Gir bort unikt bygg

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Da det ble bygget i 1902 var Luster Sanatorium, Harastølen, et av Norges dyreste bygg. Nå selges det for en krone til den som er klar til å gi det majestetiske bygget i skogen nytt liv.

Kenneth Sølvberg har fått mye oppmerksomhet både fra media og interessenter etter at han – i overenskomst med eieren, kraftselskapet Tinfos - la ut en annonse for Luster Sanatorium, eller Harastølen, på finn.no. Dette ble snappet opp av avisa Firda. Harastølen er tegnet av en av tidens store arkitekter, Adolph Fischer.

Vil bevare

Hans store ønske er at det særpregede bygget som ligger i skråningen over Luster i Sogn og Fjordane, skal få leve videre. Men til det trengs det noen som kan og vil investere i å sette bygningen i stand og ta den i bruk. Stedet har ifølge wikipdia vært brukt til både tuberkolosehjem, psykiatrisk sykehus og asylmottak.Etter mange års forsøk på å få i gang ny drift i det gamle sanatoriebygget, har eieren gitt opp. Nå har det stått ubrukt i 17 år, og i fjor ble det vedtatt at det skulle rives. (les mer på nrk.no)

Men Sølvberg, som selv gjerne skulle ha overtatt bygget dersom han hadde hatt anledning til det, gir altså ikke opp riktig enda.

- Det er et utrolig flott bygg, med masse muligheter, sier han til Hotellmagasinet.

Han ser for seg at det for eksempel kan bli et helt spesielt rekerasjons- eller konferansehotell og museum. Nå kommer det også cruiseskip inn i fjorden, hvilket bidrar til å øke inntjeningsmulighetene betraktelig. I tillegg har det gått en gondolbane opp til sanatoriet tidligere. Hadde man fått satt istand denne igjen, hadde det gitt enda flere muligheter.

Park

I tillegg til at kjøper må ha interesse og ressurser til å hindre videre forfall, forutsetter salget at Luster kommune går med på fradeling av tomta. Med på kjøpet kan man få et tomteareal med park og parkering. Det kan også være muligheter for å få med andre tilhørende småbygg. Første halvdel av 1900-tallet var det eget lite samfunn der oppe.

- Stedet har en spesiell historie, og de ansatte bodde her oppe sammen med pasientene. De var nærmest selvberget med eget kraftanlegg, slakteri, tannlege, bibliotek, kapell, kino, alt man trengte, forteller han.

Opp til bygget går en gammel skogsvei, og han ble enda mer imponert over bygget da han kjørte opp dit selv og det voldsomme bygget åpenbarte seg midt inne i skogen.

- Det var en merkelig følelse, sier han.

Det er ikke utarbeidet takst for eiendommen. Sølvberg videreformidler henvendelser fra interessenter til eieren. Se utlysningen på finn.no

Se film om stedets historie på YouTube

Teaser:

Da det ble bygget i 1902 var Luster Sanatorium, Harastølen, et av Norges dyreste bygg. Nå selges det for en krone til den som er klar til å gi det majestetiske bygget i skogen nytt liv.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Luster Sanatorium (Foto: Kenneth Sølvberg)