Glede i hvert rom

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Hun har nådd toppen av hotelldrømmen. Carina Svensen (36) fra Bergen er hotelldirektør for det luksuriøse designhotellet Missoni i Edinburgh. Her er ingen dag lik. 

Carina Svensen har bodd i utlandet i 14 år og vært hotelldirektør for femstjerneshotellet Missoni i Edinburgh i Skottland siden oppstart i 2009.

 

Levende hotell

Å være øverste leder av designhotellet er en jobb hun trives med. Til sammen har hun 130 ansatte. Og nesten like mange rom – 136.

Det er kjempegøy. Edinburgh er en liten by hvor en raskt blir del av miljøet. Byen har også mange fantastiske festivaler og arrangementer, den er full av liv, stappfull av teater og komedier, forteller hun.

Livet i byen avspeiles innenfor hotellveggene.

En levende by, gjør hotellet veldig travelt. Dette er den typen hotell hvor restaurant og bar er fulle hele tiden. Det er veldig morsomt, og det kommer så mange interessante mennesker hit. Gjestene er fra hele verden og vi har en god miks av både forretningsreisende og turister. Så vel som å være et stilig hotell, har vi en unik personlig service med en hjemmekoselig atmosfære. Hotel Missoni er varmt og imøtekommende, her handler det om å tilby komfort som en ellers bare får hjemme. Vi har gjester i alle aldre. Det er et stort spenn, og vi har hatt besøk av alt fra kongen og dronningen av Jordan til popartisten, Lady Gaga, sier hun.

 

 

Det beste med jobben synes Svensen er all variasjonen hun får.

Det er umulig å kjede seg. Å jobbe i hotellindustrien har latt meg oppdage andre kulturer, møte nye mennesker, nye steder og det har gitt meg nye impulser. Det er en så dynamisk og spennende industri. Den har så mange områder å sette seg inn. Det er gøy med raskt skiftende omstendigheter, men en må også vente det uventede, forteller hun.

For Svensen er ikke et designhotell bare et hotell.

Min mor jobbet innen mote, og min far er i restaurantbransjen. Jeg var usikker på hva jeg skulle velge, men her får jeg gjøre begge deler. I tillegg er jeg veldig glad i de ansatte. Stort sett er de en veldig positiv gjeng med gøyale ideer. Innsatsen er helt fantastisk. Og de er like glade i hotellet som meg, sier hun.

Noe som skiller Missoni fra andre hotell er at det prismessig inkluderer alt.

Minibaren er inkludert i prisen. Det samme er Internett, film og lokale samtaler. I utgangspunktet er det fordi vi selv vet hvor frustrerende det er å bo på hotell og betale 70 kroner for vann om natten. Prisen vår er transparent. Man ser hva man betaler for. Å få inkludert vask av klær er for eksempel positivt for våre forretningsreisende som må reise en torsdag og komme tilbake på mandag. Der venter de rene og nystrøkne skjortene. Det er hyggelig og enkelt å bo her. De som reiser på ferie kan ta seg en kaffekopp og en flaske vann uten ekstra kostnader. Det blir ikke mye dyrere å bo her  

når alt er inkludert. Prismessig er vi likt andre femstjerners hoteller, men vi gir en tilleggsverdi til kunden, sier hun.

 

Fra suiten d´argento som betyr sølv, er den mest fantastiske utsikten. Sjøutsikt på dager med sol, og utsikt til fjell rundt byen. Alt interiøret er Missoni. 

 

Designerfamilie

Hotellet Svensen er direktør på, er det første hotellet til Missoni. Det er et familiebasert, italiensk motehus. I begynnelsen var Missoni kun klær i prisklasse på linje med Gucci og Louis Vuitton. Den kreative gründeren, Rosita Missoni er nå 80 år gammel, og har latt datteren Angela ta over det snart 60 år gamle eksklusive klesmerket. Merket er kjent for sine strikkemønstre i alt fra striper, blomster til et kaleidoskop i farger.

Men å bli pensjonist for Rosita, gikk ikke. Hun lanserte en interiørkolleksjon, og fant ut at det passet med hotell.

Resten er historie. Som det første hotellet til Missoni, er nesten alt i hotellet av deres design. Uniformer, badekåper, interiør, sengetøy og gardiner.

Jeg synes det er kjempefint. En blir glad av å være her inne, selv på en dårlig dag. Det er glede i hvert rom, med masse farger og mønster. Men det er viktig å legge til at hotellet også setter pris på andre designere. For eksempel har vi stol av Arne Jacobsen med trekk i Missoni- stoff, sier hotelldirektøren.

I dag vokser hotellserien til hoteller i Tyrkia, Midtøsten, Mauritius og Brasil. Men per i dag er kun to i operasjon, det i Edinburgh og ett i Kuwait.

De vokser sakte men sikkert i typisk Missoni- stil.

Det å jobbe tett med Missoni- familien går godt. Det er en utrolig familie. De har tatt meg og hele teamet til seg så vi føler oss som en del av familien selv. De er superinvolvert i bedriften, og ser over at alt er perfekt med en oppdatert design. Selvsagt er deres bakgrunn design og vår hotelldrift, men det gjelder å finne den lykkelige mellomløsningen, sier 36-åringen.

