Skånsk idyll
De lave bindingsverkshusene ligger vakkert og rolig til mellom høye løvtrær, og omkranset av bed som fortsatt er i full blomst mot slutten av september. Soveromsdelen er lagt i forlengelsen av resepsjons- og restaurantbygningen, i to atrium rundt hvert sitt frodige gårdsrom. Første etasje har inngang direkte fra gårdsrommet, og i andre etasje er det adkomst til de klassisk innredete rommene via en svalgang. I en liten dam svømmer en stim med karper, og på overflaten blomstrer fortsatt en og annen standhaftig vannlilje.
Mange historier
![]() |
Det er ikke vanskelig å la seg sjarmere av den spesielle bebyggelsen på Margretetorp. |
Dermed passer den ubekreftede historien om gjestgiveriets opprinnelse godt overens med svenske historiebøker. Og det er mange gode fortellinger som kan knyttes opp mot den lille perlen, som lett kan forføre sine besøkende til å tro at den har ligget slik bestandig. Men det er imidlertid et stykke unna sannheten. Riktignok har stedet vært i samme families eie i drøyt 300 år, før den siste eieren i slekten Ekberg, Margareta Ekberg, forlot Margretetorp Gästgifvaregård i 1959.
I årene som kom var det mange forskjellige gjestgivere som forsøkte seg, men siden 1972 er det Stefan Cseszar som har stått for driften. Nå er Margretetorp en av hjørnestenene i Cezar Group, som satser spesielt på mat, drikke og gode opplevelser.
Stor pågang
Ifølge markedsansvarlig Anita Augustsson er gjestgiveriet godt besøkt, både i ukedagene og i helgene.
- Det er mange store bedrifter som har konferanser her, og vi har også mye weekendgjester. Det som er litt spesielt er at vi har åpent hele året, og her kan man blant annet komme hit for å feire jul, forteller hun. Dette er et populært tilbud, og mange velger å feire høytiden der år etter år.
-Vi har bedre belegg enn noen gang, og det ringer hele tiden, sier hun, og legger til at det allerede er nesten fullbooket rundt jul og nyttår.
Runde bursdager, bryllup og dåpsfester blir ofte lagt til Margretetorp, og gjestene kan også velge mellom en rekke ulike overnattingspakker.
- Blant annet har vi mer eksklusive sykkelpakker, sier Augustsson.
Disse appellerer spesielt til utenlandske turister som er villig til å spytte i litt ekstra for en spesiell ferieopplevelse. På denne måten kan de sykle fra hotell til hotell, mens hotellene tar seg av frakt av bagasjen. Distriktet byr i tillegg på en rekke andre naturopplevelser både ved sjøen og på Hallandsåsen, og kan blant annet skilte med 20 golfbaner.
Augustsson legger ikke skjul på at det er noe helt annet å jobbe med markedsføring av det lille, frittstående gjestgiveriet enn de store betonghotellene hun har jobbet ved tidligere. Bestlutningsveiene er kortere, noe som gir en fleksibilitet som gjestene igjen nyter godt av.
Vinslott
I 1991 gjenåpnet gjestgiveriet etter en omfattende restaurering og påbygging.
- Da ble både soveromsbygningene og lobbyen bygget, forteller Lena Svensson, som jobber som husfrue på stedet. Hun har vært der i 20 år, og trives godt.
Husfruen viser vei opp til den staselige villaen på baksiden av gjestgiveriet, som omtales som stedets vinslott.
-Tidligere var dette brukt til overnatting, men nå blir det først og fremst brukt til vinsmaking, forteller hun. Også administrasjonen har lokaler i det fasjonable mursteinshuset. I hvert av rommene står det en flott, gammel kakkelovn, og det er allerede dekket sirlig frem til kveldens vinsmaking.
For å gi vinsmakingen en liten ekstra visuell dimensjon, har man sågar plantet en rekke drueplanter utenfor, i skråningen mot sør. Håpet er at disse etter hvert vil bære frukt. Men selv om druene neppe blir til vin, i hvert fall med det første, har Margretetorp absolutt sitt å skilte med når det gjelder drikkevarer.
Skånsk kjøkken
Cezar Group har nemlig sine egen vingård, Cezar Vinery i Ungarn, og mye av produksjonen derfra finner naturligvis veien til gjestgiveriet på Hallandsåsen. På vinkartet står det oppført åtte røde og tre hvite viner fra denne gården, i tillegg til musserende viner, champagne og et par rosé viner.
Maten er også en viktig del av tilværelsen på gjestgiveriet. Hver eneste dag dekker man frem det store, svenske ”smørgåsbordet” – en tradisjon man holder bestemt fast ved på Margretetorp.
- Vi ønsker å ha et skånsk preg på kjøkkenet, men er også nødt til å kombinere det med mer internasjonal mat, sier Augustsson.
Årstidenes råvarer er med på å avgjøre menyen. Mens laks og asparges er typisk vårmat, og lammet hører naturlig med i påsken, er det vilt som rådyr, hjort, villsvin og fasan som er spesialitetene om høsten. Råvarene kommer fortrinnsvis fra de skånske gårdene, samt fra skogene i distriktet. Nærmere jul lokker Margretetorp med sitt store, skånske julebord.