Kokkene velger norsk and

Publisert Sist oppdatert

 

– Vi har utkonkurrert importand. Jeg tar det som en anerkjennelse fra kokkene, sier Aadne Søyland, én av fem Vestfold-bønder som produserer norsk and.

Vinner på råvarekvalitet
Vært eneste år tar Gårdsand markedsandeler fra importert and. Salget er seksdoblet siden 2005. Søyland mener hovedårsaken er enkel: Gårdsand har ferske produkter, som gir bedre kvalitet.

Restaurant og storhusholdning utgjør 70 prosent av salget til Gårdsand. Kjøkkensjefen på Oslo Plaza har en enkel forklaring på hvorfor han gir gjestene dette på menyen:

– Norsk Gårdsand er det beste ferske andebrystet jeg har jobbet med – rett og slett en av Norges absolutt beste råvarer, sier Stephan Härdi, Executive Head Chef på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo.

Ledende kokker på laget

En god kokk vet hva som teller for den som vil begeistre restaurantgjestene. Gårdsand legger vekt på å samarbeide med ledende kokker og ferskvaresjefer når kvalitetsprodukter skal utvikles. Stephan Härdi har selv vært med på utviklingen av gourmetproduktene fra Gårdsand.

Også flere andre anerkjente kokker har levert verdifulle bidrag i produktutviklingen: Kokk og ferskvaresjef på Centra Colosseum, Arne Sagedal (tidligere kjøkkensjef og soussjef, blant annet på Bølgen og Moi), ferskvaresjef og kokk hos Jacobs, Jacob Roar Sjåvåg og Robert Kratochvil, tidligere innkjøpssjef hos Thon Hotels. I tillegg har Lars Barmen hjulpet til med utvikling av spennende oppskrifter.

– Vår klare ambisjon er å utvikle produkter som gjør kokkens hverdag enklere og restaurantgjestenes matopplevelse enda bedre. Vi er eksperter på produksjon av råvarene - kombinert med kokkenes fagkunnskap gir det gode sluttprodukter, sier andebonde Aadne Søyland.

Gårdsand driver kontinuerlig produktutvikling. Andeconfit er ett av bedriftens spennende og nyutviklede produkter, som er på vei inn i norske restauranter.

Sterkt engasjement – gir kvalitet

Søyland er brennende engasjert. Han vet hva kokkene legger vekt på når de skal velge råvarer, og hele produksjonen hos Gårdsand er rettet inn mot å tilfredsstille kokkenes strenge krav og forventninger.

Norsk Gårdsand er avlet for størst mulig kjøttfylde og minst mulig fettsetting. Dette gir mindre stekesvinn. Anden til bøndene fra Vestfold er også mye yngre når den slaktes, sett i forhold til importert and.

– Det gir samme utslag som forskjellen på kalve- og oksekjøtt. Vår unge and gir en finere kjøttstruktur og et garantert mørere kjøtt, sier Aadne Søyland.

I tillegg er det én egenskap ved Gårdsands produkter som andebøndene er spesielt stolte av: Produktene fra Gårdsand er garantert frie for salmonella. I praksis har det stor betydning for kokken og restaurantgjestens matopplevelse:

For å ta knekken på salmonella må steketemperaturen være høyere enn 65 grader. Men en slik temperatur vil gi et grått kjøtt.

– Vårt andebryst kan trygt stekes med den ideelle kjernetemperaturen – 58-62 grader. Og resultatet blir rosastekt, slik kjøttet smaker aller best, sier Aadne Søyland.

(Pressestoff)

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS