Twinings Best Breakfast 2025:

Tett i teten blant frokosteliten

Destinasjon Norge sikter mot besøksrekorder denne sommeren, og gjestene kan forvente seg en god start på dagen. For det er tett i teten når frokosteliten av norske hoteller kniver om gull i Twinings Best Breakfast.

Publisert Sist oppdatert

– En god frokost er ikke noe alle unner seg i hverdagen, men på ferie og forretningsreiser er frokosten et naturlig høydepunkt for mange. Selv står jeg opp ekstra tidlig på tur for å nyte en lengre frokost, sier Lars Erik Underthun som i mange år har vært med å kåre Norges beste hotellfrokost, eller Twinings Best Breakfast som konkurransen offisielt heter.

Fra nødvendig onde til trekkplaster

Lenge undervurderte hotellbransjen frokosten. Dessuten var det tidlige skiftet i spisesalen lite populært blant hotellbetjeningen. En undersøkelse foretatt på 80-tallet gjorde hotelldirektører i England derimot oppmerksomme på gjestenes korte hukommelse, og betydningen frokosten har for etterlatt inntrykk. 

– I Norge er det vanlig at frokosten er inkludert i romprisen, og nesten alle gjestene velger å benytte seg av tilbudet. Siden frokosten er den siste begivenheten før utsjekk, er det ikke så rart at frokostopplevelsen har så mye å si for totalinntrykket av oppholdet, sier Underthun.

Inspirert av denne undersøkelsen har importøren av den britiske te-produsenten Twinings, Haugen-Gruppen, i snart 20 år hyllet norske overnattingssteder med enestående frokost.

Det startet smått, men har blitt et ganske så omfattende og gøyalt prosjekt, som vekker konkurranseinstinktet til hotelldirektører og skaper forventinger hos gjester.

Lars Erik Underthun

Lars Erik Underthun har i mange år vært med å kåre Norges beste hotellfrokost.

Juryen består blant annet av prisvinnende kokker, uavhengige frokostentusiaster, dedikerte ansatte i Haugen-Gruppen og sommelierer. Gjennom året reiser jurymedlemmene landet rundt med et hemmelig skjema i bagasjen, for å finne landets aller beste hotellfrokost.

Den årlige kåringen er mer kjent som Twinings Best Breakfast – Norges beste hotellfrokost og har etablert seg som en utmerkelse frokostgjester legger merke til.

– Det startet smått, men har blitt et ganske så omfattende og gøyalt prosjekt, som vekker konkurranseinstinktet til hotelldirektører og skaper forventinger hos gjester, sier Underthun om den årlige frokostkonkurransen.

Konkurransen er delt inn i seks regioner: øst, vest, midt, nord, sør og Oslo. Hver region representeres med minst et frittstående hotell og to kjedehoteller. Semifinalistene offentliggjøres i juli. Av disse går tre kjedehoteller og tre frittstående hoteller videre til finalen i oktober, der det kåres én vinner i kategorien «Beste kjedehotell» og én vinner i kategorien «Beste premium frittstående hotell».

Liste over semifinalistene i Twinings Best Breakfast 2025

Jakten på inviterende frokostopplevelser

Matskribenten Ellen Aabol er en del av juryen.

Kriteriene i Twinings Best Breakfast er utarbeidet i samarbeid med hotellbransjen selv og legger opp til at det ikke bare er hotellene med størst utvalg som kan hevde seg. Det er totalinntrykket som gjelder når mer enn 400 hoteller rundt om i Norge vurderes.

Juryen med Twinings-representanter støttes av Ørjan Johannessen, Ellen Aabol og Lars Erik Underthun. Sistnevnte har ledet den norske juryen i Twinings Best Breakfast siden starten i 2006. Han har vunnet OL i kokkekunst og sølvmedalje fra Bocuse d´Or. Til vanlig driver han restauranten Feinschmecker i Oslo.

– En utmerket hotellfrokost skal by på kvalitet, være inviterende, ryddig og oversiktlig. Det skal være et rikt utvalgt, gjerne med innslag av lokalmat eller noe hjemmelaget. Man skal kjenne seg velkommen og sett. Akkurat som på en god middagsrestaurant, sier Underthun.

I takt med satsingen på inviterende frokostopplevelser, oppdager stadig flere at det er mulig å starte dagen med en hotellfrokost selv om man bor hjemme. Ifølge flere hoteller kan helgefrokostene faktisk være ganske fullbooket selv i lavsesong.

Derfor er det kanskje ikke så rart at nyere hoteller, spesielt i storbyene, har frokostsalen lokalisert på gateplan. Lett tilgjengelig for ikke-boende gjester.

– Mange hoteller har frokost som satsingsområde. Tilbakemeldinger fra hotellene tyder på at stadig flere stikker innom for å treffes til frokost. Både i jobbsammenheng og privat. I helgene gjelder bør man faktisk booke i forveien, men også i ukedagene er det begynt å bli veldig populært å møtes til frokost, sier Underthun.

Den kjente Bocuse-kokken Ørjan Johannessen er en del av juryen i Twinings Best Breakfast.

Stemning som hever smaken

Semifinalistene i årets kåring er nå klare, og det er flere nykommere som nå utfordrer de etablerte. Ifølge juryen er samtlige frokoster blant semifinalistene verdt et besøk. De som utmerker seg utover kvalitet, utvalg, organisering og atmosfære, legger en ekstrainnsats i både service og presentasjon.

– Personlig service er spesielt hyggelig i frokostsalen. Som servering av kaffe og te ved bordet, en barista, eller at man kan bestille en omelett med det man ønsker på. I løpet av årene har det dessuten blitt mange flere hoteller i Norge som tilbyr både à la carte-servering i tillegg til frokostbuffé. Det er i seg selv et kvalitetstegn, men det bidrar også til å redusere matsvinn, forteller Underthun.

Lite matsvinn
og kortreist utvalg

Ifølge Feinschmecker-kokken kan gjestene på disse frokosthotellene forvente spennende pålegg fra lokale produsenter, ferskpresset juice, fargerike smoothies, nybakt speltbrød, nydelige oster, og visse steder Eggs Benedict. Noen hoteller lager også pålegg selv, inkludert leverpostei, skinke og gravlaks.

Juryen gir plusspoeng til hotellfrokoster med et tydelig bærekraftig fokus og god merking av tiltakene. Eksempelvis at maten er kortreist, at fruktrestene blir til smoothies, og andre tiltak som reduserer matsvinn. Stadig flere hoteller selger dessuten overskuddsmat via Too Good To Go eller sender den til lokale gårder, i stedet for å kaste den.

– Bugnende buffeter er på vei ut og erstattes av mindre utvalg med høyere kvalitet, gjerne med mulighet til å bestille seg en varmrett i tillegg. Som på eksklusive hoteller i metropoler rundt om i verden, sier Underthun.

Ifølge tall fra NHO planlegger 8 av 10 nordmenn å ha sommerferie, og av disse skal 70 % tilbringe hele eller deler av ferien i Norge. Det høyeste tallet som er målt i NHO-undersøkelsen noensinne.

– Mer enn 400 hoteller vurderes i konkurransen. Etter å ha holdt på med dette i snart 20 år, kan jeg trygt si at alle semifinalistene i Norges beste hotellfrokost byr på svært gode frokostopplevelser. Man trenger absolutt ikke reise utenlands i sommer for å starte feriedagene med kontinental stemning, forsikrer den prisbelønte juryformannen.

De to vinnerne i Twinings Best Breakfast 2025 kåres 30. oktober 2025 i Oslo.

Powered by Labrador CMS