Peter Beyer til topps

Publisert Sist oppdatert

I går møttes de nordiske toppkokkene Geir Skeie, Michael Björklund, Michael Munk og Hans Välimäki i Operaen for å dele ut prisen Linie Award 2009. Linie Award 2009 er en av Nordens mest prestisjefulle konkurranser for yngre kokker, og arrangeres av brennevinsprodusenten Arcus i samarbeid med Kulinarisk Akademi.

Tidligere vinnere av Linie Award er blant annet Even Ramsvik fra restaurant Oscarsgate i Oslo og Michael Munk fra Noma i København. Begge fikk en lynstart på karrieren med seieren.

– Linie Award skal bidra til å skape stolthet for den nordiske mat- og drikkekulturen. Juryen kåret Petter Beyer til årets vinner fordi han utviste stor kreativitet i smakskombinasjonene, og tydelig demonstrerer kvaliteten og mangfoldet i nordiske råvarer, sier juryleder Halvor Heuch, Norges fremste akevittekspert og sjefsdestillatør hos Arcus.

– Da vi summerte alle poengene og gjort våre vurderinger var vinneren helt klar. Ingen tvil, sa Michael Björklund og Hans Välameki til Hotellmagasinet. De to driver topprestauranter på Åland og i Helsinki der Välamei har oppnådd to stjerner i Guide Michelin for sin restaurant Chez Dominique.

Kandidatene må basere sitt bidrag på nordisk sjømat, og minst fem av komponentene i retten må være laget på nordiske ingredienser. Norske akevittelskeres stolthet, Linie-akevitten, skal inngå som en ingrediens i retten eller som et naturlig følge.

Kreativ tvist på tradisjonelle retter
I år hadde juryen valgt ut kandidatene på forhånd. Finalistene i Linie Award 2009 var Petter Beyer fra Jacobs Bar og Kjøkken i Bergen, Fredrik Andersson fra Hallsnäs Affärsklubb i Sverige, Akseli Herlevi fra Restaurant Strindberg i Finland og Jeppe Graa Rassmussen fra det danske Kokkelandslaget.

Petter Beyer gikk til topps med sin særegne kombinasjon av nordiske spesialiteter av akevittmarinert kveite, kongekrabbe, potetkake, raspeball og rødbetgelé.

Beyer er fåmælt, til bergenser å være, men avslørte at han hadde hoppet av dansen (Hipp Hopp) til fordel for kokkeyrket.

– Mer innbringene og vel så morsomt, sa vinneren som hadde laget vinnermenyen hele 20 ganger før finalen. , , ,

Thumbnail Image: