En perle på hotels.com

Publisert Sist oppdatert

”Et koselig hotell i nærheten av Parma. Vi skal ha god mat, godt drikke og bo fint.”

Dette var utgangspunktet for søket på den internasjonale webportalen hotels.com. Mange hoteller ble vurdert, men til slutt falt valget på Antico Borgo di Tabiano Castello ca 20 minutter utenfor Parma. Noe som etter hvert viste seg å være nærmere 40 minutter, men det gjorde ingen ting.

Norsk is

Hotellet er eid av kona til den tidligere svenske statsministeren Carl Bildt - Anna Maria Corazza Bildt. Derav den svenske tilknytningen i innledningen. Hun forteller at hun og hennes bror åpnet for hotellgjester i 2007.

Historien om den italienske familien Corazzas tilknytning til Skandinavia og London begynner allerede midt på 1800-tallet, da det var vekst og gyllne tider for entreprenører og mennesker med vilje til å satse. Da kom italienske Carlo Gatti tomhendt til London og begynte i liten skala en is- og konfektvirksomhet. Hans suksessidé var one penny ice-cream og han ble raskt eier til en storbedrift. Det er denne mannen som er opphavet til de små engelske isbilene som dukker opp over alt der ting skjer på fotballøya.

Han introduserte også sin is på musikkaféer, teaterkaféer og kroer. Med sin nese for en god handel fant han ut at det å kunne holde maten kald var en vesentlig del av det å kunne holde en høy kvalitet på maten over lengre tid. Før elektrisiteten kom importerte han is fra Norge som kom til London med seilskuter.

Carlo Gattis datter Rosa giftet seg med Giacomo Corazza, som var Anna Maria Corazza Bildts farfars far. Rosa Corazza kjørte hest og vogn fra Tabiano i Italia til London og tilbake for å ta seg av foretningene og ble den som fortsatte å drive familiebusinessen til et matimperium med det aller beste rykte. Anna Maria Corazza Bildts farfar ble født i London og derfor har Anna Maria brittisk pass.

Hotell

Rosa Corazza bodde på slottet Tabiano. Dette slottets tidligere vaktenhet er nå bygget om til hotell med 37 rom – 11 av disse er suiter. I tillegg til rommene er det en velværeavdeling med utendørs og innendørs boblebad, samt massasjemuligheter. Det innendørs boblebassenget ligger inne i borgens murer sammen med et dampbad. Det er også basseng på et av de andre husene som hotellet disponerer for sine gjester.

Med 37 rom – fordelt på flere bygninger i den lille byen byr det på utfordringer å drifte et slikt hotell. For å si noe om avstander og høydeforskjeller så kjørte vi med egen bil opp de to første ”etasjene” fra resepsjonen etter vi hadde sjekket inn.

Antico Borgo di Tabiano Castello, er datert helt tilbake til det 1200 tallet da familien Corazza startet byggingen for å ha et sted de kunne være i fred med sine meninger og venner. Stedet er kjent for sin historie og at deler av borgens murer er blitt bygget om til hotelldrift samt at maten på stedet og i området rundt er meget bra. Nesten rundt hver annen sving ligger det en gård som tilbyr Parma-skinke og Parmesan ost.

Selve borgen innenfor murene er fortsatt et familiehjem for Corazzas. Rommene er bygget i harmoni med stedets opprinnelse og ikke mer en nødvendig er blitt endret for å gjøre dette til en moderne overnattingsbedrift. Alle rommene har moderne aircondition og de største rommene, samt suitene, har en kjøkkenavdeling der man kan lage seg enkle retter om man ikke vil benytte seg av stedets kjøkken. Frokosten serveres ute (når været tillater) i bakgården på hovedhuset med stedets hund, katt og påfugler som selskap.

– Gjennom høsten har hotellet gjennomgått enda en oppgradering, blant annet på spa og konferansefasilitetene, kan Anna Maria Corazza Bildt fortelle.

De driver hotellet med en minimal stab. Åtte fulltids ansatte skal til for å rive hotellet.

– Vi kjøper flere tjenester ute. Blant annet regnskap og personaltjenester, forteller fru Bildt. Hun er, med rette, stolt av spa-avdelingen. Ikke stor med mange typer behandling, men rolig og diskret og topp kvalitet på massørene.

Oscar

I hovedhuset er det også en restaurant, en Locanda del Colle. Som på italiensk er et lokalt spisested som serverer god mat fra regionen. På Tabiano heter Loocand de colle ”Da Oscar”. Her servers frokost (ved dårlig vær), lunch og middag. Her er det også vinsmakingskvelder og kalde og varme retter som inkluderer Parmesan ost og Parma-skinke, - og hvit trøffel.

En middag på terrassen hos Oscar er et minne for livet. Oscar selv er en mann i femtiårene med to lidenskaper – mat og fotball. Og begge deler har han gjort til levebrød.

På sin restaurant på Tabiano Castello lager han og staben de herligeste retter – fersk pasta med reven parmesanost og skivet hvit trøffel anbefales på det varmeste, sammen med den lett sprudlende lokale vinen. Når han ikke er i Tabiano reiser han med sitt elskede fotballag AC Milan rundt om i verden for å lage mat. Noe som har brakt han til Trondheim flere ganger for å spille mot Rosenborg. Oscar er henrykt over mottagelsen han har fått på kjøkkenet på hotellene de har bodd på i Trønderhovedstaden når han har kommet for å svinge seg over kokekarene.

Drift

Siden hotellet ikke har eget kjøkken for varm mat, er det ikke ansatt noen kokk. Frokosten tilberedes av ”allroundpersonalet” som gjør det meste – fra rengjøring til servering. Hotellet har også eget vaskeri.

– Selv om det er flere lokale vaskerier i nærområdet, på grunn av en sunnhetskilde ligger det et titalls hoteller bare fem minutter unna slottet, så har vi valgt å gjøre den delen selv. Dette fordi vi ikke har funnet et vaskeri som tilfredsstiller den kvaliteten vi krever fro vårt sengetøy. Vi bruker kun topp kvalitet på håndklær og sengetøy og da vil vi ikke at det skal vaskes i stykker med klor hver gang. Derfor har vi investert i vaskemaskiner og tørketromler fra Electrolux. Litt dyrere kanskje, men da får vi det i den kvaliteten vi ønsker, kan Anna Maria Corazza Bildt opplyse.

Skal man trekke fram et lite minus ,,om hotellet, så er det at Fru Bildt ikke tillater turer oppe på selve slottet, men hva med guidede turer? Nå er det gitt ut flere bøker – også en på svensk – om stedet og området – så det er mulig å få et innblikk i hva slottet skjuler av arkitektonisk og kunstneriske perler.

Thumbnail Image: