Sommelierutdannelse i Trondheim

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

I januar startet endelig en sommelierutdannelse for ansatte i næringen i Trondheim. Tidligere måtte de som ønsket seg en utdannelse innenfor faget ta turen til hovedstaden, eller ta opplæringen via nettet.

- Trondheim utpeker seg som en spennende hotell- og restaurant by. Det er en god grunn for å legge vårt studietilbud til Trønderhovedstaden. Vår tidligere elev, Andreas Espnes, som driver etter min mening byens beste restaurant, ville ha oss dit samt at Opplæringskontoret for Hotell- og Restaurantfag viste seg som en god samarbeidspartner, forklarer eier og driver Ken Canaiolo Engebretsen. Han etablerte skolen Norsk Sommelierutdannelse i 2002 sammen med Dan Lystad.

Servitør Camilla Laiho Trondsen og assisterende restaurantsjef Kjetil Kvaal hos To Rom og Kjøkken synes utdannelsen er spennende og tøff, men ikke minst lærerik.

 

Norsk Sommelierutdannelse er en av tre institusjoner som driver med utdannelse av vinkelnere i Norge. De to andre er Kulinarisk Akademi og Norsk Vinfagskole. Utdanningen retter seg mot personer som er ferdig utdannet eller har praktisk erfaring i bransjen.

 

 

Verdensmester som foreleser

Hver tirsdag i trekvart år skal om lag 20 studenter få undervisning i lokalene til Opplæringskontoret for hotell- og restaurantfag på Tiller rett utenfor Trondheim. En iskald tirsdag i slutten av januar sitter de å tester ut forskjellige vinsorter. Her er det mye snakk om tanniner, hvor gammel de tror vinen er og hvilke druesorter som er brukt, hvilket distrikt vinen kommer fra, om den er laget på eikefat og alt annet som har med de ulike vinsortene å gjøre. Denne aktuelle tirsdagen er det tidligere verdensmester i sommelier fra 2007, Andreas Larsson fra Sverige som lærer sine studenter det han kan om vin. Larsson er både nordisk og europamester i sommelier.

 

- I dag er det smakmedtodikk som står på lærerplanen. Deltakerne skal lære å beskrive de ulike duftene i vinen, vi prøver også blindsmakning, slik at de ikke blir preget av etiketten på flasken. Det er mye å lære, konstaterer Andreas Larsson.

Han forteller at han har vært foreleser hos Norsk Sommerleierutdannelse i 10 år og at han synes det er interessant å se hvordan studentene lærer seg faget etter hvert som studiet utvikler seg. Han kommer tilbake til trønderne flere ganger i løpet av kursperioden. Selv fikk han lidenskap for vin etter et besøk i Frankrike 1996, da var han allerede utdannet kokk og mener at kokker har et fortrinn til å bli gode vinkelnere. Den viktigste egenskapen en god vinkelner bør ha, ifølge Larssen, er lidenskap. Sin første tittel, årets sommelier fikk han i 2001 i det svenske mesterskapet. I dag farter han verden rundt og holder foredrag om sin lidenskap og deler generøst sin kunnskap om vin.

Engebretsen forklarer at målet med utdannelsen er å fordype studentene i forhold til alt som har med drikkevarer å gjøre. Han forteller at kunnskap

kun har verdi hvis en kan formidle den videre. En restaurant/hotel består av mange elementer hvor noen er viktigere enn andre, men hvor gjestene skal oppleve en totalitet av vin, service, mat, atmosfære og komfort.

 

- En faglært person med inngående kjennskap til verdens vinland, øl, brennevin, likør, kaffe, te, mat og en mengde annet, tilføre både ansatte og gjester stor glede. Vi er heldige som har dyktige profilerte forelesere med oss. Det gir en ekstra motivasjon til studentene. Nå er ikke profil viktig, men derimot at de har kunnskap, pedagogisk tilnærming og bransjeerfaring. Han legger til at studentene avslutter kurset med to dagers eksamen, en teori- og en praktisk eksamen med karakter.

- Yrkesutdannelsen for servitør er i dag veldig dårlig, ja den er ”bånn i bøtta”, det er en av grunnene til at en sommelier opplever en økende status i bransjen. Det er bra for oss, mener  Engebretsen, som mener det må gjøres noe med utdannelsen for servitører.

- Den står fast på 70-tallet. Det må det gjøres noe med, mener han.

 

Kontinuerlig kunnskapsløft

Restauratør Roar Hildonen ved To Rom og Kjøkken synes det er strålende at det endelig har blitt mulig å få en sommelierutdannelse i Trondheim.

- Det gjør det både enklere og billigere for oss arbeidsgivere å la våre ansatte få en utdannelse som vinkelner. Jeg liker også at kurset er en gang i uka, slik at deltakerne kan få en jevn tilflyt med kunnskap. Det blir en kontinuerlig kunnskapsløft, mener Hildonen, som har sendt to av sine ansatte på kurset.

Servitør Camilla Laiho Trondsen og assisterende restaurantsjef Kjetil Kvaal, ved To Rom og Kjøkken er studenter ved Norsk Sommelierutdannelse. De opplever utdannelsen som spennende, lærerik og tøff.

- Det er utrolig mye å sette seg inn i, ikke bare vin, men jordsmonn, biologi, geografi, ja, masse spennende som krever hardt arbeid før vi klarer å se hele ”vinbildet”, forklarer de to.

Målet for de to er å kunne prestere bedre på jobb. Kunnskap er makt, forklarer Trondsen. Kvaal mener at gjestenes kunnskap om vin har økt betraktelig de siste årene og dermed må også servitørene oppdatere seg og vise at de har god kunnskap om vin. De skryter også av dyktige forelesere så langt og håper at de får anledning til å være med på klasseturen som går til Frankrike, til en stor vinmesse, seinere i studiet.

 

Høyskolestatus

- Vi ønsker hele tida og tar grep for å bli bedre. Vi har søkt om høyskolestatus, nå er ikke det så viktig i seg selv. Men vi ser det som et styringsverktøy i de krav som settes i en søknadsprosess, den er verdifull, understreker Ken Canaiolo Engebretsen

 

 

.

Teaser:

I januar startet endelig en sommelierutdannelse for ansatte i næringen i Trondheim. Tidligere måtte de som ønsket seg en utdannelse innenfor faget ta turen til hovedstaden, eller ta opplæringen via nettet.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
1) Det var stor oppslutning om sommelierutdannelse i Trondheim. Foreleser Andreas Larsson lærer studentene smaksmetodikk.