Bistår brannvernledere
|
Det er plass til flere på skolebenken hos Sturle Hagen (t.v.) og Jan-Tore Dilling i Norsk brannvernforening. Som brannvernleder kan det være en god investering å kontakte disse to, for å putte nyttig kunnskap i sekken. |
- Mange ser på brannvernlederfunksjonen som en utgiftspost, og flere blir fjernet fra vervene sine ettersom de påpeker for mange feil, tror Dilling. Ergo er brannvernlederposten en krympende rase.
Egentlig er det byggets eier som skal utrope en brannvernleder, men ofte er det bare et verv som går på rundgang blant de ansatte. Gjerne utpekt av bedriften, som for eksempel hotellet.
- Det kan være vanskelig å få folk til å ta dette vervet. Mange vil ikke. Gjerne har vervet ett års varighet, anslår branningeniøren.
- De som er vant til å arbeide mye med HMS-forskrifter greier fint å jobbe med brannforebyggende arbeid. For de som ikke har denne erfaringen er det ofte et sjokk å følge forskriftene, er Dillings erfaring.
Alle hoteller er klassifisert som særskilte brannobjekter i bygg der det er fare for tap av flere liv, og hvor det er et behov for instrukser.
- Det er påkrevd med en øvelse for samtlige ansatte hvert eneste år, og det er opp til ethvert bygg å finne en måte å utføre en god øvelse på, sier Jan-Tore Dilling.
- Å få alle ansatte til å tenke sikkerhet som en del av arbeidet er en utfordring, påpeker han.
- Denne kan tilegnes ved å gå på kurs her hos oss. Vi har også mye kurs- og informasjonsmateriell vi deler ut herfra, forteller Dilling.
I 2004 ble det arrangert 14 tre dagers kurs over hele landet. Stadig flere eiere velger å delta på kurs, noe Dilling og fagansvarlig for informasjon i brannvernforeningen, Sturle Hagen, synes er kjempepositivt.
- De fleste gjør en utrolig god jobb, men det er vanskelig å få gehør ute i bedriftene for behovet, sier de to.