Strålende varmeløsninger

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Paneler som varmer opp rommene ved hjelp av infrarøde stråler er et nytt og spennende satsingsområde i Norge. Også helsebringende varmekabiner er en het potet. 

InfraSWISS Norge som har kontoradresse Son fikk pressens oppmerksomhet og stort oppslag i dagspressen da de leverte en infrarød kabin fra Physiotherm til det Østerrikske hopplandslaget under Ski VM i Oslo i vinter. I Østerrike er de helsebringende kabinene svært populære, og hopplandslaget har lenge brukt Physioterms produkter i sitt faste treningsopplegg.

 

Helsebringer

Kabinene kommer flatpakket og kan monteres av kunden. Man kan velge mellom ulik størrelse, design og treverk. Varmen kommer fra varmeelementer med livstidsgaranti foran setet og bak ryggen, og styres ved hjelp av et touchpanel. Physioterm kombinerer lavtemperatur infrarød teknikk og patentert Lavasand teknologi.

- I tillegg er det lagt inn fargeterapi med LEDlys i ulike farger, aromaterapi og musikk, forteller daglig leder Tron Harald Krüger, og viser Hotellmagasinet sine to demo-modeller.

Sammen med broren Per Erik Krüger har han sikret seg rettighetene som generaldistributør for Physiotherms infrarøde kabiner i Norge med muligheter også i Sverige. Kabinene skiller seg ut fra den varme, finske badstuen og andre infrarøde kabiner da effekten er stor ved lav temperatur infrarød varme (30 – 37 °C).  Per Erik forklarer at når kroppen varmes for mye, for fort vil den forsvare seg og sende mye av blodet bort fra vitale organer. Kroppen vil kjempe for å holde kjernetemperaturen på 37 °C. Physiotherms lav temperatur teknikk gir effekt helt nede fra 30 °C og varmer kun strategiske steder på kroppen slik at kroppen kun varmes 0,2-0,3 °C. Kroppen vil da ikke sette inn den naturlige forsvarsmekanismen, noe som gjør at hele kroppen behandles.  Kroppen varmes opp langsomt med blodsirkulasjonen, og renser ut skadelige stoffer. Regelmessig bruk skal kunne styrke immunforsvar og øke blodgjennomstrømning og cellefornyelse og positivt påvirke spenninger i kroppen.

- Kroppen stimuleres også tilsvarende en moderat treningsøkt, forteller Per Erik.

 

Hoteller

Infrarøde stråler brukes i behandlingen av plager som migrene og revmatisme, og helsesektoren er dermed en naturlig målgruppe. Det samme er hoteller og treningssentre.

- Det viser seg at gjester gjerne kommer tilbake til hoteller som har kabiner fra Physioterm, forklarer Tron Harald.

Men kabinene kan også installeres i private hjem. Det eneste som trengs er fra 0,9 kvadratmeter gulvplass og en 230 V stikkontakt. Kabinen genererer ikke fuktighet og kan plasseres i hvilket som helst rom.

I løpet av et år regner de to på å kunne starte opp den første Physiotherm butikkeni Norge, sentralt i Oslo, som også skal være et innbydende showroom med skifte- og dusjmuligheter slik at potensielle kunder kan få prøve ut fasilitetene.

- Det er mange slike butikker i Østerrike, Tyskland og Sveits, og kundegrunnlaget er omtrent det samme her. Statistikk viser at 65-70 prosent av dem som prøver kabinene investerer i en, sier de.

De infrarøde kabinene fra Physioterm er populære innslag på blant annet hoteller. 

 

Strømsparing

Men selv om de infrarøde kabinene fra Physioterm er et stort og viktig satsingsområde, startet det hele med et beslektet produkt — infrarøde varmeelementer til boligoppvarming fra Sveits.

— Jeg skulle bygge hus og var på jakt etter energieffektive oppvarmingsløsninger. På en messe i Sveits snublet jeg over infraSWISS, forteller Tron Harald.

