter.

Fiin Gammel Portviin er ved siden av de legendariske Bordeauxvinene som feks Chateau Latour det eldste fremdeles levende vinvaremerket i Vinmonopolets hyller.

Uttrykket "Grønn genser" for å blande portvin i øl antas å ha sammenheng med Fiin Gammels grønne etikett som fremdeles er beholdt.

Fiin Gammel har holdt stand i nesten 90 år og er fremdeles det mest solgte portvinsmerket på Vinmonopolet i dag.

 

Området

Det har blitt dyrket druer i Dourodalen i hundrevis av år, men portvin som vi kjenner den i dag ble utviklet på 1700-tallet. Området for portvinsdyrking strekker seg fra ca 70 km oppover elven fra Porto og nesten helt til grensen mot Spania. Den midtre delen rundt byen Pinhao regnes som den beste med bratte skråninger hvor vinmarkene ligger i terrasser. Jordsmonnet består bl.a. av porøs skifer og granitt.

 

Blend

Fiin Gammel Portviin er en Tawny Reserve, som innebærer at vinen er en blend med en gjennomsnittsalder på 8 år. Fiin Gammel er en blend laget spesielt for det norske markedet og viser det virkelige aldringspotensialet til en eldre Tawny Reserve. Fiin Gammel er rik med et hint av krydder.  Vinen har også en flott balanse mellom sødme og lagringspreg. Ettersmaken er lang med en karakteristisk "dry finish".

 

Bruksområder

Fiin Gammel Portviin nytes gjerne lett avkjølt til nøtter, kaker eller noen biter god sjokolade. Den er også en uslåelig kombinasjon med karamellpudding og andre tradisjonelle puddinger. Vi må heller ikke å glemme den klassiske kombinasjonen med Stilton ost.

Teaser:

Portvin har sterke røtter i Norge, og i år kan Fiin Gammel Portviin feire 90 års-jubileum.

Main Image:
Thumbnail Image: