Ny EU-forskrift om merking av allergener

En ny EU-forordning krever at det skal gis en skriftlig informasjon om innholdet av allergener i all mat innen hotell- og serveringsnæringen.   

Publisert Sist oppdatert

Ordningen vil tre i kraft 13. desember 2014.

NHO Reiseliv og NHO Service skriver i en pressemelding at de går i mot den nye forskriften.

- Det systemet vi har i dag fungerer godt uten en omfattende matmerking som ny forskrift legger opp til. De som har en allergi kjenner godt til denne og forhører seg derfor om retten de ønsker å bestille eller forsyner seg av inneholder noe som vedkommende er allergisk mot. Vi har derfor argumentert mot den nye forskriften, sier advokat Magne Braadland i NHO Reiseliv i en pressemelding..

Redusert tilbud for gjestene

I høringsuttalelsen fra NHO Reiseliv, som også NHO Service stiller seg bak, heter det:

«I Norge har rundt tre prosent av befolkningen en eller annen form for matallergi. Man må kunne anta at de aller fleste av disse har kjennskap til om de er intolerante og således allergiske overfor enkelte næringsmidler eller tilsetningsstoffer. Erfaringen fra senere år tilsier at dialogen mellom gjest og serveringssted innenfor dette saksområdet har utviklet seg på en positiv måte. Gjester med allergier/intoleranse orienterer serveringsstedene om dette på forhånd eller i forbindelse med sine bestillinger. Samtidig er serveringssteder blitt mer oppmerksomme på og har mer kompetanse om hvilke utfordringer som ligger ved at denne kundegruppen har spesielle matbehov. Det er helt avgjørende at bedrifter innenfor serveringsnæringen å ta hensyn til denne gruppen. Næringen lever av sine gjester, og er meget bevisst på problemstillingen. Det å kunne gi opplysninger om eventuelle tilsetningsstoffer som kan utløse allergi eller intoleranse er blitt en del av bedriftenes rutiner».

«Et pålegg om skriftlig informasjon i meny, eventuelt at en kelner informerer om ingrediensen i en rett ved bestilling mener vi vil gjøre produktet dårligere. Informasjon i en meny vil etter vår oppfatning by på store utfordringer ved at de som serverer ikke-ferdigpakket mat, ser seg nødt til å redusere tilbudet og at menyen sjeldnere byttes ut. Dette vil gå ut over kundene i form av færre retter å velge mellom».

I høringssvaret heter det også at man ikke kjenner til at andre land har fremmet så vidtgående forslag som Norge her legger opp til.

NHO er i dialog med Mattilsynet om saken. Tilsynet har sendt ut revidert forslag til forskrift om matmerking, men saken ligger fortsatt til behandling i Helse- og omsorgsdepartementet.  

Powered by Labrador CMS