Førsteinntrykket er utenfor

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Det er en økende trend at hotellene blir mer kvalitetsbevisste, men dette gjelder først og fremst i forhold til arkitektur og innredning.

 

Fremdeles står det robuste benkbord i impregnert furu utenfor hotellinngangen og lekeapparatene for barna står ikke helt i stil til arkitekturen forøvrig.
– Ofte er det temporære løsninger som gjerne blir permanente, sier Fredrik Høgberg i firmaet Lek & Trivsel. Han mener et godt utemiljø er et salgsargument som kommer gjestene til gode.

Sosialt samlingspunkt
Det stilles store krav til utemøbler og lekeapparater i dag. De skal være av god design og funksjon, kreve minimalt av vedlikehold og gjerne være hærverkssikre. I jakten på det lettstelte kan resultatet gjerne bli et kaldt og lite innbydende miljø som ikke innbyr til å sette seg ned eller for den saks skyld leke. Uteområdet blir et område man passerer på vei inn.
– Et attraktivt og innbydende uteareal skaper sosiale samlingspunkter, sier Høgberg.

En pålitlig benk med kraftfulle dimensioner og omsorgsfulle detaljer som står imot klima og har lang levetid. (Foto: Byarums Bruk)

 

Skape rom
Som regel ønsker man ikke å tette igjen det «åpne» rommet med vekster, møbler og lekeapparater. Ved å velge produkter med liten visuell profil unngår man dette i stor grad. Beplantning kan gjøres med lavere trær og busker, gjerne i kasser.
Hvis man av ulike årsaker ønsker harde overflater og ikke gress og blomsterbed, finnes det andre muligheter. Ved å bruke plantekasser kan man begrense vegetasjon samtidig som man skaper separate «rom». Lekeapparater kan plasseres på «harde» underlag med støtdempende egenskaper. Støpt gummibark er for eksempel et slikt underlag som gir inntrykk av å være et naturlig materiale med taktile egenskaper for bare lekende barnebein.
Ved god planlegging og nøye valg av materialer og design, skaper man gode lettstelte uterom som inviterer til aktivitet og samvær.

Samme stil
Stilig utemøblering trenger ikke gå på bekostning av funksjon eller for den saks skyld miljøet.
Ved å mikse harde materialer som rustfritt stål med myke og varme materialer som farget naturgummi og hardtre, skaper for eksempel produsenten Stilum innbydende og funksjonelle produkter som lokker til bruk og lek. Disse møblene kjennetegnes av et moderne og åpent design kombinert med god funksjonalitet. Materialvalgene borger for problemfritt bruk i mange år med minimalt vedlikehold. Og for den miljøbevisste hotelleier er det greit å vite at alle produktene i serien kan gjenvinnes. Disse produktene skaper enhetlige uterom for samvær og lek og Stilum tilbyr et sammenhengende design i alt fra lekeapparater til møbler, avfallsbeholdere og sykkelstativer.

 

En benk for katteelskere. Utførelsen er i svartlakkert rå aluminium og oljet eik. (Foto: Byarums Bruk)

 

Nytt eller nostalgisk
En annen leverandør som tenker miljø i produksjon er Byarums Bruk i Sverige, et firma med aner langt tilbake i tid. Her støper man benker og annen utemøblering i gjenvunnet aluminium i former laget av sand. Denne håndverksmessige prosessen har fokus på kvalitet til overkommelig pris. I tillegg til gjenvunnet aluminium som i prinsippet ikke trenger noe vedlikehold, bruker de eik, mahogni og furu.
Produktsortimentet omfavner alt fra sittemøbler til bord, plantekasser og avfallsbeholdere. Produktene gjennomsyres av god design fra internasjonalt anerkjente designere som Signe Persson - Melin, Bjørn Alge og Mårten Cyrèn. Men ikke all design er ny, sofaen Lessebo ble for eksempel designet i 1840; men er fortsatt like aktuell.

Main Image:
Thumbnail Image: