Romprisene ned i 2015

Hotellromprisene sakker akterut i de norske storbyene. Størst fall var det i Stavanger. Det er likevel noen lyspunkter.

Publisert Sist oppdatert

– Kun tre av 14 byer i vår oversikt hadde en prisutvikling på hotellrom som overgikk veksten i konsumprisindeksen. Hele ni byer opplevde prisfall, sier Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting.

SSBs tolvmånedersendring i KPI var 2,3 prosent i desember 2015. Hele 11 byer i oversikten til Benchmarking Alliance hadde en svakere vekst enn det.

– Når prisene på mange varer og tjenester som hotellene etterspør går opp, er det negativt at hotellene ikke kan ta bedre betalt for rommene, fortsetter Wiederstrøm.

Opp i Oslo

I gjennomsnitt for hele 2015 steg prisene på hotellrom mest i Oslo med Fornebu, med 4,8 %. I bunnen av oversikten fra Benchmarking Alliance endte Stavanger-regionen med sine -11,8 %.

De høyeste hotellromprisene i 2015 ble likevel oppnådd i Stavanger-regionen (994), foran Oslo (med Fornebu) på 991 og Bergen med 964. I bunnen havnet Drammen (766).

Like bak Bergen, som toppet beleggslisten (med 66,8 % av tilgjengelige rom utleid) fulgte Oslo med Fornebu (66,7). Haugesund endte her sist på 47 %.

– Totalt sett ble 2015 et godt år for storbyhotellene, med meget god vekst i antall solgte rom de fleste steder. 2016 kan bli spennende med flere nye hoteller på vei inn samt en usikker fremtid for oljeindustrien. Og valutakursene er gunstige med tanke på turismen i Norge, avslutter analytikeren.