 

Beinhard jobbing

I restauranten har hotellet tilsatt Mattia Camorani som kjøkkensjef. Han benytter de ferskeste råvarer på sitt italienske kjøkken. Han designer også menyen etter sesongen. Restaurant Cucina har nå vunnet to år på rad i The Scottish Restaurant Awards.

Camorani har gått i lære hos Michelin-kokk Giorgio Locatelli. Locatelli er dessuten mannen bak Cucinas konsept med Rosita Missoni, og de har sammen skapt den autentiske italienske opplevelsen.

Jeg spiser veldig godt, og drikker godt også, ler Svensen. Vi har en fantastisk bar som er populær hos lokalbefolkningen. Der har vi fokus på cocktails i tillegg til å ha prosecco på kran.

Selv bor hotelldirektøren ti minutters gange fra arbeidsplassen, midt i byen. Å bo nært er praktisk, for arbeidet stopper aldri opp når man driver hotell.

For en stund siden sprakk hovedrøret for vann til hotellet. Jeg fikk en telefon kl. 03:00 om natten fra de ansatte som hadde oppdaget at hotellet var uten vann. Da var det alle mann på dekk for å håndtere saken. Det er når slike hendelser oppstår at ser en hvor fantastisk samarbeid vi har, og innsatsen til de ansatte var helt utrolig. I slike situasjoner er det selvsagt viktig å holde hodet kaldt, så vi finner løsninger som gjør gjestene våre fornøyde, og det skaper langsiktig lojalitet.

Svensen takker oppveksten for valg av yrkesvei. Hennes far driver Bryggeloftet i Bergen, en restaurant hans mor drev før ham igjen. Selv har hun gått hotellskole i Stavanger.

Jeg er oppvokst med restaurantbransjen. Jeg mener det er gjesten som er viktig. Jeg er veldig glad i å være vertskap. Med meg fra hjemlandet har jeg nok et par egenskaper  

jeg får bruk for. Å være norsk forbinder jeg med å være fornuftig. Vi tenker oss om før vi reagerer, tar ingen unødvendige sjanser.

Bergenseren savner hjemlandet selv om hun trives i Skottland. Særlig naturen og skiturer, det å kunne hive seg på et tog til hytta en solskinnsdag.

Men mest av alt savner jeg familien min. Å kombinere jobben med familie går, men er ikke ideelt. Kjæresten min bor i USA. Det blir mye flyving. Resten av familien bor i Bergen, men kommer heldigvis ofte på besøk og motsatt. Utgangspunktet mitt var å være bortreist i seks måneder. Nå har jeg vært borte i 14 år. En blir vant til å leve i utlandet. Men faren min håper sannsynligvis på at jeg kommer hjem snart for å overta driften, sier Svensen som ikke utelukker helt at så kan skje.

–Hvordan har du klatret deg til toppen?

Det har vært beinhard jobbing. Jeg har vist hva jeg er flink til, og vært fleksibel. Jeg har sagt ”ja” til å flytte på meg nesten hele livet, det har blitt mange hotellåpninger spesielt av forskjellige Radisson Blu hoteller som jeg jobbet for i en årrekke. Det gjelder å være målrettet og ikke gi opp. En må gi hundre prosent og vel så det. Da blir man hotelldirektør om det er det man vil. Å jobbe i hotell- og restaurantbransjen er en livsstil, hvor en jobber hinsides lange dager. Kundekontakten er favorittdelen, og det er det som bringer business - å lytte til kunden. Først var drømmen min å bli Food & Beverage manager, men deretter så jeg det neste steget. Jeg satte meg som mål å bli hotelldirektør før jeg fylte 30, og ble det som 29-åring.

Hun begynte i Hotel Missoni etter å ha vært yngste kvinnelige general manager til Radisson SAS Hotels & Resorts i England og Irland.

En tid i min karriere trodde jeg at ting skulle skje fortere om jeg bare var aggressiv og litt ”gæren”. En lærer ved hjelp av erfaring å håndtere situasjoner. Er man rolig kommer resultatet fortere og bedre enn om man mister kontrollen.

Nå har Svensen funnet både ro og kvalitetstid med tilværelsen i designhotellet.

Alt på hotellet er regelrett lekkert. Jeg har blitt en stor Missoni- fan. Kvaliteten på alt er bare helt utrolig, avslutter hun.

Hotelldirektørens råd til nye i bransjen:

Ta aldri en avgjørelse alene.

Min fars råd var at man skal alltid være hjelpsom, respektfull og ydmyk overfor alle man møter på sin vei oppover i sin karriere, for man treffer som regel de samme menneskene igjen hvis det en dag går nedover.

Vær ærlig. Innrøm når noe går galt, og fiks det.

Er man rolig kommer resultatet fortere og bedre.

Gi hundre prosent, og vel så det. 

Teaser:

Hun har nådd toppen av hotelldrømmen. Carina Svensen (36) fra Bergen er hotelldirektør for det luksuriøse designhotellet Missoni i Edinburgh. Her er ingen dag lik. 

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
På Missoni hotel har alt en spesiell design. Her er hotelldirektør Carina Svensen iført en mønstret strikkekjole fra det eksklusive klesmerket.
Powered by Labrador CMS