GODE RÅVARER: Bama Storkjøkken er den største leverandøren innen frukt og grønt i Norge. Markedssjef Alexander Nilsen syns det er gledelig at kundene ønsker norske råvarer.
GODE RÅVARER: Bama Storkjøkken er den største leverandøren innen frukt og grønt i Norge. Markedssjef Alexander Nilsen syns det er gledelig at kundene ønsker norske råvarer.

Bama Storkjøkken: – Kundene vil ha norskprodusert

Leverandør-giganten stiller strenge krav til kvalitet og rutiner. Og er nøye på bærekraft.

Publisert Sist oppdatert

Bama Storkjøkken er den største leverandøren innen frukt og grønt i Norge – og et naturlig valg for mange hoteller og restauranter.

– Selv om vi er store, så prøver vi å være så lokale som mulig. Vi ønsker å tilby kortreist mat, og har mange lokale bønder med unike og gode råvarer som server hotell- og restaurantbransjen. Vi er et sterkt team som jobber godt ute i markedet, sier markedssjef i Bama Storkjøkken AS, Alexander Nilen, til Hotellmagasinet.

Unikt miljøvennlig konsept

35-åringen har vært i Bama Storkjøkken i fire år, og ser en tydelig utvikling blant kundene.

– Har du valget mellom utenlandsk økologisk frukt og grønt kontra norskproduserte råvarer, er det norskprodusert kundene vil ha. Og det forstår jeg godt. Våre norske bønder leverer produkter av svært høy kvalitet. Norske grønnsaker har tatt en større markedsposisjon, og kokken er også mer opptatt av det norske og bærekraftige.

KVALITET: Rustikke tomater fra Hanasand gård.
KVALITET: Rustikke tomater fra Hanasand gård.

BAMA Storkjøkken er en bærekraftig leverandør, og har stort søkelys på dette i alle ledd. I tillegg har de den strengeste sertifiseringen innen kvalitet og rutiner, den såkalte FSSC22000-godkjenningen.

– Vi er veldig nøye med hvem vi kjøper varer fra, og har full kontroll på sporing hvis noe skulle gå galt, forteller Nilsen, som legger til at de er de eneste som tilbyr samdistribusjon av sjømat.

– Konseptet er unikt; vi leverer tørrpakket sjømat. Tidligere kom varene i isopor med is, men det var miljøfiendtlig i forhold til resirkulering. Dermed utviklet vi tørrpakket sjømat. Vi har regnet ut at vi årlig sparer miljøet for 270 000 kasser isopor og 800 tonn is. Det er unikt, sier Nilsen til Hotellmagasinet.

Gjør det enklere for kokken

I nyere tid har leverandøren kommet med juicemerket Berga som er produsert av frukt som vanligvis ville havnet i søpla på grunn av feil kvalitet, flekker eller at de har feil fasong. De er tilgjengelig i to typer, og er blitt en suksess.

LOKALT OG GODT: Lilla blomkål fra Gilhus Gård.
LOKALT OG GODT: Lilla blomkål fra Gilhus Gård.

– I stedet for å kaste frukt og grønt er det viktig at vi tar vare på det vi har og bruker det til noe fornuftig, sier Nilsen.

– Det har vært en stor økning i Kokkesmarte produkter som ferdig potetmos, salat-blandinger og hvor grønnsakene kommer ferdig kuttet eller skrelt til kokken. Disse produktene er litt dyrere i innkjøp, men er billigere om man trekker fra arbeidskost og svinn på eget kjøkken. Produktene holder høy kvalitet og sparer kokken for mye arbeid, legger han til.

Powered by Labrador CMS