Smilefjes på vei

Seks år etter at prøveprosjektet ble sparket igang, kommer smilefjesene som skal vise hvordan det står til med hygienen på norske spisesteder.

Publisert Sist oppdatert

- Vi må tenke på restaurantgjestene, som tar i mot servering i trygghet om at maten er fin, men uten å vite noe om hygiene eller rengjøring, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre til VG Nett.

I 2007 skrev Hotellmagasinet om prøveordningen med ulike grader av sure og smilende fjes som viser hvorvidt hygienen på spisesedet er akseptabel eller ikke. Prøveordningen har vært gjennomført i Trøndelag og Møre og Romsdal i seks år nå, og har ført til bedre hygiene.

Selv om erfaringene og resultatene fra forsøkspiloten er svært gode, mente Mattilsynet at det var vanskelig å overføre ressurser til tilsyn med serveringssteder, uten at det samtidig går ut over andre viktige oppgaver.

 

Smilefjesene kommer på bordet i forbindelse med Folkehelsemeldingen som legges frem i dag, og som vil ha fokus på merking av mat.

Åtte ulike områder er vurdert; matvarer, orden, renhold og vedlikehold, personlig hygiene, temperaturer, merking og identifikasjon av matvarer, opplæring, virksomhetens internkontroll, og synlig tilsynsrapport.

Synlige fjes i restauranten skal gjøre gjestene oppmerksom på tilstanden, og når de hygieniske manglene er rettet opp, får man igjen et smilende fjes.

 

Hvor lang tid det vil ta før en landsomfattende ordning vil komme på plass, og hvor mye det vil koste, er foreløpig uklart.

- Det er nok et stykke igjen til at en smilefjesordning for hele landet er på plass. Innføringen av en slik ordning vil kreve investeringer og økte driftsutgifter for Mattilsynet. Foreløpig er det ikke gitt noen signaler om at det stilles slike ressurser til disposisjon, skriver tilsynsdirektør Kristina Landsverk i en e-post til VG.