Miljøsertifiserte hotellmøbler fra 2860 HOV

Publisert Sist oppdatert

En veldig fornøyd trio. Fra venstre ser vi direktør i Miljømerking Alvhild Hedstein, fabrikksjef Thor Amundsen og salgs- og markedsdirektør Rune Jakobsen i Stay Holding AS.

Som første norske møbelfabrikk i Norge har Hov Møbelindustri – Dokka Møbler AS mottatt det nordiske miljøsertifikatet Svanen. Fabrikken er et selskap i Stay Holding AS. Overrekkelsen skjedde under et arrangement i fabrikken på Hov første fredagen i november. En milepæl i norsk møbelhistorie.

Kompliserte krav

Hov Møbelindustri – Dokka Møbler AS har lenge vært opptatt av miljøarbeid, i alle ledd av produksjonen. Det var allikevel først i sommer at det virkelig ble fart i sakene, da Stiftelsen Miljømerking ble kontaktet. Arbeidet med sertifiseringsarbeidet startet, og en stolt fabrikksjef Thor Amundsen kunne noen få måneder senere motta sertifikatet av Alvhild Hedstein. I første omgang er det produksjonen på Hov – som fremstiller platemøbeler – som er sertifisert. Bedriften håper at produksjonen på Dokka snart skal følge etter.

Stiftelsen Miljømerking så et potensial for miljømerking av møbler allerede i 1996. Det skulle ta nesten ti år før noen faktisk hadde gjort seg fortjent til det.

- Det er bare de beste i klassen som vil kunne få et miljømerke. Vi ser på hele produksjonsprosessen, og en tommelfingerregel er at kun de 30 % beste vil kunne få Svanen, sa Hedstein i sin tale. - Det er kompliserte krav som ligger til grunn, presiserte hun.

Kontinuerlig arbeid

- Vi stiller strenge krav til råvarene. Hvorfor? Jo, fordi det er et problem med avskoging globalt. Å sikre biologisk mangfold og et bedre klima er viktig, sa Alvhild Hedstein.

- Nå kan dere være stolte og vite at det ikke er dere som forurenser lokalmiljøet, sa hun til de stolte ansatte ved Hov Møbelindustri – Dokka Møbler AS.

Det er ikke et hvilket som helst merke møbelfabrikken nå har fått til å henge på veggen. En finsk varemerkeundersøkelse setter Svanen på 6. plass av de merkene de kjenner best. Nokia kommer, til sammenligning, på plass 12.

- Men det er fra nå av jobben virkelig starter, sa Alvhild Hedstein. Og det er slettes ikke slik at fabrikken kan lene seg godt tilbake og hvile på de berømte laurbærene. Om noen år skal papirene igjen gjennomgås, for å se om det er ytterligere forbedringer som skal gjøres. Det er også åpent for representanter fra Stiftelsen Miljømerking å møte opp uanmeldt for å sjekke at kravene holdes.

Det var duket til fest da Hov Møbelindustri – Dokka Møbler AS inviterte til markering av Svanemerket.

Hotellbransjen en pådriver

Det er ikke til å legge skjul på at hotellbransjens iver etter miljøsertifiserte møbler har vært noe av det som har bidratt til Hov Møbelindustris miljømerking. Selskapet har sine primærkunder innen hoteller og offentlig miljø.

- Mange hotell har vært flinke til å jobbe med miljømerking, men har manglet tilgang på møblene så langt, sa fabrikksjef Thor Amundsen. Håpet hans er at også det offentlige Norge skal kunne gå foran med et godt eksempel i anbudsrundene, og velge å benytte miljømerkede produkter.

En annen som var merkbart fornøyd med tingenes tilstand denne fredagen var salgs- og markedsdirektør i Stay-gruppen, Rune Jakobsen. Han takket Stiftelsen Miljømerking for deres store engasjement. Også han kunne fortelle om ønsker fra kunder om økt fokus på miljø.

- Scandic Hilton er en stor kunde som setter krav, og også Skanska Bygg har et sterkt fokus på dette, fortalte Jakobsen.Her er Stiftelsen Miljømerkings krav til miljømerking av møbler og innredninger

Hva kan merkes?

Innendørs møbler og innredninger samt dører til innendørs bruk kan Svanemerkes.

Byggprodukter (f eks trapper, vegger, lister, platematerialer), sanitærutstyr, belysning, tepper, tekstiler, kontorrekvisita, og andre produkter som primært har en annen funksjon enn et møbel, samt møbler beregnet på utendørs bruk faller utenom definisjonen.

For utemøbler, tekstiler og platematerialer finnes egne kriterier som kan fås ved henvendelse til et av sekretariatene.

Sammendrag

Kravene som stilles er basert på en livssyklusvurdering av produktet, og krav er stilt til produksjon, bruk og avfall.

Det er lagt vekt på bruk av sertifisert treråvare og resirkulert plast og metall samt redusert bruk av miljø- og helseskadelige stoffer, god holdbarhet og gjenvinnbarhet.

Les mer om Stiftelsen Miljømerking på www.ecolabel.no


Hov Møbelindustri har to linjer med automatisert produksjon av platekomponenter av alle typer.

Produkter som fremstilles på Hov er:

Arbeidsbord

Skuffeseksjoner

Sjalusiskap

Reoler

Vegghyller

Konferansebord

Enkeltkomponenter

Fabrikken:

Har tilgang til de fleste finertyper.

Kantlister platekomponenter av alle tykkelser, så vel rektangulære som buede.

Har flere CNC styrte frese/bormaskiner

Har to UV lakkanlegg.

Thumbnail Image: