Fugl Phønix opp av asken

Publisert Sist oppdatert

Gjenoppbyggingen går mot slutten og Hamn-folket regner med å kunne ønske gjestene velkommen tilbake i slutten av mai. Den offisielle åpningen skjer i juni. Til nå har væreier og gründer Ivar Fredriksen og de andre ildsjelene investert rundt 50 millioner i det nye anlegget. Det stopper imidlertid ikke her, planene er videre utbygging av turiststedet. Når den totale utbygging er fullført vil reiselivsanlegget Hamn i Senja kunna ha 170 leiligheter med til sammen ca. 346 dobbeltrom.

– Nå er vi i gang med å forberede to av de neste byggetrinnene ved et idyllisk sund i nærheten av fellesanlegget. Grunnarbeidet og fundamenteringen som er i gang vil gi plass for 56 leiligheter. Hvor stort dette blir, kommer selvsagt an på hvordan markedet utvikler seg, sier kommunikasjonsansvarlig Ronny Trælvik i Hamn i Senja.

Historiske Hamn

“Hamn i Senja” har hatt navnet “Havn” eller “Hamn” helt siden begynnelsen av 1600-tallet. Fra gammelt av har folket i Hamn levd av havet og i 1881 ble Hamn handelssted og fiskevær. Da fikk handelsmann Adolf Lund ført opp husene man mente hørte med til et ansett, nordnorsk handelssted; fiskebrygge med dampskipskai, butikk med pakkhus, bakeri, trankokeri, ishus, rorbuer, fjøs og et tinghus med gjesterom.

Hamn fikk poståpneri i 1874, og i 1886 kom rikstelefonen. Virksomheten i Hamn var ikke bare knyttet til fiskeriene. Sommeren 1869 fant Eilert Brox nikkelmalm på gården sin og Senja fikk nikkelverk. Driften ved verket ble holdt i gang til 1886. I den perioden bodde det ca 650 mennesker i Hamn, i dag bor det rundt regnet 10 personer fast på stedet. I perioden 1925-1935 var Hamn et av de største fiskemottakene i Nord-Norge.

Tidlig på 90- tallet kjøpte Ivar Fredriksen og hans sønner det tradisjonsrike handelsstedet og utviklet det for turisme. Hamn i Senja begynte sin reiselivshistorie i 1994 med offisiell åpning av anlegget. Anlegget fikk en pangstart og året etter ble det tildelt Nortras (Nå Innovasjon Norge) reiselivspris.

Det brenner

Anlegget ble rammet av brann både høsten 2005 og vinteren 2007. Siden har Hamn i Senja vært preget av gjenoppbygging. Dette har ikke hindret væreier og gründer Ivar Fredriksen i å lansere planer og visjoner. Med stort pågangsmot har han og familien videreutviklet stedet. Både Storbrygga, Væreiergården og Lutnesbuene gjenoppbygges og ferdigstilles våren 2008.

Dette betyr ny restaurant med nye kurs- og konferansesaler og aktivetetsbygg med badstuekammer. Væreiergården settes i stand med store leiligheter. I tillegg bygges det sjøhus og leilighetsbygg på kaia. Væreieren satser på lokal arbeidskraft og over 97 prosent av varer og tjenester i forbindelse med oppbyggingen er levert fra lokalt og regionalt hold.

Og planene stopper ikke der, det planlegges spa- og velværesenter, kulturlab, sjøleirskole for barn og unge, samtidig utvides aktivitetsprogrammet både til havs og til lands.

Fra før har stedet ”Badesjarken” - verdens første og eneste fiskebåt som i 1999 ble satt på land og bygget om til ”badestamp” for 16 personer.

Væreiere

– Interessen for fritidseiendom er økende og folk har sett at de kan kombinere kjøp og egenbruk, og samtidig tjene penger på fritidseiendommen sin, sier utbyggerne. De som kjøper seg inn på Hamn i Senja får 8 uker eksklusiv bruksrett, resten av tiden kan leiligheten leies ut. Overskuddet av dette blir delt 50/50 mellom eieren og eiendomsselskapet. I de tre første årene får kjøperen tilbakeleiegaranti på en fast sum.

Hamn Eiendom AS er eiendomsselskap og utbygger. Selskapet driver salg og tilbakeleie av boenheter og utleie av bygningsmasse. Dette selskapet driver også investorservice til kjøpere av boenheter.

Selskapet Senja Reiseliv AS markedsfører og booker Hamn i Senja. Disse leier bygningsmasse og driver hotell, spa og aktivitets- og opplevelsesprodukter. Etter planen skal hver ferieleilighet leveres “klar til bruk” denne våren. Det betyr full utrustning med inventar, hvitevarer, kokeutstyr, gardiner og brygge med båtplass, - og båt om kjøperne vil. Det opprettes sameie og Væreiere organiseres i “Væreierforeningen”.

Omfattende bygging

Flere av bygningene er fremdeles under oppføring og de fleste vil være ferdig i forbindelse med åpning. Storbrygga slik det fremstår i ny drakt er i stor grad holdt i samme stil som gamle Storbrygga. Inne i bygningen blir det imidlertid store forandringer med ”Spiseriet” for ca. 100 personer samt 5 nye møterom, for inntil 200 personer, cognacsalong, kiosk og resepsjon for anlegget. Her kan det kjøpes fiske- og jaktkort, det blir utleie av båt, fiskeutstyr, redningsvester og lignende.

