NY SMAK: Eyvind Hellstrøm er ute med sommer-akevitt.

En slurk av sommer

Anført av en pressemelding minst like «brautende» som opphavsmannen selv, skal akevitten Hellstrøm Sommer, gjøre sommeren komplett.

Publisert

«Hellstrøm Sommer er en banebrytende akevitt i en fortryllende innpakning som vekker gamle sommerminner – og bidrar til å skape nye», heter det i starten av pressemeldingen. Vi lar like gjerne importør Mostue Grape Selections beholde ordet:

Gjør deg klar for et spennende og annerledes mikrodestillat med ingredienser som aldri tidligere har vært brukt i en akevitt! Hellstrøm Sommer dufter som en mild sommerbris og er smakssatt med håndplukkede ville urter, tang fra skjærgården i Grimstad og lyng fra heiene innenfor, og er med andre ord noe så sjeldent som en terroirpreget akevitt – innkapslet i en slående vakker flaske som allerede har innkassert flere førsteplasser i både norske og internasjonale designkonkurranser.

NB: Saken fortsetter under bildet.

– En nyskapende blank akevitt

Da Hellstrøm Aquavit ble lansert på det norske markedet for seks år siden ble den en umiddelbar salgssuksess, og nå står endelig det nye prosjektet Hellstrøm Sommer for tur.

 

Eyvind Hellstrøm har med sine kompromissløse krav til kvalitet i samarbeid med Det Norske Brenneri selv utviklet Hellstrøm Sommer. For å få nøyaktig det resultatet han ønsket har han plukket ut, smakt, justert og finjustert de aller beste ingrediensene – og sluttproduktet har dermed blitt en elegant, nyansert og nyskapende blank akevitt i en transparent stil laget av lokale ingredienser med tydelig råvarepreg, strålende friskhet, flott dybde og en lang og sval ettersmak.

 

Naturlige råvarer

En blank akevitt har ikke noe fat å gjemme seg bak, så her blir alle råvarer og kvaliteten de holder avslørt og avkledd – de gode så vel som de dårlige. Det var derfor essensielt for Hellstrøm å finne frem til naturlige råvarer som var så gode at de ikke trengte å skjule seg bak fatlagring.

- Jeg ønsket å lage en akevitt som vekker gode sommerminner, som for meg er aromaer av sjø, lyng, urter og blomster, og jeg ville at den skulle være ren og delikat som en frisk sommerbris, forteller Eyvind Hellstrøm til Mostue Grape Selctions.

100 prosent rent norsk potetbrennevin er derfor smakstilsatt med 18 nøye utvalgte ingredienser, som gir akevitten dybde så vel som et lokalt aromatisk uttrykk. Samtlige ingredienser komplementerer hverandre og bidrar til å skape en helhetlig og kompleks akevitt, og noen av dem – som balsamblader – er aldri tidligere brukt i akevitt.

En «eksotisk» tvist

 

Akevittens sjøaktige toner kommer fra tang plukket i skjærgården i Grimstad, mens lyng- og urtepreg skyldes pors fra heiene innenfor og urter som fennikelfrø, balsamblader, malurt og blomster fra Ibsens urtehage, et steinkast unna destilleriet i Grimstad.

NB: Saken fortsetter under bildet.

Med så mange stedegne og sporbare urter og ville planter fra norsk flora plukket mer eller mindre rett utenfor døren til destilleriet, kan man faktisk begynne å snakke om terroir, selv i en akevitt.

 

Som i all annen akevitt spiller karve hovedrollen også i Hellstrøm Sommer, men her er den mer diskret til stede i en vakker symbiose med topptoner fra blant annet fersk sitron, appelsinblomst og tørket limezest, noe som gir akevitten et forfriskende uttrykk og ligger som et slør over et dypere fennikel- og anispreg.

Andre grønne urter som balsamblad og malurt (som vi kanskje ellers forbinder med absint) øker kompleksiteten ytterligere, og akevittens svale, myke og forfriskende munnfølelse kommer fra grønn kardemomme og Hellstrøm Sommers aller mest eksklusive ingrediens – svart indonesisk Lampong-pepper av ypperste klasse. Akevitten er ikke tilsatt sukker, men har en diskret og delikat sødmefølelse som kommer fra lakrisrot.

- Et helt nytt nivå

- Dette er rett og slett blank akevitt på et helt nytt nivå, konstaterer Eyvind Hellstrøm.

Årsaken til at han opprinnelig startet med å utvikle egne akevitter var for å sette større fokus på norske mat- og drikketradisjoner.

- Akevitten ligger nærmest i den norske folkesjela og har nok lenge blitt sett på som noe litt traust og gammelmodig. Men nå er akevitten i ferd med å få sin renessanse, også i vår egen bakhage. Når vi i dag er på jakt etter ny inspirasjon søker vi oss gjerne tilbake til våre egne gamle tradisjoner, hvor det er vel så mye å hente som i drikkevarer fra andre områder og kulturer, avslutter Hellstrøm.

Powered by Labrador CMS