”Hotell-kjede” uten direktør, men med general

Publisert Sist oppdatertLars Vidvei ble i mai ansatt som ny generalsekretær i Norske Vandrerhjem. Med en allsidig bakgrunn fra norsk og internasjonal idrett har Vidvei prøvd mange forskjellige overnattingsmuligheter gjennom sitt 45 år lange liv.

Han har mye av sin erfaring fra forskjellige lederstillinger i norsk idrett, og kommer nå sist fra stillingen som daglig leder for Norges største idrettslag, Oslo Turnforening. Før det var han generalsekretær i Norges Danseforbund og idrettskonsulent i Østfold Idrettskrets. Vidvei har også erfaring som landslagssjef i langrenn for Liechtenstein. Ikke ukjente Markus Hassler dro nytte av Vidveis kunnskaper under VM på ski i Trondheim i 1997. Han har også en kort periode som medlem av Herredsstyret i Ullensaker kommune før han flyttet ut av kommunen.

Han har hatt noen jobber og kaller seg 1000 dagers manager og forklarer: – Jeg har treårs perspektiv på den jobben jeg gjør, selv om jeg har seks års kontrakt her. Jeg bruker 100 dager på å se hvordan organisasjonen ser ut, så bruker jeg et år på endringer, ett år på å kvalitetssikre og de siste 200 dagene på hvordan det hele ble og finne min arvtager.

Fra herberge til vandrerhjem

Det er slutt på ungdomsherbergene med de store sovesalene. Moderne vandrerhjem verden over er trygge og komfortable overnattingssteder.

– Men idealene er fortsatt de samme. Et trygt miljø, der folk kan bo for en rimelig penge og lære andre mennesker og kulturer bedre å kjenne. Det er vårt lille bidrag til en bedre verden, sier Lars Vidvei.

– Nå kan du booke både enkeltrom, dobbeltrom eller familierom hos oss, men du kan også booke deg inn på et firemannsrom der du kan få andre av samme kjønn sammen med deg på rommet. Og de aller fleste rommene hos oss har nå dusj og toalett, forteller Vidvei.

Han ble hentet inn i organisasjonen for å styrke ”kjeden” som medlemsorganisasjon.

– Det har vært en tid der vi ikke helt klare på hvor vi skal, men det er vi nå. Vi er en medlemsorganisasjon der en av medlemsfordelene er rimelig og grei overnatting på mer enn 75 overnattingssteder bare her i Norge, sier Vidvei. Tallet 75 vil han ha endret så raskt som mulig.

– Jeg vil ha 100 overnattingssteder knyttet til organisasjonen om tre år – samtidig vil jeg øke antallet medlemmer fra 6.000 til 25.000. Hvordan vil han ikke si så mye om akkurat nå, men mannen sprudler over av ideer for å skape samarbeide og tilhørighet til vandrerhjemmene rundt om i Norge.

Endringer

Lars Vidvei vil endre noe med vandrerhjemmene, men alt er ikke klart enda, men en ting han helt klart vil er at vandrerhjemmene skal bli en inspirasjonskilde eller nav i et lokalt samarbeid.

– Hvorfor kan ikke våre vandrerhjem være et nav i lokale turistsamarbeidsprosjekter? Ved å se seg rundt og se hvilke muligheter som finnes i lokalmiljøet kan man få gjort noe. For eksempel om et av våre vandrerhjem ligger i nærheten av en rideskole der det ikke er aktivitet på sommeren på grunn av ferie kan jo rideskolen og vandrerhjemmet gå sammen og tilby rideleir, spør Lars Vidvei litt ut i luften.

Han gir svaret selv – gjennom å nikke.

Han er sikker i sin sak. Som ung generalsekretær og idrettsleder har han hele tiden blitt målt opp og ned av eldre og kanskje mer garvede ledere. Derfor har han lært seg å være grundig forberedt og ha gjort hjemmeleksa si før han uttaler seg. Det har han helt sikkert gjort denne gangen også.

