Ting & Tang å tenke over før man blir servitør

Publisert Sist oppdatert

Dette er en servitør. Vi takker for velvillig utlån av ansikt.

 ,,,
For slik er det. Det er en klar fordel hvis du har en masochistisk innstilling til livet, eller tilegner deg en slik hurtigst mulig, dersom du har tenkt å bli servitør. Du vil nemlig motta mye ”dritt”, eller klager, som det heter på sivilisert.

For å ta det positive først: Mange gjester, særlig norske, tror at alt galt som kan inntreffe egentlig er deres egen feil og kvier seg i det lengste for å ha noe å utsette på noe som helst. Denne usikkerheten kan du som oftest trygt stole på, for den er like tradisjonell som gammelost. I møte med disse sympatiske gjestene slipper du greit unna.

Derimot finnes det en annen type mennesker du raskt nok vil stifte bekjentskap med. Det dreier seg om en ganske liten, men like fullt høyrøstet utbrytergruppe, der klaging og fornærmelser er like viktig som å puste. De klarer seg ikke uten, og de gjør såpass mye av seg at de virker flere enn de faktisk er. Legg merke til blikk og ansikt. Det ser ut som om de har vært i helvete i en halvtime, og vel tilbake tror de alt sammen er din skyld.

Hvis du ikke kan unngå disse, så prøv heller å innbille deg hvor flott og serviceorientert det er å bli hundset og spyttet på, mens plageånden kjefter og bråker. At du som regel straffes for andres verk, altså kokkens, skal du ikke ofre en tanke. Det blir for vondt. I stedet bør du fantasere om hvor elendig barndom vedkommende gjest sikkert har hatt, og legg ansiktet i empatiske folder. Snart går det helt av seg selv. Noen servitører lykkes så bra i dette at de gang på gang får driks. Søk for all del disse erfarne menneskene når det røyner på som verst, og lær deg overlevelsestriksene.

Apropos kokker. Det finnes en sann historie om en svensk restaurant, der en ondskapsfull kokkedjevel spilte servitøren et puss, for å uttrykke det forsiktig. Han lot den intetanende servitør servere gjesten en fristende ”wienerschnitzel”, tradisjonssikkert lagt opp med kapers, ansjos og masse fett. Alt så ut til å være i skjønneste orden. Servitøren returnerte gråtende til kjøkkenet, idet kjøttstykket viste seg å være en godt brukt skurefille - griljert og tilberedt. Hva gjesten sa og gjorde, danner vi oss lett et bilde av.

La det være klart at episoder som dette hører til sjeldenhetene, særlig fordi ubehaget også rammer en uskyldig tredjepart. Men du er sikkert enig i at det hører naturlig med i totalbildet når du står overfor noe så viktig som yrkesvalg.

En annen ting: ikke gråt ut på sjefens skulder. Slikt er bare pinlig, og kan på kort, mellomlang og lengre sikt føre til at du byttes ut med en svenske. Se bare hvor mange svensker som hever lønn i norsk hotell- og restaurantnæring. Svensker er tøffe, og de er i ferd med å etterlate oss dorske, norske og kveilende i vår egen nordsjøolje.

Mange slags mennesker jobber i restauranter og hoteller, og en del hevder at påfallende mange er homofile. Hvis dette er riktig bør du overveie å selv bli homofil, for lettere å gli inn i miljøet, så å si. I det minste anbefales på det sterkeste at du kvitter deg med eventuell homofobi. Viser det seg langt ut i utdanning eller karriere at du likevel ikke blir servitør, har du i det minste fått med deg noen sunne holdninger.

Servitøryrket er ikke som andre yrker. Det skjønner du nå. Løs, hold ut og lykke til.

Thumbnail Image: