Nominasjonene er klare
Nå er det klart hvilke norske matprodukter som får delta i årets runde av Det Norske Måltid.
Det er femte året på rad at de beste norske råvarene og matproduktene skal kåres, og jakten går land og strand rundt i regionene Nordpå, Midti, Vestpå, Sørpå og Østpå.
Det Norske Måltid ble for første gang arrangert i 2008, som en konkurranse i alle Norges fylker for å finne de beste norske råvarene og matproduktene. I fjor ble det også en TV-serie med Arne Hjeltnes og Heine Totland, som endte med en finale i Stavanger hvor både de beste matproduktene og det beste matlaget ble kåret. Også i år er det planlagt en TV-serie på TV 2 til høsten. Målsetningen med det hele er å øke etterspørselen etter norsk mat og drikke, skape stolthet over våre råvarer og heve omdømmet for vår egen matproduksjon.
Nå er årets konkurrerende produkter klare. En fagjury i hver region har nominert to produkter i hver kategori; Årets kjøttprodukt, Årets fisk- og skalldyrprodukt, Årets ost og Årets nyskapning. Listen ser slik ut:
Region Nordpå:
Varanger ytrefilet av rein fraVaranger Vilt, Bugøynes i Finnmark (Kjøtt)
Tørrsaltet bacon fra Lundal Nord, Breivik i Salten i Nordland (Kjøtt)
Kongekrabbe, rå, fra Merkevareforeningen Varanger, Bugøynes i Finnmark (Fisk- og skalldyr)
Sigerfjord Ishavsrøye fra Sigerfjord Fisk, Sortland i Nordland (Fisk og skalldyr)
Blå vëgen blåskimmelost fra Straumbotn Gårdsmeieri, Utskarpen i Nordland (ost)
Steinfjording fra Lofoten Gårdsysteri, Bøstad i Nordland (Ost)
Gravet hval fra Anitas Sjømat på Sakrisøy, Lofoten i Nordland (Nyskapning)
Lammeplomme av Lyngenlam fra Gourmet Lyngen, Svensby i Troms (Nyskapning)
Region Midti:
Sadel av villsau fra Dalpro, Hitra i Sør-Trøndelag (Kjøtt)
Bakt røkt reinsdyrbiff fra Fjellvilt, Brekkebygd i Sør-Trøndelag (Kjøtt)
Blåskjell fra Snadder og Snaskum, Rissa i Sør-Trøndelag (Fisk og skalldyr)
Balder, hvit geitost, fra Skånaliseter Gårdsysteri, Røyrvik i Nord-Trøndelag (Ost)
Munkeby fra Munkeby Mariakloster, Levanger i Nord-Trøndelag (Ost)
Tind Snacks med akevittkrydder fra Tind Spekevarer, Stranda i Møre og Romsdal (Nyskapning)
Jordbær og rabarbrasorbet fra Gangstad Gårdsysteri, Inderøy i Nord-Trøndelag (Nyskapning)
Region Vestpå:
Svinenakke fra Prima Jæren, Prima Gruppen, Nærbo i Rogaland (Kjøtt)
Lårfilet av økologisk kalkun fra Homlagarden, Norheimsund i Hordaland (Kjøtt)
Einerrøykt Svanøylaks fra Svanøy Røykeri, Svanøy i Sogn og Fjordane (Fisk og skalldyr)
Salma laks fra Salmon Brands, Bømlo i Hordaland (Fisk og skalldyr)
Kvit Undredal fra Undredal Stølsysteri, Undredal i Sogn og Fjordane (Ost)
Kvit Geitost fra Myrdal Gard, Tysnes i Hordaland (Ost)
Hardanger eplelikør fra Hardanger saft- og siderfabrikk, Lekve Gård, Ulvik i Hordaland (Nyskapning)
Vaktelegg fra Ryfylkevaktel, Tau i Rogaland (Nyskapning)
Region Sørpå:
Bekkereinskinke av Svart Dalagris fra Haugland Gård, Kvinesdal i Vest-Agder (Kjøtt)
Andebryst fra Holte Gård, Drangedal i Telemark (Kjøtt)
Lagesildrogn fra Villfisken, Hallingby i Buskerud (Fisk og skalldyr)
Szechuangravet ørret fra Villfisken, Hallingby i Buskerud (Fisk og skalldyr)
Solglad fra Himmelspannet, Hemsedal i Buskerud (Ost)
Eiker Holtefjell XO fra Eiker Gårdsysteri, Hokksund i Buskerud (Ost)
Andekråsconfit fra Holte Gård, Drangedal i Telemark (Nyskapning)
Pæresirup fra Epleblomsten, Sauar Gard i Telemark (Nyskapning)
Region Østpå:
Santa Kristina Spekeskinke fra Gilde, Stange og Nes i Hedmark (Kjøtt)
Lårtunge av Kronhjort fra Løiten hjorteoppdrett, Løten i Hedmark (Kjøtt)
Vellagret rakfisk fra Noraker Rakfisk, Aurdal i Oppland (Fisk og skalldyr)
Olivias hjemmelagde sursild, Manstad i Østfold (Fisk og skalldyr)
TINE Gudbrandsdalsost G35, Lom og Skjåk i Oppland (Ost)
Fjelldronning fra Avdem Gårdsysteri, Lesja i Oppland (Ost)
Havrerot fra Grøde, Råde i Østfold (Nyskapning)
Emmer, økologiske perler fra Holli Mølle, Spydeberg i Østfold (Nyskapning)