Gjennom politikken har han lært seg at gjennomføringskraften og viljen er større med et enstemmig kommunestyre framfor et flertalls vedtak. Det er erfaringer han nå drar med seg inn i vandrerhjemmene. Med den massive kontaktflaten han har opparbeidet seg gjennom de forskjellige jobbene han har hatt blir det ingen stor overraskelse om flere enn de 350.000 gjestedøgnene som vandrerhjemmene i Norge hadde i 2008 øker de nærmeste årene.Vandrerhjemsbevegelsen er 100 år

Den internasjonale vandrerhjemsbevegelsen startet for 100 år siden. Neste år er det 80 år siden etableringen i Norge. Jubileet feires på forskjellig måter over hele verden av Hostelling International, verdens største overnattingsorganisasjon. Norge er representert i Hostelling International via Norske Vandrerhjem.

I løpet av 2009 vil vandrerhjemsorganisasjonene over hele verden ferie jubileet med forskjellige aktiviteter. Norske Vandrerhjem åpnet 3. juli sine dører på alle sine 75 vandrerhjem i hele landet. Under mottoet åpne dører – åpne sinn vil vi ønske velkommen med forskjellige aktiviteter på vandrerhjemmene fra Svalbard i nord og hele veien gjennom Norge til Froland på Sørlandet. Hva som skjer på det enkelte sted vil variere, men felles for alle er enkel servering, informasjon og sosialt samvær i ekte vandrerhjemsånd.

Det begynte med en lærer

I begynnelsen av forrige århundre var den tyske læreren Richard Schirrmann opptatt av å ta med seg sine elever på turer for at de skulle se nye steder og få nye impulser. Utfordringen var å finne gode, trygge og rimelige steder å overnatte. I 1909 fikk han ideen om å ta i bruk skoler som stod ledig om sommeren og i helgene. ''Ungdomsherberget'' var skapt. Det tok ikke lang tid før det fantes ungdomsherberger over hele Europa. Det første ungdomsherberget i Norge ble åpnet i Trondheim i1930, og i dag finnes det over 4000 vandrerhjem i mer enn 89 land over hele verden, med et årlig overnattingstall på 37,5 millioner (2008). ’Norske Vandrerhjem med 17 % økning i juni

Norske Vandrerhjem har hatt en økning på antall overnattinger i juni på hele 17 % i forhold til fjoråret.

– Dette er helt fantastisk og viser at vi går mot strømmen sier en svært fornøyd markedssjef Pål Anders Sveen. I alt 48.233 gjestedøgn hadde overnattingsorganisasjonen i juni, økningen er på nesten 7000 gjestedøgn.

Alt tyder på at det er generell nedgang for overnattingsbransjen og derfor er dette ekstra gledelig. Selvsagt kan noe skyldes finanskrisen, men vi har også stor tro på at folk har funnet ut at dette er sosialt, komfortabelt og en god måte å overnatte på sier markedssjefen.

Flest nordmenn og flere medlemmer
Antallet utenlandske overnattinger har økt med 9%, og disse utgjør i juni 49% av totalen. Det norske markedet har økt voldsomt og overgår juni i fjor med hele 25%.

– Det er gledelig at mange turister finner veien til norske vandrerhjem. Dette er en tradisjonsrik overnattingsform som gir gjestene en unik mulighet til å komme i kontakt med andre på reisefot. De gode tallene befester også NHO Reiselivs inntrykk når det gjelder overnattingsmarkedet, hvor turistene i større grad enn tidligere velger rimeligere overnattingsalternativer og er generelt mer prisbevisst i valg av ferieform, sier Knut Almquist, administrerende direktør i NHO Reiseliv

Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge mener at unge mennesker som bor på vandrerhjem faktisk kan bidra til å bedre folks oppfatning av Norge som dyrt ferieland.


Thumbnail Image: