Naturgass gir god enøk i Haugesund

Publisert Sist oppdatert

 

Teknisk sjef John Bjarne Valen har ansvar for blant annet energibruken ved Rica Maritim Hotell.

Rica Maritim Hotell ligger ved Smedasundet i Haugesund. Første del av hotellet ble oppført i 1967. Senere har det blitt bygget ut og om i 1981, 1985, 1986 og i 1999. Det omfatter i dag 312 rom, og en bygningsmasse på 18.156 kvadratmeter. Dette gjør det til landets største Rica-hotell. Teknisk sjef John Bjarne Valen forteller at hovedkundegruppene er forretningsreisende, kurs/konferanse, arrangementer og privatkunder. Hotellet har 150 årsverk. Direktør ved hotellet er Terje Hansen. Det eies av Caiano Eiendom AS, som er eid av Kristian Eidesvik.

 

Fire energikilder
John Bjarne Valen forteller at hotellet kan bruke fire energikilder; elektrisk strøm, naturgass, olje og sjøvannsbasert varmepumpe. Hotellet kan hele tiden bruke den eller de energikildene som er rimeligst. Den mest brukte energikilden er elektrisk strøm. Naturgass er en tilleggskilde om vinteren. Varmepumpen brukes mest til kjøling om sommeren. Teknisk avdeling overvåker energibruk og energikostnad via et selvlaget dataprogram.

Valen sier at hotellet valgte å satse på naturgass og varmepumpe for å spare energikostnader. – Når det gjelder naturgass betød det også en del at det er en renere energikilde enn olje.

Varmepumpen gir også kjøling. Erfaringene med den har i følge Valen vært noe blandete. – Den er snart 20 år gammel, og var avansert da den ble montert. Den første tiden hadde vi SINTEF med som rådgiver. På grunn av stadige servicebehov har innsparingen på varmepumpen vært så som så, men vi har i alle fall fått kjøling via den. Det er blant annet sjøvannspumpen som har krevd service. Den har en kapasitet på 540 kW ut, noe som krever 174 kW når den går for fullt. Utfordringene med varmepumpen har lagt på det tekniske. Etter at vi fikk naturgass har det vært viktig å styre den slik at vi ikke varmer opp og kjøler ned på samme tid. I uke 34 sparte hotellet cirka 8.000 kroner på å bruke varmepumpen. Hotellet skal snart fornye varmepumpen, og vurderer å satse på en gassdrevet varmepumpe.

Rica Maritim Hotel har nettopp fornyet resepsjonen.

Naturgass fra 1999
I 1999 ble det bygget en fløy med rom på hotellet. I denne fløyen fikk rommene vannbåren oppvarming, noe som er en forutsetning for energifleksibilitet.

Som en kuriositet forteller Valen at vannet i rørsystemet varmes opp til 70 grader Celsius, selv om det sirkulerer i et lukket system. Dette for å drepe eventuelle salmonellabakterier som måtte komme seg inn i systemet. Naturgassen kommer fra Kårstø via Snurrevarden på Karmøy gjennom en lavtrykks rørledning. Det er Gasnor ASA som leverer gassen.

Stabilt og sikkert Valen forteller at bruken av naturgass har vist seg å være meget stabil. Han forsikrer også at sikkerheten er god. – Vi tok utgangspunkt i danske regler, og har tatt sikkerheten meget alvorlig. I rommet med fyrkjelen har vi en lettvegg som kan blåse ut for å lette trykket dersom det skjer en eksplosjon. Naturgass er langt mindre brann- og eksplosjonsfarlig enn for eksempel bensin. To ganger i året blir anlegget gjennomgått av eksterne fagfolk.
 
Sparer 10 øre per kW
I følge Valen sparer hotellet cirka 10 øre på å bruke naturgass i forhold til elektrisk strøm. Til nå har hotellet kun brukt naturgass til oppvarming, men vurderer nå å ta i bruk gass på kjøkkenet.
– Det vil gi lavere temperatur i kjøkkenet, og dermed et bedre arbeidsmiljø. Valen anbefaler andre hoteller å bruke naturgass, forutsatt at man har vannbåren oppvarming. Ved Rica Saga Hotel, som også eies av Caiano Eiendom, er det aktuelt å ta i bruk naturgass.
Main Image:
Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS