Øker avgiftene for fjerde gang

Vin- og brennevinleverandørenes forening er ikke direkte imponert over nok en avgiftsøkning fra finansminister Siv Jensen.

Publisert Sist oppdatert

I dag presenterte regjeringen og finansminister Siv Jensen årets statsbudsjett. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

– For fjerde gang siden FrP-leder Siv Jensen inntok Finansdepartementet gjør hun det mer attraktivt å handle alkohol i utlandet. Avgiftene øker, Vinmonopolet får dårligere rammevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel. Det skriver Vin- og brennevinleverandørenes forening i en fersk pressemelding.

Opp 2,5 prosent

– FrP har siden Anders Langes åpningstale i 1973 kjempet mot høye alkoholavgifter. I regjeringsposisjon øker de avgiftene ved hver mulige anledning, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Regjeringen foreslår å sette opp avgiftene med 2,5 prosent. En flaske vin går dermed opp med nesten en og en halv krone, og en liter brennevin med 9 kroner. De totale avgiftene på en vinflaske i Norge er nå over 60 kroner. I tillegg kommer emballasje- og miljøavgifter.

– Stimulerer til handelslekkasje

Selv om dette kamufleres som en indeksregulering, vil nordmenn i praksis merke at vin og brennevin i Norge nok en gang blir enda dyrere enn i Sverige. Den svenske regjeringen har ikke foreslått å sette opp avgiftene for neste år. 

– I Norge stimulerer vi til handelslekkasje. Hadde man tatt avgiftstapet staten har på taxfree og senket avgiftene på Vinmonopolet, ville vi fått priser på vin i Norge, temmelig likt de svenske. Dermed hadde vi fått mindre handelslekkasje, smugling og annen kriminell virksomhet rundt alkohol, heter det videre i pressemeldingen.

– Regjeringen gir beskjed om at folk flest bør sette seg i bilen og reise til Sverige, eller ta fly og ferge for å handle alkohol, mens avgiftene veltes over på de som holder seg i Norge, sier Ingunn Jordheim.

Taper stort på taxfree

Videre skriver foreningen at det er en kjent sak at Vinmonopolet merker effektene av de økte taxfreekvotene. Polsalget har vært i minus det siste året (- 2,2 pr. september), og Norge kan tape over 4 milliarder kroner i avgiftsinntekter når nordmenn handler ute i stedet for hjemme.

– Nordmenn handlet for 14,1 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i firekvartalsperioden fra 3. kvartal 2014 til 2. kvartal 2015. Dette er en økning på 469 millioner, eller 3 prosent, sammenlignet med foregående firekvartalsperiode. Alkoholhandel er en vesentlig del av dette. Samtidig sier SSB at registrert omsetning av vin og brennevin var henholdsvis 2,9 og 0,9 prosent lavere enn i første halvår 2014, står det i pressemeldingen.

Bondevik-regjeringen reduserte i 2002 og 2003 avgiftene på brennevin med 23 prosent. Effekten var et fall i grensehandelen, økt handel på Vinmonopolet og at Tollvesenets beslag av smuglersprit falt, avslutter foreningen i sin pressemelding.