Han bestemte seg for å prøve ut systemet i eget hus, og fikk også en avtale med produsenten om salg i Norge. Firmaet infraSWISS Norge AS ble opprettet våren 2010, og brødrene har stor tro på det norske markedet som har et stort behov for et mer strømeffektivt og miljøvennlig oppvarmingsalternativ som samtidig gir et bedre inneklima.

— Investeringskostnadene er omtrent halvparten av vannbåren varme med brønner (jord/berg varme), og de bruker like lite strøm som slike system. Oppvarmingen starter umiddelbart, og panelene slutter å avgi varme med det samme de slås av, forteller de.

Strømbesparelsen skal ligge et sted mellom 40 og 80 prosent i forhold til tradisjonelle oppvarmingssystemer, blant annet avhengig av boligens isolasjonsgrad. Det er heller ingen vedlikeholdskostnader, og ingen fare for frostskader og lekkasjer i rør dersom strømmen går.

— Investeringen vil normalt være nedbetalt på rundt fem år med hensyn til strømbesparelsen alene, i forhold til tradisjonelle varmeovner og varmekabler, forteller Tron Harald.

 

Beregninger

Elementene har et moderne, tidløst og elegant design i herdet svart eller hvitt sikkerhetsglass i glanset eller matt utforming, og festes enten på vegg eller i himling. De kan også integreres i flukt med taket eller veggen.

— Antall elementer avhenger av størrelsen og utformingen på boligen, forteller Per Erik.

Selskapet foretar nøyaktige beregninger for kundene for å finne ut hvilken effekt,hvor mange elementer det er behov for, og hvor de bør plasseres for å få størst mulig utbytte.

Elementenekan knyttes direkte til strømnettet, eller via stikkontakt.

— Vi oppfordrer gjerne kundene til å få lagt opp en stikkontakt til stedet der elementet skal plasseres, slik at de kan montere det på egenhånd, og ta det ned om veggen eller taket skal males og pusses opp, sier de.

Elementene kan henges på de fleste flater, og opphengsløsningen gir solid feste.

— All varmeeffekten kommer ut foran til rommet, og temperaturen blir ikke høyere enn rundt 20 grader bak, forteller Per Erik.

 

Magasinerer varmen

Elementeneskrur seg av og på etter behov, og det er derfor viktig med et styringssystem som tåler hyppig svitsjing.

- Vi anbefaler styringsenheter og releer fra Siemens fordi de tåler stor belastning og vi har best erfaring med dem.  Men kunden står fritt til å bruke hvilket som helst system, og det kan være andre produsenter som har like bra kvalitet, sier de.

Elementene utstråler infrarød varme i 45 graders vinkel ut fra kantene, og varmer opp selve massen i rommet etter hvordan varmestrålene reflekteres, som igjen varmerluften. Det vil si at varmen magasineres i tak, vegger, gulv og møbler, som da varmer luften. Ifølge Tron Harald kan gulvet få en så behagelig temperatur, at det ikke er behov for annen gulvvarme. Varmen tørker ut overskuddsfukten i bygningsmaterialene og motarbeider på den måten fukt- og råteproblemer, uten å tørke ut materialene. Elementenekan også fåes som effektive og energigjerrige håndkletørkere.  For å komplettere tilbudetmed oppvarmingssystem i tillegg til varmtvann har infraSWISS Norge en avtale med Kibernetik om levering av deresenergieffektive varmtvannsberedere med varmepumpe teknologi, som utnytter varmen i for eksempel vaskerommet.

Teaser:

Paneler som varmer opp rommene ved hjelp av infrarøde stråler er et nytt og spennende satsingsområde i Norge. Også helsebringende varmekabiner er en het potet. 

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Elementene fra infraSWISS glir rolig inn i forskjellige miljøer, og gir jevn og rimelig oppvarming.
Powered by Labrador CMS