– Vår aller viktigste oppgave er å vedlikeholde akevittfatene, slik at det ikke går tomt for akevitt til jul
Er du bøkkerlærling, så ta kontakt.
I flere tusen år har tønner blitt brukt som oppbevaring og emballasje for ulike mat- og drikkevarer. Bøkkeryrket har lange tradisjoner, men det er svært få bøkkere igjen i Norge. Nå søker Anora en bøkkerlærling, heter det i en pressemelding fra Anora.
I fjor sommer ble tømrer og møbelsnekker Pål Engen det nyeste tilskuddet til den lille yrkesgruppen, da han besto svenneprøven i det sjeldne yrket som bøkker. Nå er det tre aktive bøkkere hos Anora på Gjelleråsen.
Flere tusen år gammelt håndverk går i arv
– Jeg har hatt en god læremester, forteller Pål, og sikter til Arne-Jøran Øyen, som har jobbet som bøkker i 32 år og har et brennende engasjement for treverk og tradisjonshåndverk. Nå skal det ansettes enda en bøkkerlærling som skal føre tradisjonen videre.
– Vi er inne i et generasjonsskifte, og vår nye bøkkerlærling vil være med på å forme fremtiden og bygge opp et nytt fagmiljø, sier Arne-Jøran.
– Og det hadde vært fantastisk om vi hadde funnet Norges aller første kvinnelige bøkker!
Pål og Arne-Jøran mener den rette kandidaten må ha interesse for å tilegne seg ny dybdekunnskap om treverk og fatmodning av akevitter, og også ha kompetanse og, eller interesse for sensorikk som er å bruke sansene våre.
– Dessuten får vi ofte besøk av både journalister, bartendere og andre som vil se hva vi driver med, så det er greit å like å fortelle litt.
Passe på flere tusen fat
Svennebrev etter to år Det tar rundt to år før man kan ta svennebrevet og kalle seg bøkker. Øyen fikk sitt svennebrev i 1995, men føler seg ikke utlært.
– De fleste verktøyene i bøkkerverkstedet er minst 100 år gamle. Men jo mer jeg lærer meg, jo mer innser jeg hva jeg ikke kan, sier Øyen.
De 8.000 fatene på fatlageret er helt nødvendig for produksjonen av tradisjonsrike norske akevitter som Gammel Opland, Løiten, Lysholm og Gilde.
– Vår aller viktigste oppgave er å vedlikeholde akevittfatene, slik at det ikke går tomt for akevitt til jul, avslutter Engen og Øyen.