Ung, kvalitetsbevisst og trivelig trønder

Publisert Sist oppdatert

I juryens begrunnelse for å gi Holan prisen heter det:

”Vinneren har en allsidig allmennfaglig og praktisk bakgrunn hvor utviklingen har foregått trinnvis, noe som har ført til omfattende kjennskap ti og stor kunnskap om det yrket som er valgt som løpebane. Juryen har lagt stor vekt på nettopp denne allsidighet, som viser vinnerens grundighet og interesse for hotellfagets mangfold. Vinneren har valgt å gjøre karriere i ett og samme firma, som har satset mye på å tilby muligheter for faglig utvikling, noe som vinneren har vist seg verdig ved sine gode resultater i de utfordrende lederoppgaver som er blitt tildelt.

I tillegg til vurderingen av faglig dyktighet og resultatorientering, har juryen også lagt vekt på de tilbakemeldinger som er gitt om de personlige lederegenskaper.”

Røtter i hotellbransjen

Robert Holan har dype røtter i bransjen. Hans far var i hotellbransjen, men Holan følte aldri press for å gå i hans fotspor.

– Snarere tvert i mot. Jeg begynte som unggutt som kaffeskjenker på Hotell Grand Olav i Trondheim og trivdes veldig godt med det. Som den sosiale personen jeg er fikk jeg snakke med folk og omgås trivelige kolleger. Senere ble det servitørlære på Royal Garden der jeg fikk hele min opplæring og startet i Radisson. Etter noen år der fikk jeg gleden av å være med på etableringen og åpningen av kjedens satsing på Gardermoen. En morsom og hektisk tid. Så bar det hit til Oslo og ærverdige Plaza, forteller Robert Holan. Den dagen vi er innom humper han rundt på krykker. En ankelskade etter en klatreulykke har blitt rettet opp, men han sitter ikke hjemme i høstværet av den grunn.

– Jeg jobber jo ikke så mye med bena, så det er bare å gå på jobben, fortalte han da vi ringte for å gjøre avtalen til dette intervjuet.

Man skal ikke snakke lenge med 32-åringen før man skjønner at det er en målrettet og kvalitetsbevisst ung leder vi sitter ovenfor. Han beskriver seg selv som målrettet, kvalitetsbevisst og resultatorientert.

– Dersom leverandører ikke holder mål går ikke jeg av veien for å gå utenom eventuelle kjedeavtaler for å få den kvaliteten vi ønsker oss. Dette hotellet skal ha kvalitet hele vegen for kvalitet har alltid et marked, uansett nedgangstider, sier Holan og trenger ikke be om å bli trodd. Overbevisningen i framleggelsen er stor. Samtidig som man ser glimtet i øyet. Dette er en mann som har det morsomt på jobb.

Tøffere

Robert Holan er likevel ikke blind for at det er nedgangstider utenfor dørene. Men hotellet satser og i desember starter ombyggingen av Sonja Henie-salen. Denne åpner igjen i slutten av mars.

– Det er i alle fall ikke vrient å få noen til å ta denne jobben om dagen, sier han lakonisk.

Samtidig ser vi at markedet flater ut og kanskje går noe ned om dagen. Mens det for et halvt år siden var nesten håpløst å skaffe hotellrom i Oslo midt i uka, så har økt kapasitet og nedgang i økonomien gjort at presset på rombookingen ikke er fullt så stor lengre. Vi har blitt fortalt om den utviklingen i lengre tid på Gardermoen og nå kommer det altså her i Oslo også.

– Men selv med dårligere tider skal vi ikke slippe oss ned på standarden på det vi leverer. Hos oss vil det aldri bli snakk om en prisdumping eller bare bed and breakfast, sier han med et smil. – Den servicen du som business-kunde får i uka skal du også oppleve når du kommer hit med familien i helgene, sier Holan.

Robert Holan frykter en ting i framtida – mangelen på fagfolk.

– Foreløpig har ikke vi størst problem med rekrutteringen for det er populært å jobbe hos oss, men vi ser jo at det kommer. Så min oppfordring til unge som vil noe er å ta fatt på en utdanning i denne bransjen, sier Robert Holan.

Ut på tur

Premien for å bli årets unge hotelier er blant annet et studieopphold på Cornell University i USA. Det velrenomerte universitetet tilbyr kortere og lengre kurser for hotellansatte.

– Der er standarden særdeles høy, sier Holan med et smil. Han har tatt kurser der tidligere.

– Det er kvalitet og krav i alle ledd og en fryd å være der.

Når han ikke er på hotellet finner du Robert Holan trolig i en fektesal. Han trives med den idretten som setter store krav til raske reaksjoner og raske løsninger – omtrent som i hotelldriften.

En annen rekreasjon er lidenskapen for mat.

– Jeg elsker god mat og god vin. Dette kombinert med reise, for eksempel til Toscana, kan jeg nok ikke få nok av, men jeg kokkelerer gjerne på kjøkkenet hjemme også. På denne tiden av året er norsk vilt med risotto og sopp, kombinert med en burgund-vin i glassene en avslappende øvelse. Han avslører at vinskapet hjemme inneholder lekkerbiskner for de fleste matretter.

Han er også fristet av jobbopphold i utlandet etterhvert, men mener det er mange spennende hoteller i Norge innenfor The Rezidor Hotel Group.

– Jeg er ikke fristet av et spesielt hotell i en spesiell by, men av hvilke utfordringer som skal løses på hotellet, avslutter Robert Holan før han igjen plukker opp krykkene og tar turen til nye utfordringer.

Thumbnail Image: