Barsjef Benjamin Aarsland ved Espier Bar i Stavanger tok førsteplassen i Stockholm.

Hotellbarsjef til topps i nordisk cocktailkonkurranse

En utemmet Benjamin Aarsland dykket dypt ned i en av verden bourbon og kultur for å skape en blanding av historiefortelling og smak som skulle overbevise dommerpanelet i den nye nordiske cocktailkonkurransen.

Publisert Sist oppdatert
Benjamin Aarsland viste fram sine ferdigheter på Häktet Bar i Stockholm.

«Buffalo Trace – Perfectly Untamed» gikk av stabelen i Stockholm på onsdag og det var barsjef Benjamin Aarsland ved Espier Bar i Stavanger som tronet øverst av de ti deltakerne fra Norge, Sverige og Finland.

For å være tilknyttet Clarion Hotel Stavanger, er Espier Bar en ganske frittstående merkevare. Aarsland forteller at han er svært takknemlig for at han får lov til å eksperimentere så mye med menyer og drinker.

– Det har vært mye prøving og feiling, innrømmer Benjamin Aarsland overfor Hotellmagasinet når vi spør om de to drinkene han serverte i Stockholm.

– Så dette var sinnsykt deilig. Det var tøff konkurranse der inne. Vi viser at Norden har mange utrolig dyktige bartendere.

Samlet nordiske bartendere

I den svenske hovedstaden samlet Anora, Sazerac og Buffalo Trace bartendere fra Norge, Sverige og Finland. Cocktailkonkurransen fant sted på onsdag denne uken og fant sted i det tidligere fengselet som i dag huser Häktet bar.

I veggene til Häktet Bar ligger det røtter og historie tilbake til 1700-tallet, og miljøet er preget av detaljer fra forskjellige epoker som fengsel, mentalsykehus samt tiden som håndverksgård og verksted.

På onsdag var det kunst som var i fokus, da ti spesielt utvalgte bartendere fikk sjansen til å utfolde seg foran et dommerpanel bestående av Maros Dzurus fra HIMKOK, Matt Ray fra Sazerac og Patrik Tapper fra Anora.

– Benjamin hadde en godt forberedt presentasjon der han løftet fram sine kunnskaper om Buffalo Trace Distillery og deres historie, sier Patrik Tapper.

– Samtidig leverte han to velkomponerte drinker, som sto ut både på smak og med en historie utover det vanlige. En verdig vinner.

Patrik Tapper fra Anora var en av tre imponerte dommere under cocktailkonkurransen som fant sted i Stockholm.

Balanse mellom tradisjon og ramp

En litt rampete og utemmet stil, sammen med tradisjoner og historie fra Stavanger og Kentucky, ble til smaker fra øverste hylle i baren på Häktet i Stockholm.

Det sikret Aarsland førsteplassen i konkurransen og en tur til Sazeracs Last Drop Distillery i London sammen med verdens mest prisbelønnede bourbon-merkevare.

– Buffalo Trace er et «brand» jeg har jobbet med lenge, avslører barsjefen fra Clarion Hotels anerkjente skybar.

– Derfor var det utrolig spennende å kunne gå i dybden på historien rundt merkevaren, rundt Kentucky og bourbon generelt.

Han innrømmer at det dukket opp mange fun facts på veien, som alle skulle bli en del av reisen, og noen få av dem ble også en del av historien han skrev på Häktet Bar.

– Jeg bestemte meg raskt for at jeg skulle lage en twist av tradisjonelle «Whisky Sour» som første drink, sier han og beskriver drinken som en perfekt «gateway» til bourbon.

Og da Aarsland fant ut at bjørnebær vokser i store mengder der bøffelen trasket en gang i tiden, var drinken komplett.

Stemningen var god før, under og etter den nye cocktailkonkurransen.

– Skal man drikke rent brennevin, er det noe man virkelig nyter. Jeg tror at veien dit er å begynne med noe lettere. En «Whisky Sour» kan være det som gjør at man blir mer interessert i grunnproduktet. Noe friskt som vekker apetitten.

I tillegg til en teatralsk historie, noe som alltid vekker interessen, mener Aarsland at nøkkelen ligger i å forsvare bruken av ingredienser på en god måte.

For drink nummer to, som skulle være en selvskapt drink med Buffalo Trace som hovedingrediens, har Aarsland skapt en frisk «highball» med Fino Sherry, selvplukket tunbalderbrå (også kjent som ananas-kamille) samt en eple- og stikkelsbærsoda.

– Her har vi brukt klarnet eplemost fra Idsøe, en drikk som nylig vant «Årets Drikk i Det Norske Måltid», sier han.

– Det var utfordrende å klarne den og like vel få den riktige smaken av eple. Stikkelsbærene fermenterte jeg for en måned siden og tunalderbrå, som vokser overalt i Stavanger, men har en begrenset sesong. Det er krevende å jobbe med sesongbaserte produkter på denne måten.

Whisky Sour - Twist

Første cocktail fra Benjamin Aarsland. En twist av en klassiker.
  • 40ml Buffalo Trace Bourbon
  • 15ml Bourbon infundert med brunet smør
  • 30ml  Syrejustert bjørnebærjuice
  • 15ml Grillet maissirup
  • 20ml Skum-agent
  • Garnityr: grillet maispulver

Selvskapt highball

Cocktail nummer to av Benjamin Aarsland.
  • 45ml Buffalo Trace Bourbon
  • 15ml Fino Sherry
  • 100ml Soda av eple, fermentert stikkelsbær og honning
  • 7 dråper Tunbalderbrå-ekstrakt

Garnityr: Karamellisert eple

Disko-dessert

Hanna Moslaup vartet opp med en drink hun kalte Crimson Oak, som ble servert med bourbon-havreflak og ostekrem.

Det hører med til historien at mor til den ivrige snowboarderen og eminente bartenderen Hanna Moslaup fra Diskoteket i Trondheim, hadde plukket bjørnebærene som var en del av vinneroppskriften til Benjamin Aarsland.

Selv var hun nummer to ute av de tre norske deltakerne, og hadde et mål om å overbevise dommerne og kundene på Diskoteket om at de heller hvil ha en Whisky Sour enn en Amaretto Sour.

– De siste årene har vi sett at «Amaretto Sour» begynner å ta over på Diskoteket, da den er noe søtere. For å ikke miste «Whisky Sour»-kundene, har vi laget en versjon med noen fruktige noter, sier hun og forteller at hun blant annet topper drinken med ferskenskum.

– Fersken elsker Kentucky. Der lever de sine beste dager i et perfekt klima. Og fersken føler jeg er en smak som virkelig komplimenterer Buffalo Trace.

Hennes egen cocktail er en drink hun har valgt å kalle Crimson Oak, hvor hun eksperimenterer med en dessertdrink.

– Jeg ønsket å bruke litt av min egen karakter, sier hun og legger til at havre og en sirup av rips bringer fram en smak fra barndommen.

– Rips i hagen er et fint barndomsminne. Det er et bær som er litt surt på sin egen måte, men med nok sukker gir det en god balanse i en slik cocktail.

Hanna Moslaup er barsjef ved Diskotetek i Trondheim.
Hanna Moslaups selvskapte Buffalo Trace-cocktail inneholdt blant annet søt vermout, ripssirup og havre-bourbon.

Ikke’no stress

Sistemann ut fra Norge var Fredrik Holmberg. Han er barsjef ved No Stress i Oslo, men er opprinnelig fra Karlskrona.

Fredrik Holmberg leverte en selvskapt drink han mener passer bedre på søndag enn lørdag kveld. Den inneholder hot sauce, sitronjuice og tomatjuice.

I denne konkurransen representerer han utvalget av bartendere fra Norge, men til tross for sin erfaring med flere markeder i Skandinavia, valgte han å kaste det ut av vinduet med sin første drink for kvelden.

Hans første cocktail var en twist av en «Old Fashioned», hvor han hadde et ønske om å hedre Buffalo Trace-produktet med å komplimentere med en sirup av tonkabønner-

I tillegg til å bruke en bønne som inneholder så mye kumarin at bruken er regulert i flere land – slo han likeså godt på stortrommen og la til verdens dyreste krydder – safran.

– Målet er å skru volumet opp til maks og fremheve smakene som allerede er i Buffalo Trace-flasken, sier Holmberg om den første oppskriften.

Deretter gjør han helomvending og leverer en drink som er noe han mener kan betegnes som «Full Scandinavian». Det begrunner han med at vi stjeler litt av alle andre.

– Nå skal jeg lage noe litt villere og litt mer «rock’n’roll», sier han og banker til med en drink for søndag morgen sammen med en slider av storfe i ren amerikansk BBQ-tradisjon.

– Dette er en «Bloody Mary» med en hjemmelaget saus som inneholder sriracha, dijon sennep, soyasaus, eplesidereddik og sukker.

Fredrik Holmberg fra No Stress i Oslo ville imponere dommerne med sin variant av Bloody Mary.
Powered by Labrador CMS