Jan Vardøen kan sine drinker. Her deler han sine beste sommerdrinker med oss.

Vardøens sommerfavoritter

Seks digge sommerdrinker fra barprofilen. 

Publisert

Nå som solen virkelig - ENDELIG - begynner å merkes rundt omkring i landet, er det på tide å tenke på sommerdrinkene. Vi har spurt profiler fra bar- og restaurantbransjen om deres drinkfavoritter. 

Først ut er Jan Vardøen, som er så raus å presentere seks av sine sommerfavoritter på drinkfronten. Norsk-irske Jan Vardøen er kjent for en rekke restauranter og barer i Oslo, og har vært involvert i alt fra Villa Paradiso, The Nighthawk Diner til Bar Boca, Aku Aku og Bar Bellini.

Mer opptatt av drinker

– Alle tenker jo øl når det er snakk om sommer og grilling, alternativt vin. Men du kan jo ikke ha en grillkveld uten drinker. Friske, leskende drinker med sommerlig preg er med på å høyne en hver sommerfest, sier han, mens han tar sin naturlige plass bak disken på Bar Boca. 

Det var på mange måter her det startet, da Bar Boca åpnet i 1998, og nordmenn fikk øynene opp for at det fantes mer spennende ting enn gin tonic og vodka redbull.

– Jeg skal ikke påstå at nordmenn begynte å interesse seg for drinker på grunn av Bar Boca, men den tiden var et slags turning point, da stadig flere begynte å interessere seg for drinker. Når man har drukket en bloody mary her, eller på et annet sted som er opptatt av å lage dem ordentlig, så sier man fra når du får servert en drink som ikke holder mål, forklarer han.

Lave skuldre

Han har også erfart at folk har blitt flinke til å lage drinker selv, og at interessen er stigende. Kanskje spesielt om sommeren.

– Absolutt! Det viktigste er å ikke gjøre det alt for komplisert. Gjør det enkelt, og ha lave skuldre, sier han.

Vi ba han finne noen ultimate drinker for sommeren, som er nettopp enkle og leskende, og han kom fram til seks perfekte sommerdrinker.

– Dette er drinker som passer bra fra festen begynner til kvelden er over. En velkomstdrink som setter deg i stemning, noen som er leskende friske når man griller, og noen som passer godt mens man lar maten synke. Så avslutter vi med en dessertdrink om imponerer damene, og gjør at folk er klar for enda mer mat, avslutter han.

Først ut er en virkelig klassiker, nemlig...

Negroni

* En klunk gin

* En klunk campari

* En klunk rød vermut

Negroni er en aporetivo som driver opp sulten og får gjestene til å komme i stemning. Da er det viktig med nok sprit, og denne inneholder like deler gin, campari og rød vermut.

– Den er superenkel å lage, og en klassiker. Med gin og campari får du det du får, men du kan leke med vermuten. Du kan godt bruke martini rossi, men jeg liker denne best, sier han og trekker fram en vermut som heter Dopo Teatro Cocchi. 

– Fyll opp med is, ikke knust eller en stor kule. Det skal være vanlige isbiter, og hvis du lytter på den, så høres det ut som hav som skyller utover en rullesteinsstrand, avslutter han.

Horses Neck

* 4-6 cl Irsk whiskey

* Lime

* Ingefærøl

– Dette er long drink, som skal serveres i høye glass. Det kalles en highball på engelsk, og har fått navnet etter et togsignal i Delaware i USA, der highball betydde at banen var klar, og man kunne kjøre på for full gass, forteller Jan Vardøen.

Her skal det også være vanlige isbiter, og det skal røres godt så det blander seg.

– En frisk og fin drink, som passer godt når man griller. Jeg foretrekker den irske whiskeyen Powers, og ingefærølet til Pentimans.

Mint julep

* Sukkerbiter

* Lime

* Bourbon

Dette blir gjerne kalt en hillbilly-mojito, der rom er byttet ut med ut med bourbon, men kunne like godt vært kalt en variant av Old Fashioned, der bitteren er byttet ut med mynte.

– Du starter med to sukkerbiter og en neve med mynte, som du knuser i bunnen av glasset, begynner Vardøen.

Han sier det ikke er noe poeng med brunt sukker, men det er viktig at mynten ikke er den typen plante man kjøper i butikken.

– Den smaker litt merkelig. Kjøp en bunt med grov mynte i en tyrkisk butikk, eller tilsvarende, forklarer han.

Så fyller du på med knust is og «en god klunk» bourbon.

– Jeg sier en klunk, så kan man selv bestemme hvor sterkt det skal være, forteller han.

Michelada

* En klunk chilisaus

* Limejuice fra en halv lime

* Lyst øl (gjerne meksikansk)

* Salt og lime rundt kanten av glasset

– Dette kalles en fattigmanns-Bloody Mary på grunn av chilien, og er en veldig forfriskende drikk som både er salt og syrlig, forklarer han.

AGT

* Agurk

* 4-6 cl Gin

* Tonic

Skjær av en bit agurk med ostehøvel, eller en tynn skive med kniv. Dander den lang glasset, og fyll på med isbiter, gin og tonic.

– Denne kan alle lage, og mange har nok lagd den også, men her gjør agurken hele forskjellen. Det blir en helt annen drink, forteller Vardøen.

Scroppino

* 1-2 cl vodka

* Noen skjeer sitronsorbet

* Prosecco

La sorbeten bli litt mykere, og bland med vodka, så topper du opp glasset med prosecco.

Powered by Labrador CMS