Designers Saturday i Oslo

Publisert Sist oppdatert

Sofaen har forsterkning i ryggen slik at man også kan sitt der. Vi falt for gjentagelsen av de organiske formene i bord og krakk.

Etter å ha brukt litt tid på orienteringen i designet av katalogen, kastet vi oss ut i moroa med begge beina. For den som ikke fant noe som fenget danne dagen, burde befatte seg med offentlig saksbehandling på kommunalt plan, og slett ikke design. Denne lørdagen fikk vi se de nyeste trender inne kjøkken, tepper, belysning, konferanse, soverom, stue, tapeter, farger, kontor, mønstre – kort sagt alt et designinteressert hjerte kan begjære.
 


De siste trendene

Klare og sterke farger i tekstiler og tilbehør. Den store turkise bollen er av skinn.

Det var mye skinn å se, i alle varianter. Fra stilrene linjer til pelskledde bord. Kanskje ikke så veldig praktisk, men hvem tenker vel på slikt? Stilig til fingerspissene var det i alle fall. Enkelte utstillere viste også boller og fat – i skinn. Mange av møblene var store, både i lengde og bredde. Designet var for det meste strengt og enkelt, kanskje litt retro. Uten at det gjorde det mindre interessant. Skinnmøblene var overveldende mørke, stoffmøblene overveldende lyse. Og mønstrede stoffer var fraværende i stoppen. Vi så kun ett stolpar med stramt grafisk mønster i svart og hvitt.Farger og møster

Blant tekstiler, stoler og belysning fant vi denne franske trekkspilleren.

Om det var det enkle som dominerte innen møbelstoffer til stoppen, var det desto mer sprelske uttrykk innen tekstiler. Både gardiner, tepper og tapeter bar preg av at det minimalistiske nå er på vei ut. Dette ble også understreket av flere av utstillerne. Nå viste mange av utstillerne reale farge-eksplosjoner og kontraster. Grunnuttrykket kunne være dempet, lyse toner varierende mellom hvitt og latte, mens tepper, puter og annen pynt gjennomgående var i friske klare farger. Innen gardiner var det mye mønster å se.

Det mørke under

En trend så ut til å være at gulvfargen går mot det mørke. Overraskende mange hadde valgt mørke gulv eller tepper til sin utstilling. På den annen side så vi også de helt skinnende blanke og hvite gulvene, så her er det vel mest snakk om smak og behag og hva som kler kolleksjonen best. På teppefronten ble det vist mye mønster, i grunnen i stil med resten av tekstilene som ble vist.

Stort eller lite

Lekker kjøkkeninnredning hvor det er brukt corian. Dette materialet får du i et bredt fargespekter.

Kjøkkeninnredninger er så mangt. Vi fikk se det nyeste av det store sammen med det mest trendy av det lille. Noe for enhver smak – og skal vi si – lommebok. For det er ikke tvil om at design, stil og kvalitet koster. Når flaggskipet i tillegg fordrer areal på størrelse med en middels stue, sier det seg selv at prisen blir deretter. Vi fikk også se kjøkken for de trangbodde. Her kunne hele innredningen ganske enkelt lukkes inn bak skapvegger når du ikke ønsket å se på rotet på kjøkkenbenken.
Litt uinteresserte utstillere

På flere av showrommene var det til dels vanskelig å komme i kontakt med selgerne. De var mer opptatt med å snakke med kjente eller hverandre enn å ta seg av de besøkende. Det er her man ikke skal skue hunden på hårene, alle gjester har rett på den samme behandling og service, men eller uten Voss-vann flaske. Når man som presse opplever å stå klar med blokk og penn med kamera rundt halsen, skulle en tro at de fleste ville anstrenge seg for å yte service. Undertegnede opplevde ved flere anledninger å bli totalt oversett, og det er bare vår gode oppdragelse som hindrer oss i å fortelle hvilke utstillere det gjaldt. Man kan undre seg over hvorfor pressen i det hele tatt ble invitert når utstillerne ikke var interessert i å snakke med oss.

Tannum tekstil serverte kjøttboller med dip og det nyeste innen tekstiler.

Hos andre utstillere igjen, var det mye folk, smil og service, men langt mellom de som visste noe om det som ble vist på standen. Her var det lagt størst vekt på servering av kanapeer og champagne, i og for seg et hyggelig innslag, men et tips er å fokusere mer på å snakke med folk enn å late som man jobber i serveringsbransjen. I og med at nesten alle serverte alkohol, ble dessuten de siste timene av lørdagen opptakt til kveldens mange bransjetreff. Eller kanskje mer presist, kveldens mange fester.

Thumbnail Image: