Norge best på vin og mat

Publisert Sist oppdatert

Tina Jakobsen har vunnet en rekke mat- og vinkonkurranser, blant annet Santa Rita Gourmet Cup. Hun mener konkurransene hever det norske nivået. (Foto: Dag Øyvind Olsen)

Wine Spectator er bibelen for verdens vinelskere. Det amerikanske vinbladet har nå utdelt sin utmerkelse til 13 norske restauranter. Fem av disse regnes blant de 600 ypperste restaurantene i verden, der man mestrer å kombinere mat og vin på en fortreffelig måte.

 

På listen finnes kun seks svenske restauranter, og ni danske. Wine Spectator mener de fem beste i Norge finnes i Stavanger og Oslo og på Voss. Blant restaurantene som har fått pris fra Wine Spectator er gruvearbeidernes samlingssted Huset i Longyearbyen på Svalbard.

 

Utvikler kunnskap

 

– Hver uke prøver vi ut kombinasjoner av mat og vin med kokker og servitører. Det er viktig at vi snakker samme språk. Utmerkelsen betyr mye for oss, sier restaurantsjef Flemming Nilsen ved Lysebu Restaurant i Holmenkollen.

 

Restauranten har 680 viner på vinkartet, 150 nye bare det siste året.

 

For å bli vurdert av Wine Spectator til Best Award of Excellence må restaurantene ha en vinliste på minst 400 kvalitetsviner som skal matche matmeny i både smak, kvalitet og pris.

 

– Da er det spesielt viktig å ha kunnskap om mat og vin og utvikle denne kombinasjonen. Ni av ti gjester følger anbefalingen av vin de får fra vinkelnere når de har bestemt seg for maten, sier Nilsen.

 

Lysebu: Mange vinflasker: Restaurantsjef Flemming Nilsen ved Lysebu Restaurant i Holmenkollen viser frem en av de største vinkjellerne i landet. Restauranten har 680 ulike viner på vinkartet. (Foto: Dag Øyvind Olsen).

Viktig konkurranse

 

I flere år har vinprodusenten Santa Rita fra Chile jobbet med å heve interessen og kunnskapen om vin blant kokkene i Norge. Cupen arrangeres hver høst, og konkurransen består i å komponere en treretters meny til tre forhåndsutvalgte viner.

 

Kokker fra alle landets restauranter kan melde på sin meny til vinene. De må altså velge mat til vin, og ikke omvendt.

 

– Santa Rita Gourmet Cup gir kokker et godt innblikk i sammenhenger mellom mat og vin, sier fjorårsvinner Tina Jakobsen fra Engø Gård.

 

Må bli bedre

 

Hun mener alle gode restauranter burde være interessert i at kokkene deres strekker seg for å bli bedre.

 

– Du forandrer ikke en god vin for at den skal passe til maten. Mye av hemmeligheten ligger i å tilpasse sausene til vinen, røper den kvinnelige vinkokken som har vunnet en rekke konkurranser.

 

Wine Spectators Best of Award of Excellence (to vinglass, over 400 kvalitetsviner på menyen) er tildelt:

 

Craigs Kjøkken, Stavanger

Elysee, Voss Park Hotell, Voss

N. B. Sørensens Dampskibsexpedition, Stavanger

Lysebu Restaurant, Holmenkollen, Oslo

Klosteret Restaurant, Oslo

 

Wine Spectators Award of Excellence (ett vinglass, over 80 kvalitetsviner på menyen) er tildelt:

 

Baltazar, Oslo

Dr Kneipps Winebar, Oslo

Huset, Longyearbyen

Markveien Mat og Vinhus, Oslo

Restaurant Solvold, Sandefjord

Restaurant Statholdergaarden, Oslo

Skytterkollen, Bærum

 

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Amka Saga/Santa Rita. 

 

 

Thumbnail Image: