Enkle tips for å unngå sykdom

Det er høysesong for flere smittesykdommer som omgangssyke og influensa, og dette koster både arbeidsgiver og samfunent dyrt. Riktig vask og tørk av hendene er imidlertid ofte det som skal til for å unngå sykdom.

Publisert Sist oppdatert
Arbeidsplassen er et utsatt smittested, men hygieneleverandøren Tork er ikke overbevist om at alle vet hvordan hender skal vaskes og tørkes for å forebygge smittespredning. 

Tork mener den høye sykdomsforekomsten fra januar til mars hvert år har sammenheng med at vi vender tilbake fra jule- og vinterferie, og at vi er mer innendørs i den kalde årstiden.

- Når vi kommer tilbake fra ferie til jobb, barnehage og skole har noen med seg smitte, som så blandes og spres. I tillegg gjør vinterkulden at vi er mye innendørs i denne perioden, der smitten sprer seg lettere, sier Line Pedersen, Produkt & Markedssjef, Tork.

Tork tror mange har fått med seg at håndhygiene er alfa og omega for å forebygge smittespredning, men at mange mangler kunnskap om hva som må til i praksis. Eksempelvis er ikke alle klar over hvor lenge de faktisk bør vaske hendene, og at skikkelig tørking er like viktig som vaskingen.

- Arbeidsplassen er et møtested der mange personer omgås og bruker felles utstyr og fasiliteter som kantine, toaletter og møterom. Det er derfor viktig at alle har et bevisst forhold til håndhygiene på jobben, sier Pedersen.

Hun mener alkoholbasert hånddesinfeksjon kan gi en falsk trygghet, og i beste fall kan være et supplement til såpe, vann og skikkelig tørking. – Ikke alle er klar over at alkogel ikke biter på alle typer virus. Er hendene utsatt for dråpesmitte er det kun skikkelig håndvask som gjør jobben. Det samme gjelder jo fjerning av skitt.

 

 

Torks råd for god håndhygiene:

-          Unngå å gni deg i øynene eller bite negler. 

-          Vask hendene ofte med såpe og varmt vann.

-          Grundig håndvask er spesielt viktig:

o   etter toalettbesøk

o    før og etter måltider og matlaging

o   etter hosting, nysing og snyting

o   når man har hatt tatt på mynter og pengesedler

-          Ikke glem å vaske under negler, innerst mellom fingrene og begge tomlene

-          Vask i MINST 30, helst 60 sekunder hver gang

-          Sørg for enkel tilgang til dispensersåpe på arbeidsplassen. Unngå å dele såpestykker.

-          Skikkelig tørking er like viktig som selve vasken. Tørk helt tørt.

-          Bruk engangs papirhåndtørk, som så kastes.

-          Unngå frottéhåndklær og ikke del på håndklær.

-          Papirhåndtørk bør ha myk kvalitet for rask absorbering av fuktighet.

-          Bruk engangs papirservietter eller tørkepapir, og unngå bruk av tekstilhåndklær.

(Kilde: Tork)

Teaser:

Det er høysesong for flere smittesykdommer som omgangssyke og influensa, og dette koster både arbeidsgiver og samfunent dyrt. Riktig vask og tørk av hendene er imidlertid ofte det som skal til for å unngå sykdom.

Main Image:
Thumbnail Image: