Ærespris til Rica-gründer

Jan E. Rivelsrud er tildelt Horecabransjens ærespris.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kveld ble hotellgründeren Jan E. Rivelsrud hedret med Horecabransjens Ærespris. 74-åringen fikk prisen «for sitt imponerende livsverk, den norske hotellkjeden Rica Hotels, som han har bygd opp fra grunnen av», som det heter i juryens begrunnelse.

Diplomet ble overrakt av juryleder og administrerende direktør i NHO, Reiseliv Kristin Krohn Devold, på den store bransjefesten under Smak 2014.

Juryen besto av Kristin Krohn Devold og Richard Hagel fra NHO Reiseliv samt Nils Vanebo og Morten Holt fra henholdsvis Ask media as og bransjebladet Horeca.

Startet som portier

Jan E. Rivelsruds livsverk ruver i norske horecabransje. Fra 1970-årene bygde han og hans medarbeidere opp Norges største og mest fremgangsrike restaurant- og hotellkjede, RICA.

Han startet hotellkarrieren som portier ved Holmenkollen Turisthotell i Oslo 1958. Året etter begynte han i kokkelære ved Frascati Restaurant i Oslo. Etter hotellhøyskole 1965 og studier i Tyskland ble han i 1966 restaurantsjef ved Restaurant Caravelle i Oslo Lufthavn Fornebu.

I 1970 ble Rivelsrud administrerende direktør ved SAS Royal Hotel i Bodø, og fra 1972 frem til han 1975 begynte oppbyggingen av RICA, var han administrerende direktør i den nystartede Nordic-kjeden i Harstad.

Nord-Norge

Lenge var det åpenbart restaurantvirksomhet og Nord-Norge som fascinerte ham mest. Da RICA-kjeden var tre år gammel, hadde den allerede 17 etablissementer landet rundt, hvorav åtte i Nord-Norge, deriblant Kirkenes Turisthotell og RICA Hotel Hammerfest.

Det første fremstøt i hovedstaden var etableringen av restaurant Bajazzo i Bygdøy allé 1975. Den ble en dundrende suksess, først og fremst blant ungdom. Siden fulgte flere lignende restaurantetableringer, både i Oslo og andre deler av landet.

I 1981 ble det virkelig fart på utviklingen av hotellsiden i kjeden, med overtakelse av en lang rekke store hoteller i Sør-Norge, og veksten fortsatte gjennom hele tiåret. I slutten av 1992 sto kjeden for driften av 27 hoteller og eide selv 10 av disse.

Etter hvert ble kjeden mer opptatt av hoteller enn av restauranter. 1986 overtok RICA driften av prestisjehotellet Holmenkollen Park Hotel, og 1994 også Oslos fremste og mest tradisjonsrike hotell, Grand Hotel.

Kjededrift

Rivelsrud så store fordeler ved kjededrift. Han så imidlertid ikke noe poeng i å sentraldirigere kjeden og uniformere bedriftene, men la stor vekt på økonomisk styring gjennom rask rapportering av omsetnings- og utgiftstall til hovedkontoret samt intern rekruttering av ledere.

I dag driver Rica Hotels 76 hoteller i Norge og Sverige, og selskapet eier en lang rekke av disse, helt eller delvis. Noen av disse hotellene drives på franchisebasis.

I kjeden inngår også driften av Nordkapphallen og den samiske temaparken i Karasjok. I tillegg har Rica Hotels et samarbeid med Arp-Hansen-kjeden i Danmark, Restel Hotel Group i Finland og Skene House i Skottland.

Fokus på HMS

I tildelingen la juryen også særlig vekt på vinnerens «fokus på HMS og høye etiske standard innenfor hotell og restaurantbransjen, for hans langvarige satsing på unike matopplevelser ved sine virksomheter og for hans bedrifts viktige tilrettelegging for lærlinger innenfor kokk og servitørfaget ».