FÅR BEHOLDE TIPS: Høyesterett har kommet frem til at hotellene ikke har rett til å foreta trekk i tips tilknyttet arbeidsgiveravgift og administrative kostnader.

Hotellansatte vant i Høyesterett

Får beholde all tips.

Advokat i Parat, Sigurd Øyvind Kambestad, sier de i 2022 vant saken i lagmannsretten, en sak Høyesterett nå har satt endelig punktum for, og med full seier for ansatte i hotell og restaurant, skriver Parat i en pressemelding.

Kambestad sier saken gjelder retten til å beholde all tips, uten at arbeidsgiver skal kunne trekke arbeidsgiveravgift og administrasjonskostnader.

Parat har representerer sine medlemmer på Oslo Plaza Hotel, det samme har LO/Fellesforbundet gjort for sine medlemmer på Hotel Bristol.

LES OGSÅ: Enorm interesse rundt direktørjobben på The Well

Advokat i Parat, Sigurd Øyvind Kambestad, sier Høyesterett nå har fastslått at arbeidsgiver ikke har rett til å trekke ansatte i tips for å dekke papirarbeidet som kreves for å rapportere dette inn som skattepliktig inntekt og å bruke tipsen til å betale arbeidsgiveravgift.

– Høyesterett har kommet frem til at hotellene ikke har rett til å foreta trekk i tips tilknyttet arbeidsgiveravgift og administrative kostnader. Ifølge denne dommen kan ikke hotellene beholde disse pengene i kraft av den såkalte styringsretten. Avgjørelsen har stor betydning for alle ansatte i hotell- og restaurantbransjen, sier Kambestad.

– Høyesterett har lagt til grunn at tips er noe gjestene gir til de ansatte som en ekstra belønning og som skal gå utenom den vanlige lønnen. Dette er et viktig prinsipp, der hotell- og restaurantarbeidere nå endelig har vunnet frem, legger han til.

LES OGSÅ: 249 prosent økning i Oslo

Parat-leder, Unn Kristin Olsen, sier hun hele tiden har vært forundret over at arbeidsgiverne ikke har forstått at tips-penger skal tilhøre arbeidstakerne.

– Tips er noe kundene gir til ansatte på hoteller og restauranter som en påskjønnelse for godt utført arbeid. Selvfølgelig skal all inntekt beskattes, nå har endelig Høyesterett bekreftet at arbeidsgiver ikke kan stikke av med store deler av disse pengene, sier Olsen.

Powered by Labrador CMS