GULL: Bak til venstre: Jan-Erik Hauge fra Bremanger, Kjell Patrick Ørmen Johnsen fra Drammen, Henrik Falkensten fra Nevlunghavn, Kristoffer Westvik Lofnes fra Måløy. Nederst til venstre kaptein Christer Rødseth fra Aurskog, Kåre André Hjartholm fra Masfjord, Tonje Torvanger fra Sogndal, coach Gunnar Hvarnes fra Larvik og Aron Espeland fra Bryne. Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls
GULL: Bak til venstre: Jan-Erik Hauge fra Bremanger, Kjell Patrick Ørmen Johnsen fra Drammen, Henrik Falkensten fra Nevlunghavn, Kristoffer Westvik Lofnes fra Måløy. Nederst til venstre kaptein Christer Rødseth fra Aurskog, Kåre André Hjartholm fra Masfjord, Tonje Torvanger fra Sogndal, coach Gunnar Hvarnes fra Larvik og Aron Espeland fra Bryne. Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls

Gull til Norge i kokke-OL

Ellevill glede da det ble klart at Norge vant OL i kokkekunst i Stuttgart.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er helt i skyene. Å vinne verdens største og mest prestisjefylte konkurranse for kokkelandslag er en drøm. Siste gang Norge vant OL i kokkekunst var i 2008, sier coach Gunnar Hvarnes på kokkelandslaget.

De norske kokkelandslagene har trent mange tusen timer på treningskjøkken for å få teknikk og presisjon til å sitte.

– På den siste gjennomkjøringen var alt perfekt. Da vi jobbet i konkurransen, ble resultatet mer enn perfekt. Jeg har alltid hatt en drøm å levere et helt perfekt resultat. Det gjorde de norske kokkelandslagene i OL i kokkekunst, fortsetter Hvarnes.

Han vant selv OL i kokkekunst i 2008. Han har også vunnet en rekke andre prestisjefylte mesterskap for kokker.

– Derfor vet jeg hvor stort og hvor mye en seier betyr for kokkelandslaget og kokke-Norge, stråler Hvarnes.

NB: Saken fortsetter under bildet.

Norske råvarer best på smak

COACH: Coach på det norske kokkelandslaget Gunnar Hvarnes (43) fra Larvik er glad for seieren i OL i kokkekunst i Stuttgart, 2020.
COACH: Coach på det norske kokkelandslaget Gunnar Hvarnes (43) fra Larvik er glad for seieren i OL i kokkekunst i Stuttgart, 2020.

I OL i kokkekunst deltok mer enn 2 000 kokker fra 59 land. Kokkene lager mat i ulike kategorier i åpne konkurransekjøkkener. Dommerne vurderer lagene langs en rekke parametere, blant annet smak, hygiene og innovasjon. Det var først og fremst smakene de norske lagene vant på. På menyen var det selvsagt prima norsk sjømat: Kveite, kongekrabbe, Lofotskrei og piggvar. På kjøttfronten ble det servert blant annet kalv fra Hurum, kanin og reinsdyrblod.

– Smakene var spennende og viktigst av alt, gode. Menyene var innovativt komponerte. Jeg kunne se at folk som spiste maten under konkurransen nøt alt vi laget. Det var også en god følelse da de reiste seg og ga oss applaus.

Menyene heter Norwegian roots, Roots og Frozen roots.

Vil ha mer gull

SØLV: Bak til venstre: Jon Erlend Matre fra Tromsø, Runar Helgeland fra Stavanger, Thomas Mythe fra Sørumsand, Irmelin Sandboe fra Asker, Toum Dittideth, Trondheim, kaptein Gunnar Jensen fra Tromsø, coach Gunnar Hvarnes. Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls
SØLV: Bak til venstre: Jon Erlend Matre fra Tromsø, Runar Helgeland fra Stavanger, Thomas Mythe fra Sørumsand, Irmelin Sandboe fra Asker, Toum Dittideth, Trondheim, kaptein Gunnar Jensen fra Tromsø, coach Gunnar Hvarnes. Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls

Den solide seieren har ikke gjort de norske kokkelandslagene mindre sultne på gull.

 – Norge har gjort det skarpt i mange internasjonale mesterskap. Å vinne dette er fantastisk. Men nå skal vi kjøre på, for dette er morsomt. Dette betyr utrolig mye for kokkefaget og kokke-Norge, og vi er glade for den positive oppmerksomhet dette gir oss. Vi håper at dette også kan bidra til at mange ungdommer velger å søke restaurant- og matfag.

Kokk Bent Stiansen er glad på Norges vegne.

– Jeg tar av meg hatten for alt de norske kokkelandslagene får til. Dette gir meg gode vibrasjoner og bringer gode minner fra den gang jeg selv var på kokkelandslaget, sier Bent Stiansen.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja mener gullet er viktig for Norge som matnasjon.

– Gratulerer med gull i OL i kokkekunst! Mange tusen treningstimer ga full uttelling under i Stuttgart. Dette er ikke bare en stor prestasjon; det er også et viktig bidrag til å fremme norsk matkultur og sette Norge på det gastronomiske verdenskartet.

NB: Kokkelandslaget junior vant sølv sammenlagt.

Disse deltar på NKLs landslag

Landslagene består av kokker fra hele landet, hvorav mange jobber på Norges mest velrenomerte restauranter. Mange er allerede meritterte i internasjonale konkurranser.

Kokkelandslaget:

Christer Rødseth, kaptein, Aurskog

Kjell Patrick Ørmen Johnsen, Drammen

Henrik Falkensten, Larvik

Aron Espeland, Bryne

Kristoffer Westvik Lofnes, Måløy

Kåre André Hjartholm, Masfjord

Jan-Erik Hauge, Bremanger

Tonje Torvanger, Sogndal

Åshild Lerbak, commis, Trysil

Nils Flatmark, commis, Trondheim

Robert Haugen, commis, Oslo

Thomas Seim Breivik, commis, Drøbak

Kenneth Pettersen, commis, Tromsø

Kokkelandslaget junior

Gunnar Jensen, kaptein, Tromsø

Thomas Mythe, Sørumsand

Runar Helgeland, Stavanger

Irmelin Aalberg Sandboe, Asker

Toum Dittideth, Trondheim

Jon Erlend Matre, Tromsø

Kokkelandslaget Community Catering: Fra venstre Commis Lava Aarsland Vigrestad, Inger Renathe Østmo fra Lødingen, Idunn Nilsen fra Akershus, Pål Anda fra Stavanger og kaptein Thomas Ekenes-Fosback fra Son, Christian Mathiassen fra Flekkefjord. Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls
Kokkelandslaget Community Catering: Fra venstre Commis Lava Aarsland Vigrestad, Inger Renathe Østmo fra Lødingen, Idunn Nilsen fra Akershus, Pål Anda fra Stavanger og kaptein Thomas Ekenes-Fosback fra Son, Christian Mathiassen fra Flekkefjord. Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls

Katrine Åsnes Gjesdal, commis, Førde

Benjamin Granerud, commis, Nordby

Kokkelandslaget Community Catering

Thomas Ekenes-Fosback, kaptein, Son/Vestby

Christian Mathiassen, Flekkefjord

Idunn Nilsen, Akershus

Pål Anda, Stavanger

Inger Renathe Østmo, Lødingen

Lava Aarsland, commis, Vigrestad