Kasserolleingeniørene

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

 

Når kiloprisen på potet går ned fra 20 til 13 kroner etter iltre forhandlinger med grossisten, da lønner det seg å ta bryet for et kjøkken som handler 20 tonn i året.

 

Steinkjer liker å se seg selv som en åpen, lys og glad kommune. Steinkjer Sentralkjøkken fikk tjene som ambassadør, da kjøkkensjef Arnt Bruem og enhetsleder Bjørn Høyem gjestet SMAK-messen i Lillestrøm for å fortelle om ti års suksessdrift.

– Det viktigste vi gjør for å drive ned kostnadene er å opptre bevisst overfor leverandører og grossister. Diskusjonen med potetgrossisten er ett eksempel, sier Høyem.

Men det handler ikke bare om kostnader. Potetsaken ga også bedre kvalitet, etter at Bruem og Høyem ga klar beskjed om at produktene var for bløte. Da gikk det få dager, og problemet var løst.

– Så det nytter, og det er tydelig at industrien ønsker respons og samarbeid.

 

OMSEGGRIPENDE

Siden starten i 2001 har Steinkjer Sentralkjøkken ikke bare spart penger, men også tjent. Cateringtjenesten for kommuneansatte og diverse idrettsarrangementer har gitt et fint tilskudd til årsregnskapet, og aktiviteten har skutt fart de siste par årene.

– Cateringen har flere fordeler. Den har bedret vårt renommé og gjør at vi utnytter ledig kapasitet, sier Bjørn Høyem.

Til sammen har altså det kommunale sentralkjøkkenet en omseggripende kundegruppe: institusjonsbeboere, hjemmeboende, rådhusets kantine, idrettsforeninger og til en viss grad også friske single mennesker i arbeid, får vi høre.

Hva kafé- og restaurantnæringen i regionen synes om Steinkjer Sentralkjøkkens initiativ vites ikke. Det kan tenkes at privataktørene synes kommunen opptrer konkurransevridende. På spørsmål om det er en kommunal oppgave å tjene penger på mat, svarer Høyem:

– Dette er uproblematisk, og ikke konkurransevridende. I cateringen holder vi samme priser som private.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Arnt Bruem (t.v.) og Bjørn Høyem; lederduoen ved Steinkjer Sentralkjøkken som sparer og tjener penger for kommunen.