I restauranten Spiseriet er filosofien å tilby arktisk mat og så langt det lar seg gjøre bruke regionalt råstoff, samt økologiske og sporbare matprodukter. Det er bevisst jobbet for at de gamle tømmerbygningene fra 1800-tallet holdes i samme stil eksteriørmessig.

Opptatt av sikkerhet

At væreier Fredriksen har et særlig våkent øye i forhold til brannsikkerhet, er ikke overraskende. Stedet har tross alt blitt hjemsøkt av brann to ganger.

– Av skade blir man klok, sier en ettertenksom væreier. Hele anlegget er, både i materialvalg og konstruksjon, bygget opp etter strenge krav til brannsikkerhet, i tillegg til at det er installert moderne sprinklersystem. Det er dessuten utstyrt med det nyeste av brannvarslingsanlegg - som i tillegg til intern varslig, også blir koplet opp mot yrkesbrannvesenet. Driftsorganisasjonen får egen brannvernleder, samt en person som har ansvaret for brannforebyggende arbeid. Det blir også etablert et lite lokalt innsatslag som skal kurses og ha øvelser med de kommunale brannvernavdelingene.

På bakgrunn av det som er gjort, og ut fra planene for videre brannverntiltak, har det fra sakkyndig hold blitt sagt at Hamn i Senja vil bli et av de beste reiselivsanleggene i Norge når det gjelder brannforebyggende arbeid og beredskapsopplegg - og ikke minst sikkerhet for personalet. – Dette er vi svært glade for, sier Ivar Fredriksen.

Miljø og komfort

– Det snakkes og skrives mye om ”Grønn hverdag”, noe vi i Hamn i Senja prøver å realisere i praksis, sier Fredriksen.

Satsinga på energiøkonomisering i Hamn i Senja gir store utslag. På anlegget er det montert varmepumpe som tar varmen ut av lufta og omsetter den til oppvarming av vann via et varmevekslersystem. Pumpa skal levere varmtvann til fellesanleggets dusjer i aktivitetsbygget. Den sørger også for oppvarming av Badesjarken, hvor varmeveksleren alene utvikler 35 kilowatt som gir vannet i Badesjarken en temperatur på cirka 38 grader. Videre skal hele Storbrygga med storkjøkkenseksjonen, samt lufta i hele ventilasjonsanlegget, oppvarmes fra varmepumpa.

Det er også investert i et avansert ventilasjonsanlegg, med blant annet oksygenfølere i møterommene som automatisk regulerer spjeldene for at luften i rommene skal ha den riktige oksygenmengden til enhver tid.
På baksida av Storbrygga er det et eget kjølerom i fjellet for plassering av søppelet fra storkjøkkenet. Daglig vil søppelet bli fraktet herfra og over til hovedcontainere som ligger mer avsides fra fellesanlegget.

– Kanskje en liten detalj, men likevel meget viktig i en total, miljømessig sammenheng, mener Fredriksen.

Nye koster

Roger Gjendahl er ansatt som daglig leder i Senja Reiseliv AS i Hamn i Senja. Han kommer fra jobben som direktør ved Finnsnes hotell. Den har han hatt de siste fire årene.

– Rollen min blir å være vertskap i Hamn, samt å styre den daglige driften. Jeg er virkelig imponert over det man får til her, og jeg har veldig god tro på et slikt reiselivsanlegg - det trengs på Senja, sier Gjendahl.

Driften vil ha et personalbehov på 16 - 20 årsverk, og i høysesonger vil personalbehovet være i overkant av 30 personer, så det søkes etter kokker, servitører, barkeepere, resepsjonister, selgere og stuepiker. Kultur- og friluftsbiten er derimot på stell.
Tore Skoglund er engasjert som kulturterapeut i Hamn i Senja. I den jobben får han ansvaret med å sy sammen faste kulturarrangement gjennom hele året.

– Det kommer til å bli en fin blanding av profesjonelle og amatører, lover en entusiastisk Skoglund. 
Dette er drømmejobben for meg, siden jeg elsker friluftsliv og jakt og fiske. Å få være med på å bygge opp noe helt nytt i Hamn i Senja, er en stor utfordring, sier Bård Lysberg.

De som besøker Hamn i Senja vil nemlig få tilbud om å være med på en rekke forskjellige aktiviteter. Her blir det spennende ting å delta i, både tillands og tilvanns.

– Det skal være kvalitet i det vi tilbyr, slår den påtroppende aktivitetslederen fast. Han mener potensialet er stort.

– Jeg tror at reiselivsanlegget i Hamn i Senja vil bli et flaggskip for Midt Troms i tida som kommer, sier Lysberg, som gleder seg til å ta fatt på jobben.

Frir til folk

I brannen gikk det meste tapt. Både gamle fotografier og pynt og innredning i de maritime omgivelsene ble flammenes rov. Av den grunn kommer et aldri så lite frieri til folk på Senja – eller andre som kan og vil bidra for den saks skyld.

– Har du gamle ting liggende? Et eller annet fra et typisk kystmiljø? Når vi åpner drifta til våren, skal maritime gjenstander være med på å utsmykke anlegget. Vi snakker om gamle fiskeredskaper og andre ting som kan knyttes til det typiske miljøet i et fiskevær. Kanskje ligger det noe i naust og garasjer rundt omkring? Hvis du vil at disse tingene skal komme til heder og verdighet igjen, kan du ta kontakt med oss her i Hamn i Senja, ivrer Ronny Trælvik.

Alle tingene som stilles ut vil bli ledsaget av opplysninger om hvem disse har tilhørt og hvilke bruksområder de har hatt.

 

Thumbnail Image: