Jordbærene kommer

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Jordbærsesongen starter tidlig i år, og flere steder i landet er plukkingen allerede igang. Fra sankthans kan man for alvor glede seg over de røde, norske fristelsene. 

I år ligger det an til en ekstra god sesong både for jordbær og bringebær, og flere steder har man begynt å høste inn de norske jordbærene. 

- Fra slutten av neste uke vil det være 25 prosent markedsdekning av norske jordbær. Fra sankthans er det nok til alle, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama i en pressemelding. 

Det vil si at årets jordbærsesong starter halvannen til to uker tidligere enn normalt. Dersom været samarbeider. 

– Den tidlige sesongen skyldes en varm start på mai, mens været de siste dagene har bremset litt på farten igjen. Fremover nå ønsker vi oss behagelige temperaturer og ikke for mye regn, sier Linnert.

 

Mye blomster

Det var åkrene i Rogaland som først kunne gi modne jordbær, og i Lier, Hyggen og på Nøtterøy starter produsentene plukkingen i disse dager. Bærene blir fordelt utover landet til butikkene som bestiller. Bama regner med å selge rundt 3500 tonn jordbær i år, ti prosent mer enn i fjor. 

Plukkingen av norske bringebær starter rundt første juli, og de fleste av disse bærene dyrkes i Sogn og Fjordane hvor avlingene normalt er klare først. Men i år er de litt senere ute enn normalt, slik at de kommer samtidig med Østlandet. Derfor blir tilgangen ekstra stor når sesongen er igang. 

– I tillegg tyder uvanlig mye blomstring på at det blir ekstra mange bringebær. Også for jordbær og moreller er blomstringen bedre enn et normalår, sier Linnert.

Bama har hatt stor suksess med den skotske bringebærtypen Glen Ampel, som ble satt i storproduksjon for ti år siden. I år satser grossisten på å sende ut over 800 tonn til norske utsalgssteder, som er en økning på ti prosent fra fjoråret.

Glen Ample er fastere og mer holdbar enn tidligere typer, og sånn sett mer transportvennlig.

– På få år har nordmenn begynt å spise bringebær på samme måte som jordbær, ferske og rett fra kurven. I tillegg til holdbarheten skyldes det også at Glen Ample-bærene smaker veldig godt, sier Linnert.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Jordbærsesongen starter et par uker tidligere i år enn normalt. (Foto: Bama)