Oldemors mat slår an
Kokk Sebastian og innehaver Kaja Knoph Østlie har en travel førjulstid ved Oldemors Karjol på Jevnaker. Mye takket være drahjelpen fra kjendiskokk Eyvind Hellstrøm.
– Driftsmessig hadde det tatt fem år å komme dit vi er i dag uten Hellstrøm. Folk strømmet inn etter at han hadde vært her, de var jo nysgjerrige. Og de ble fornøyd og kom tilbake. I dag har vi mange faste, lokale kunder, forteller innehaver Kaja Knoph Østlie. Sammen med samboeren sin, Eirik Tetlie, kjøpte hun en nedlagt kinesisk kro for et par år siden. Det var slik eventyret startet.
NEI TIL FASTFOOD
Konseptet var klinkende klart. Det var oldemors mattradisjoner og oppskrifter som skulle tas fram til heder og verdighet igjen. Hjemmelaget mat som var laget helt fra bunnen av. De skulle blant annet produsere de beste kjøttkakene som finnes. Ikke noe fastfood-konsept, dem er det alt for mange av. Slik tenkte de to.
– Det måtte kunne være et marked for god hjemmelaget mat, mente vi. Jeg var inspirert av mormora mi. Dermed kjøpte vi et tidligere gatekjøkken og brukte et år på oppussing. Ingen av oss hadde noen erfaring. Vi fikk dugnadshjelp fra familie og naboer. Mor sto et tusentalls timer over grytene og komponerte sauser. I desember 2007 åpnet vi dørene. Forteller Knoph Østlie som selv jobbet som grafisk designer i Oslo, før hun for fire år siden flyttet til en gård på Jevnaker som faren hennes hadde kjøpt. Og samboeren var politimann. Nå har de begge blitt restauranteiere på heltid og vel så det. Og angrer ikke på valget de tok. I disse dager holder de på og utvider kjøkkenet. Det forteller vel sitt.
HELLSTRØMEFFEKTEN
Kaja Knoph Østlie innrømmer at de slet den første tiden. Det var dugnad hele veien. Men så i august 2008 skjedde det noe. Da bestemte kjendiskokken Eyvind Hellstrøm seg for å komme til unnsetning. TV3 programmet "Hellstrøm rydder opp" skulle vise seg å bli en viktig døråpner for restauranten. Intensivt kurs i servering og bedre organisering av kjøkkenet hjalp. Det samme gjorde ny maling, installering av varmepumper og oppussing av uteplassen. Mens flere restauranter har stengt etter superkokkens besøk, ga det imidlertid et stort løft for Oldemors Karjol. I desember 2008 var omsetningen hele tusen prosent høyere enn året før. Folk strømmet på som aldri tidligere.
– En økonom har regnet litt på det, og mener reklamen vi fikk på tv var verdt rundt fire millioner kroner i markedsføring. I ettertid har Hellstrøm snakket om stedet på Gullruten og skrytt av oss. Han er innom av og til og er fortsatt veldig fornøyd med maten. Jeg kan dessuten ringe han og spørre om råd, han er veldig inkluderende og har tilbudt meg å jobbe ved Bagatelle en uke. (red anm. dette var før Bagatelle stengte.)
– En annen person som vi også vil trekke fram, er Mats Höglund, som har tatt en mastergrad på husmannskost. Han var tidligere kjøkkensjef ved Thorbjørnrud Hotell her på Jevnaker og var med i oppstarten av Oldemors Karjol. Mats hadde mye erfaring som vi kunne dra nytte av, og han gjorde alt på dugnad.
IKKE BARE MAT
Oldemors grove stekepølser har blitt en sikker innertier ved restauranten, det samme gjelder oldemors kjøttkaker med kålstuing og poteter. Hellstrøm mente at de burde ha biff på menyen og det har vist seg å slå an. I dag finner vi både elgbiff og vanlig oksebiff på menyen. Lokale leverandører av viltkjøtt har fått en god samarbeidspartner i Oldermors Karjol, for på menyen står både elgkarbonader, elgburger og nevnte elgbiff. Ellers finner man stekt flesk & duppe, fjellørret og kalvekarbonader. Dessertene restauranten serverer er heller ikke å forakte. Tilslørte bondepiker, fløterand med bær og eplekakeer vel retter de fleste har et godt forhold til. Men det er ikke bare mat gjestene kjøpe hos oldemor.
– Alle bordene her er antikke og selges til kundene. Det samme gjelder stolene og de andre gamle tingene. Pluss lysekroner i gammel stil. Det betyr at vi må bytte interiør av og til. Oldemors Karjol blir jo på den måten også en antikvitetsbutikk, forteller innehaveren.
GJESTER I KØ
I dag jobber det fire personer på kjøkkenet pluss elleve servitører. På søndager er de mellom åtte og ti personer på jobb.
– Søndag er den desidert beste dagen, fredager er også veldig bra dager. Det samme er torsdagene, da har vi quiz her og det er veldig populært. På det meste har det vært 300 gjester innom. Da har det vært kø, folk har stått og ventet på ledig bord. Egentlig er jo det et luksusproblem. Oldemors Karjol ligger egentlig litt bortgjemt, selv om vi ligger ved en riksvei. Likevel tar folk en avstikker hit når de har vært på hytta. Og så er det veldig koselig når folk sier at de har kjørt flere mil for å kjøpe kjøttkaker, sier Knoph Østlie.