Sakte mat-trend til Norge

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Saktekoking er en eldgammel måte å lage mat på. Nå er metoden modernisert og forenklet.

 

En elektrisk gryte for saktekoking, en såkalt crock pot, gjør nå sitt inntog i Norge. Amerikanerne har brukt den i 40 år, og i Sverige ble den raskt en suksess da den ble lansert i fjor.

– Du fyller ingrediensene i gryta, setter i støpselet og drar på jobb. Når du kommer hjem, er middagen klar, sier kategorisjef Ove Sparengen i Jernia.

En crock pot er en elektrisk gryte der maten tilberedes på svak varme over lang tid. Gryten består av en baseenhet med en keramisk gryte inni. Baseenheten inneholder varmeelementer, og gryten kan stilles inn på to trinn.

– På den laveste innstillingen (trinn 1) på 75-150 watt varmes maten i opptil ni timer, på trinn to på 150-210 watt er maten ferdig etter opptil fire timer. På begge innstillingene holder maten godt under 100 grader, forklarer Sparengen.

Grytene finnes i to størrelser, 3,5 og 5,7 liter. Det er kun Jernia som fører disse grytene i Norge.

Renessanse

– Tradisjonell norsk mat som tilberedes på lav varme over lang tid har fått en renessanse de siste årene, sier matrådgiver Magnus Tvedt-Øresland i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Han tror den nye gryten kan bli et nyttig redskap.

– Når maten koker lenge blir smakene mer konsentrerte. Denne tilberedelsesmåten er imidlertid krevende. Men her har du et elektrisk apparat som kan få kokeprosessen under kontroll og gjør det enklere å holde jevn og riktig temperatur, sier Tvedt-Øresland.

Han mener gryten er velegnet til alle typer frikaséer, gryteretter og langtidskoking av hele stykker kjøtt og kylling.

Beholder næringen

– Denne måten å lage mat på gir assosiasjoner til leirgrytene som kom til Norge på 1970-tallet. Næringsstoffene bevares godt i gryten, og dersom man spiser væsken maten har kokt i, blir det ekstra sunt og næringsrikt, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.

Hun legger til at man heller ikke trenger å bruke salt i en crock pot.

– Grønnsaker, kjøtt og fisk har naturlig salt i seg, og saltet holdes på plass i gryten. Når du kan putte alt i én gryte blir det enklere å bruke ferske råvarer og lage sunn mat fra bunnen av, sier Arsky.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
I en crock pot blir maten varmet opp fra alle kanter, ikke bare fra bunnen, demonstrerer Anne-Cathrine N. Pettersen i Jernia. (Foto: Lise Lysfjord Pettersen/Newswire)
Powered by Labrador CMS