Dette er Norges beste sushikokk

Mark Jayson Subia (til høyre) fra Alex Sushi stakk av med seieren under den norske delfinalen av Global Sushi Challenge i helgen.

Publisert Sist oppdatert

Den prestisjefylte norske delfinalen av Global Sushi Challenge, i regi av World Sushi Skills Institute (WSSI) og Norges sjømatråd, ble arrangert ved Kulinarisk Akademi i Oslo i helgen. Nervene var i høyspenn da elleve spente sushikokker kjempet om førsteplassen. Det var til trampeklappende jubel fra en stor fanskare fra Alex Sushi da vinneren ble kåret. Mark Jayson Subia får dermed ta turen til Tokyo i november for å kjempe om verdensmestertittelen.

– Det er en ære å skulle representere Norge i Global Sushi Challenge. Nivået var skyhøyt og jeg er strålende fornøyd, forteller den fornøyde vinneren.

– Imponerende nivå

Deltakerne var gjennom en omfattende konkurranse basert på japansk sushitradisjon, hvor de måtte vise sin kunnskap og teknikk i bruk av råvarer, visuell prestasjon, hygiene og smak. I dommerpanelet satt Wenche Andersen fra TV2s God morgen Norge, Jostein Medhus fra Kulinarisk Akademi, finalist i Bocuse d`Or, Sebastian Myhre og de to japanske mestersushikokkene Masayoshi Kazato og Turu Ota. I følge den verdensberømte sushikokken Kazato San (til venstre på bildet), har nivået vært imponerende høyt i den norske delfinalen.

– På en skala fra 1-5, gir jeg nivået i den norske delfialen en 5-er. Her var det også to deltakere som benyttet hvalkjøtt. Slikt imponerer meg, sa den japanske sushimesteren.

Tøff konkurranse

I den globale finalen i Tokyo i november vil den norske finalisten konkurrere med 13 andre finalister fra hele verden. Dette er den første globale sushikonkurransen gjennomført noensinne, og etter årets store interesse for arrangementet verden over ser ut til at det blir en årlig tradisjon.

Norges sjømatråd er spente på hvordan den norske finalisten vil gjøre det i Tokyo:

– Norsk laks er en anerkjent råvare i et globalt sushimiljø og blir sett på som det aller ypperste som er å få tak i. Det er nok også derfor vi opplever svært sterk vekst i lakseeksporten. I september eksporterte vi laks for 4,3 milliarder kroner. Det er en økning på 22% sammenlignet med september i fjor. Det hadde jo vært gøy om Norge får verdens beste kokk i tillegg til verdens beste laks, smiler Henrik V. Andersen som er Norges sjømatråds fiskeriutsending i Japan og Korea.

– Vi gleder oss til å følge Mark til finalen og ønsker han lykke til, avslutter han.

Sølv- og bronse gikk til brødrene Vladimir Pak ved Sabi Sushi i Stavanger, og Sergey Pak ved Nama i Bergen.

 

Powered by Labrador CMS