Christian André Pettersen vant NM i kokkekunst
Ingen trakterte råvarene bedre enn Christian André Pettersen fra Charles & De i Sandnes da Norges fremste kokker møttes i Bergen under NM i Kokkekunst torsdag og fredag.
Pettersen er også medlem av Det norske junior-kokkelandslaget og medlem av Kokkenes Mesterlaug Bodø og Omegn. Andreplassen gikk til Øystein Vallestad Næss fra Jacobs Bar og Kjøkken i Bergen, mens tredjeplassen gikk til Martin Sveian fra Tango Bar og Kjøkken i Stavanger.
Kongepokalen et høydepunkt
Stemningen stod i taket da resultatene fra konkurransene ble offentliggjort under banketten på Hotel Norge fredag. Den glade vinner ble høytidelig overrakt Kongepokalen av Kristine H. Hartviksen, President i Norges Kokkemesteres Landsforening.
Rica Nidelven
Som vanlig var det flere deltakere i NM med arbeidsplass langs Nidelvens bredder i Trondheim. Fire var fra Rica Nidelven, en fra Rica Bakklandet og om man ser på hele startfeltet hadde hele åtte av kandidatene til NM gull vært eller er ansatt ved Rica Nidelven.
På plass i Bergen var også Rica Nidelvens direktør Bjarte Gjerde.
– Jeg er her for å heie og støtte våre kandidater, sa hotelldirektøen som neste år får NM i kokkekunst i Trondheim.
Gjerde roste sine ansatte for innsatsen.
– Vi legger til rette for konkurranser og trening for å utvikle våre kokker og jeg vet at de står på når de kommer tilbake til kjøkkenet hos oss, sa Gjerde.
Godt kvalifisert dommerpanel
Hoveddommer under NM var Geir Skeie og med seg hadde han; Steinn Oskar Sigurdsson fra Island, Siv Støfringsstøl, Kristine H. Hartviksen og Sven Erik Renaa. I tillegg var Per Johansen og Maria Tuff dommere bak kulissene fra start til slutt og fulgte med på kandidatenes yrkesmessige håndverk og hygiene.
Mens Renaa er regjerende OL mester i Kokkekunst fra 2008 med Det norske kokkelandslaget, gikk Geir Skeie av med seieren i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d’Or i 2009. Dommerpanelet var imponert over nivået til NM-finalistene.
Ingen tilberedte NM-menyen bedre enn Pettersen som er vår neste deltaker i Nordisk Mesterskap i Herning i Danmark neste år. Vinneren komponerte vinnermenyen med utgangspunkt i følgende retningslinjer:
Forrett: Retten skulle bestå av minst 60% Haukeli Ystil, og som garnityr artisjokk og hokaidogresskar.
Hovedrett: Retten skulle bestå av minst 60% Gilde oksehøyrygg. Mandelpotet og som garnityr neper, beter og pastinakk.
Dessert: Hovedbestanddelen av desserten skulle være norske epler, Tine kremfløte, Sunniva Appelsin- og bringebærjuice.
Kvitseid smør skulle også inngå i en av rettene. Grønnsaker og frukt ut over dette etter eget valg.
Første NM-vinner for 22 år siden var restauratør Bent Stiansen. Han ble noen få år etterpå Norges første vinner av Bocuse d'Or. For mange av årets finalister regnes også NM som første steg på veien mot et framtidig, norsk Bocuse-kandidatur.
Øvrige deltakere i NM i Kokkekunst 2011 var:
Rune Ørsjødal - Rica Nidelven Hotel, Trondheim
Sigve Eliassen - Rica Nidelven Hotel, Trondheim
Kim Andre Olsen - Rica Bakklandet Hotel, Trondheim
Carina Loftheim Meriau - Rica Nidelven Hotel, Trondheim
Sebastian Engh - Vertshuset Curtisen, Halden
Bjørnar Buserud - Rica Nidelven Hotel, Trondheim
Nikolas Carlsen – Restaurant Renaa, Stavanger
Mattias Hauge - Lothes Mat og Vinhus, Haugesund
Karla Siverts - Restaurant Strand, Bærum
HM kommer tilbake med mer fra NM i neste utgave av Hotellmagasinet.
