Restaurant Onda «sjøsatt»
– Jeg kan garantere at andre etasje, Onda Mezzanine, blir dyrest i landet, røper restaurantsjef Terje Ness. Og, joda, her er det eksklusiv i alle ledd.
Det nyåpnede restauranthuset Onda (som betyr flytende på spansk) på Aker Brygge har skyhøye ambisjoner. Med stjernekokkene Terje Ness og Rune Pal i spissen ønsker de å by sine gjester på utsøkte spesialiteter fra sine tre ulike kjøkkener: Onda Sea, sushibaren Onda Asia og fine dining-konseptet Onda Mezzanine. Alle med hver sin kjøkkensjef med spesialkunnskaper. Her kan det vanke to stjerner i Michelin-guiden.
Terje Ness er en ringrev i restaurantbransjen og har en imponerende bakgrunn fra det norske kokkelandslaget og seier i Bocuse d’Or. Han overlater ingenting til tilfeldighetene med sine tre ulike kjøkken i sin nye restaurant, som både har fått bølgeform og et generelt maritimt preg.
Ness sier han fra dag én har vært klokkeklar på hvem og hva han skulle ha med seg i det eksklusive restaurantprosjektet. Foruten Rune Pal er det et 25 kokker og Electrolux på kjøkkenutstyrssiden.
RÅFLOTT «LEKESTUE»
Onda Mezzanine blir Ness’ «lekestue», som han selv liker å kalle det. Her blir regningen likevel ingen lek. Med fire bord og et chambre separée vil Ness tilby landets mest kostbare matretter gjennom alle tider, intet mindre. Her vil Ness holde råvareshow med fantastiske råvarer, og det skal kundene betale for.
Onda Mezzanine skal være råflott. Her spises maten med sølvbestikk og gjestene setter seg i stoler til 15.000 kroner stykk. Restaurantsjefen bedyrer imidlertid at det overhodet ikke er aktuelt å la resten av huset subsidiere utskeielsene upstairs. Ness tror det er marked for 20 gjester fem dager i uken som vil betale 3000 kroner per meny.
– Men huset har 350 andre stoler for de som synes det blir litt dyrt der oppe. Jeg tror dette til sammen blir det råeste restauranthuset dette landet har sett, sier Ness.
ELSKER GADGETS
Gjennom fullt innsyn til alle de tre kjøkkenene kan gjestene hos Onda oppleve nærhet til kokkene, såkalt transparent matlaging. På den måten blir restaurantbesøket en unik opplevelse for alle gjester. Dessuten mener Ness de åpne kjøkkenene «gjør noe» med kokkene. De blir stolte og dedikerte, og lager bedre mat.
Ness innrømmer videre at han har ekstrem sans for spesialutstyr og gadgets. Skrellemaskiner, kjøkkenmaskiner, miniovner og små induksjonstopper synes han gir maten en ekstra finish. Og matlaging med gass har Ness aldri hatt stor sans for. Gjester vil derfor kunne se ham i aksjon på induksjon.
– For meg er det avgjørende å ha induksjonsovner med skikkelig kapasitet, særlig når man skal servere 500 mennesker hver eneste dag. Induksjon har flere fordeler, for eksempel at pannene holder seg fine uten å bli svartbrente. Vi slipper å brenne fingrene under hektisk matlaging.
IKKE MICHELIN-KÅT
Så var det Michelin-stjernene, da, som restauranthuset har satt seg fore å skaffe seg. Ness gir likevel til kjenne at han ikke er desperat etter å få dem.
– Men én ting er klinkende klart: Vi skal ha mat, miljø og service som tilsvarer en to-stjerners restaurant, uavhengig av om vi faktisk kommer i guiden eller ikke.
– For meg er det mer verdifullt å ha godt med besøk, avslutter Ness.
