Monsterfisk til norske fat
![]() |
Mesterkokk Lars Erik Underthun ved Restauranthuset Feinschmecker har tannfisk på menyen, og er med og lanserer den nye gourmetfisken. (Foto: Geir Hasle) |
FEINSCHMECKERMAT
Nå lanseres fisken for fullt i Norge, og målet er i første omgang å gjøre tannfisk til en ny matressurs i det norske restaurantkjøkkenet. Tannfisken er svært velsmakende og norske sjømatkokker mener den kan bli en helt ny ressurs og råvare i norske gourmet- og sjømatkjøkken. Mesterkokk Lars Erik Underthun ved Restauranthuset Feinschmecker i Oslo er en av dem som synes det kritthvite kjøttet er et innbydende og vakkert råstoff.
– Fisken har en smak og konsistens som vanskelig kan sammenlignes med annen fisk, det måtte i så fall være en slags krysning mellom kveite og breiflabb. Den er like godt egnet for steking som for koking, og er en anerkjent sushi-delikatesse, sier Underthun.
Tannfisk, eller Patagonian toothfish, er en anerkjent matfisk i Asia og USA. Det har i alle fall én naturlig forklaring: tannfisken oppfører seg veldig ”snilt” på grillen.
– Fisken er benløs og grei å forholde seg til. Dens ytre er riktignok ikke mye å skryte av, men den er svært god.
|
Fisken slaktes og fryses ned om bord. (Foto: Ervik Havfiske) |
SÆRDELES STRENGT
Ervik Havfiske, som holder til ved Stad i Sogn og Fjordane, er en ledende tannfiskaktør i Antarktis, og det spesielle fiskeriet er blitt en bærebjelke i rederiets økonomi. Kiloprisen er henimot 200 kroner til fisker, altså litt over prisen på kveite.
– Fisket er strengt regulert og det er vi glade for. Her må det fiskes seriøst skånsomt for å bevare råstoffet. Reaksjonen mot rovfiskere er ikke nådig, sier salgsansvarlig i Ervik Havfiske, Arve Solskjær.
Mannen har åpenbart rett. Fiskere som ikke overholder reglene risikerer ikke bare klekkelige bøter, men i tillegg å få sine båter senket! Dette er ingen tom trussel. Flere båter er sendt til havets bunn i antarktiske farvann.
Linefangst etter tannfisk regnes i tillegg som et av verdens mest avanserte, og det er betydelig norsk kompetanse knyttet til fiskeriene. I tillegg er det tøft. Linefiskerne er ute i 90 dager i strekk for å bringe fisken til matfatene.
![]() |
Råvaren kan brukes til det meste, og er ”snill” både på grill og tallerken. (Foto: Ervik Havfiske) |
Tannfisken er og blir eksklusiv.