Forbereder Bocuse d’*or* i Anders Jahres garasje

Publisert Sist oppdatert

Vi snakker ikke om hvilken som helst garasje, men garasjen tilknyttet Anders Jahres tidligere residens i Sandefjord. Så er det heller ikke hvilken som helst kjøkkensjef. Geir Skeie (28) har allerede har gjort seg kraftig bemerket i norsk restaurantbransje. De siste par årene har han arbeidet hos Odd Ivar Solvold, ikke akkurat noen ukjent størrelse, han heller. Solvold ble bronsevinner i Bocuse d’*or* i 1997.

Geir Skeie har forberedt seg gjennom hele fjoråret for en enda større fangst, det vil si, egentlig har han sett for seg konkurranse på høyt nivå siden han som niåring la for dagen klare ambisjoner. Drømmen om Bocuse d’*or*-deltakelse fødtes i 1993, da Bent Stiansen tok gull som første nordmann.

Da Hotellmagasinet besøkte øvingsgarasjen i Sandefjord uttalte han ubeskjedent og unorsk at for ham er det gullet som teller.

– I Bocuse d’*or* deltar man stort sett bare én gang.

INSPIRERT I SANDEFJORD

Jahres garasje har i flere måneder sett ut som et kjøkken, og dertil en tro kopi av kjøkkenomgivelsene i Lyon. Der har Skeie hatt assistenthjelp av kollega Adrian Løvold, mens Odd Ivar Solvold har fungert til og fra som trener, og dessuten gitt unge Skeie permisjon fra Solvold for å forberede møtet med 23 andre land.

Skeie, som er fra øyriket Fitjar i Hordaland, hemmeligholder ikke at Solvold har vært en inspirasjonskilde lenge før han fikk komme dit.

– Odd Ivar er veldig kreativ og ikke minst flink med konkurranser. Mannen har tross alt konkurrert i snart tjue år.

Skeie skal lage og presentere fjorten porsjoner av to retter med kjøtt og fisk, og har fem og en halv time på seg den 28. januar. Da vi snakket med ham, var nervene under kontroll, først ut i januar begynte de å si ifra.

PERFEKSJON

– Jeg liker å jobbe med klassiske smaker og norske råvarer, og det fortsetter jeg med i Bocuse d’*or*. Det betyr lite av asiatiske kryddere og mer av norske urter og grønnsaker. Verken fisken eller kjøttet må overarbeides. Det skal bli perfekt, enkelt, ikke en smak for mye eller for lite. Fusionmat er heldigvis på vei ut.

For å få til det har store deler av garasjetiden gått med til å perfeksjonere ikke bare matlagingen, men også hver bevegelse, for ikke å si hele logistikken i kjøkkenet. Brorparten av januar gikk med til trettende repetisjoner, endeløse konsentrasjonsøvelser og samkjøringstrening med medhjelper Adrian.

Antagelig drømte Skeie om garasjekjøkkenet nattestid også, alternativt om angusokser som hopper direkte ned i gryta. Det er nemlig dyret han skal gi et matkunstnerisk uttrykk i Lyon. Vel på plass der nede anslår Skeie at han har lagt ned et årsverk på å bli etter hans mening god nok.

INN I REKKEN

Skeie føyer seg pent inn i rekken av norske kokker som har gjort det godt i Bocuse d’*or*. Bent Stiansen, Terje Ness og Charles Tjessem har alle vunnet gull, mens andre har tatt hjem andre valører fra det uoffisielle VM’et i kokkekunst.

I 2008 ble det for første gang arrangert kvalifisering for hver verdensdel før finalen i Lyon. Stavanger arrangerte europamesterskapet i begynnelsen av juli. Norge var representert ved Geir Skeie, som tok gull på sin egen 28-års dag med rettene ”Laks Austevoll” og ”Lam Fitjar”. Han delte pallen med danske Jasper Agerbæk Kure på tredje, og Sveriges Jonas Lundgren på andreplass. De tolv beste fikk reise til Lyon 2009.


 ,

Thumbnail Image: