Hotell med brytninger

Publisert Sist oppdatert

Arkitekturen seg sterkt fra bebyggelsen ellers, som i stor grad er preget av gamle, hvite trehus. Hoveddelen av Quality Spa & Resort Son er bygget som en hestesko der de to fløyene strekker seg ned mot sjøen. Uttrykket er moderne, med store glassflater og fasadekledning i høytrykkspresset laminat med eikepreg og natursteinsforblending.

Tegnet etter landskapet

Ifølge sivilarkitekt Monica Espinoza Valle hos Halvorsen&Reine AS vender hotellbygget seg mot sjøen, og det er herfra man får riktig inntrykk av bygningen. Tanken var å ha et bygg som ikke var dominant i landskapet.

– På grunn av romprogrammet og størrelse på prosjektet var det umulig å prøve å likne et typisk hvitt hus i Son med saltak. Derfor tenkte vi heller at det skulle være en annerledes volum, som var tilpasset i skala til landskapet. Konseptet var å ha romfløyene i to (tre med annekset) definerte volumet i en presis materiale som skulle vende mot sjøen. Disse skulle nesten flyte, og derfor valgte vi glass i første og andre etasje, med noen felter med steinforblending for å forankre bygget i bakken. Tanken var at naturen skulle krype opp i bygget. Mellom disse definerte volumene brukte vi glass som materiale for å gi en pause i fasaden, understreke formene ytterligere, og knytte bygget med første og andre etasje. Rommene ble utformet slik at alle har sjøutsikt, forteller hun.

Tomta ligger på mange måter bortgjemt nede i en skråning mot sjøen, lite synlig fra veien. Men slik det var tidligere lå det ifølge Valle dårlig til rette for at folk kunne komme seg ned til vannet den veien. På deler av området var det også mye søppel.

– Vi ønsket å gi folk tilbake adkomsten til sjøen, sier hun.

Gangvei

I dag er det anlagt en ny havn med 200 båtplasser, delvis kommunale foran hotellet, og i tillegg er det opparbeidet gangvei i sjøkanten. Denne strekker seg fra tomtegrensa mot friarealet i nord, fortsetter forbi hotellet, over svabergene og ned mot den nærmeste kommunale strand i sør. Det er også laget en egen liten badestrand inntil hotellet. Ute er det opparbeidet 190 parkeringsplasser, og også ledelsen har gitt uttrykk for at den ønsker at stedet skal brukes av folk som er bosatt i Son.

Det foreligger planer om en universelt utformet gangvei til badestranden rett nord for hotellet, samt utvidelse av både bryggeanlegget og parkeringsplassen tilhørende stranda. Dette ble møtt med sterke reaksjoner fra innbyggere i Son som frykter at dette medfører store inngrep på friområdet, og saken er nå til behandling i kommunen.

Protester

Store protester var det også den gang planene om det store hotellet i den såkalte ”Kugrava” ble lansert første gang. Folk mente bygget ville bli stort og brutalt, samtidig som den kulturarven som lå i det gamle båtbyggeriet ville gå tapt.

Men ifølge Valle var arkitektene veldig opptatt av å tilpasse hotellet til beliggenheten, at anlegget ikke skulle ødelegge utsikten for naboene i skråningen bak og at det ikke skulle være overdimensjonert. De fikk laget en egen modell som ble stilt ut på kommunens rådhus for å gi et inntrykk av hva som var i vente. Arkitektkontoret har fulgt hele byggeprosessen tett, og er godt fornøyd med resultatet.

Lokalt preg

For øvrig er Quality Spa&Resort Son i stor grad beregnet på kurs- og konferansesegmentet. Byggherre er Nordic Resort AS, men det skal drives av Choice-kjeden. Det bygger på sale-leaseback-prinsippet, med 74 leiligheteter som disponeres av eierne et visst antall uker i høysesongen. Resten av året blir disse leid tilbake av hotellet, og delt opp i 148 hotellrom. Sentralt i anlegget står en 2000 kvadratmeter stor spaavdeling, fordelt på to etasjer, med bassenger, kurbad, dampbad, varmemassasje, samt ulike kropps- og ansiktsbehandlinger i 14 behandlingsrom. Med henvisning tilbake til Hollendertiden da tettstedet gikk under navnet Zoen Marina, har spaavdelingen fått navnet Son Water, Spa & Marina.

I tillegg kommer konferansefasiliteter med 15 møterom og kapasitet for 150 personer, restaurant med plass til 200 personer og bar. På sjøsiden blir det uteservering.

I skråningen bak hotellbygget er det oppført frittstående hus med 42 leiligheter, under navnet Son Marina Residence. Også disse er tegnet av Halvorsen & Reine, men med en litt annen tilnærming etter som dette er boliger i mindre enheter. Her har man brukt hvitt treverk med innslag av gyllent tre som kontrast.

 

Thumbnail Image: