SMAKK: Så er det bare å håpe på det beste...
SMAKK: Så er det bare å håpe på det beste...

Slik blir du en sablerings-guru!

Valentines er dagen for å imponere og hva er vel da bedre enn å kline til med en perfekt sablering? Har du aldri prøvd det før? Fortvil ikke – her er vår idiotsikre guide.

Publisert

Sablering er stas og festivitas. Hvis man ikke har gjort det før, er det gjerne litt skummelt, og det er en del ting man bør ha styr på før man setter i gang. Under følger derfor en oppskrift på sablering, steg for steg.

Uhell med champagnekorker er faktisk en av de vanligste årsakene til øyeskader i Frankrike, og en champagnekork kan nå en fart på over 50 kilometer i timen på vei ut av flasken. Så, i likhet med vanlig åpning av champagneflasker, er det viktig å ta sikkerheten på alvor når man sablerer.

(Saken fortsetter under bildet)


Først og fremst bør ikke alle musserende viner sableres. Bruk derfor bare viner laget med méthode classique/traditionnelle, slik som champagne, crémant eller cava, siden disse vinene normalt har et høyt trykk i flasken (5-6 bar). Mange musserende viner er ikke laget på denne metoden, og har et lavere flasketrykk. Et eksempel er «frizzante»-viner fra Italia. Lavt flasketrykk gjør at det er større sjanse for å knuse flasken i sableringen.

PERFEKT: Slik skal det gjøres. Følger du vår guide, kan du bli like flink.
PERFEKT: Slik skal det gjøres. Følger du vår guide, kan du bli like flink.

1. Forberedelser

Sett flasken som skal sableres med flaskehalsen ned i en bøtte med isvann i noen minutter, fordi glass er skjørere ved lavere temperaturer. Flasken skal dessuten være forkjølt til den temperaturen du ønsker å servere vinen (normalt 7-9 °C). Finn fram en champagnesabel, kjøkkenkniv eller lignende. Redskapet bør uansett ikke være for langt, for det gjør sableringen vanskeligere. En vanlig kokkekniv fungerer bra.

2. HMS-regler

STEG 3: Fjern folie og metallgrime. Pass på så korken ikke popper av seg selv.
STEG 3: Fjern folie og metallgrime. Pass på så korken ikke popper av seg selv.

For nybegynnere, er det greit å ta på en hanske (med gummibelegg i håndflaten) på venstre hånd (hvis du er høyrehendt), slik at man får godt grep på flasken. Når du skal sablere er det dessuten viktig å ikke gjøre det rettet mot noen – ha klaring i den retningen du ønsker å sablere. Sablering fra balkong i by er fy-fy.

3. Vær varsom

Ta av flaskens folie og metallgrime. Med en gang grimen er av, er det lurt å holde tommelen over korken, slik at ikke korken forsvinner ut av seg selv pga. trykket i flasken. Det er uansett lurt å håndtere flasken varsomt før sablering, for å unngå sprut og tap av mye vin.

4. Finn treffpunktet

4 AV 4: Slik skal korken aller helst se ut etterpå.
4 AV 4: Slik skal korken aller helst se ut etterpå.

En champagneflaske er støpt av tre deler; toppen og to halvdeler. Målet er å treffe punktet mellom disse tre delene, siden det er der flasken er svakest. Let derfor etter en av de to skjøtene langs flasken – det er langs en av disse du skal føre kniven.

5. Hold riktig

Hold flasken i venstre hånd i ca. 45° helning oppover med skjøten foran deg (du holder nå ikke lenger på korken).

6. Knivføring

Ta kniven i høyre hånd. Hvis du bruker kjøkkenkniv, skal du føre baksiden av eggen oppover flasken, ikke den skarpe siden, for ellers er det større sjanse for å knuse flasken.

7. Popfff

Da har vi kommet til selve sableringen: Før kniven, langs flaskeskjøten oppover mot korken i en sammenhengende bevegelse. Det er ikke nødvendig å bruke stor kraft, for gjør man det er det større sjanse for at man knuser flasken. Man må bare være bestemt og målbevisst. Gjør du det riktig, vil det komme et herlig «Popfff!» idet toppen spretter av flasken, med korken i.

8. Hold holdet kaldt

Med én gang flasken er sablert, må man rette opp flasken, ellers kan mye av de dyrebare dråpene gå til spille. Dette sier seg jo selv, men det er lett å bli revet av en første, vellykket sablering!

9. Rydd opp

Etter at man har sablert og smakt på vinen, er det viktig å rydde opp etter seg – ikke la flasketopper av glass ligge igjen i hagen eller naturen, noen kan skjære seg på dem. Det er dessuten morsomt å studere flasketoppen etter sablering, for å se på hvor rent kutt man klarte å få til.

10. Øv mer

Øvelse gjør mester – hvis man er god kan man sablere med nær sagt hva som helst. Det er for eksempel mulig å sablere en flaske med stetten på et champagneglass uten at glasset blir ødelagt.

Lykke til!